Morningstar praat u bij over factor ETF’s

Diversificatie is heel belangrijk als het gaat om beleggen. Een manier om diversificatie aan te brengen in een beleggingsportefeuille is om te beleggen volgens de multifactor-benadering. Ben Johnson, Morningstar’s Director of Global ETF Research, legt uit hoe de multifactor strategie voor ETF’s in zijn werk gaat.

Robert van den Oever 10 augustus, 2016 | 13:20
Facebook Twitter LinkedIn

Om te beginnen is daar de vraag, wat is een factor precies? Het zijn de individuele drijfveren achter het rendement van een belegging; afzonderlijke componenten die los van elkaar voor rendement kunnen zorgen. Er is intensief onderzoek naar deze individuele factoren gedaan door wetenschappers. Elke factor afzonderlijk verklaart de verschillen in type rendement van verschillende beleggingen.

Zes valide factoren
Johnson onderscheidt zes factoren die wat hem betreft de meest waardevolle van het stel zijn: waarde, momentum, omvang, kwaliteit, lage volatiliteit en dividend. Deze zes zijn van toepassing op diverse asset classes en in meerdere tests bleven ze overeind, dus deze zes zijn valide.

Johnson wijst er op dat het rendement van afzonderlijke factoren cyclisch beïnvloed wordt. Maar gemeten over de lange termijn verslaan indexen die gebaseerd zijn op een factor hun meer generiek georiënteerde benchmarks. Johnson maakt dat duidelijk aan de hand van de MSCI World Index en de varianten daarop, gebaseerd op factoren. In onderstaande tabel is de MSCI world Index afgezet tegen zeven MSCI-factorvarianten van de index.

Multifaktorfond

(klik op tabel voor vergroting)

Die tabel laat de cyclische gevoeligheid niet helemaal zien, en daarom toont onderstaande tweede tabel de rendementen per jaar. Daarin is duidelijk te zien welke verschillen er kunnen optreden.

Multifaktor periodisk

(klik op tabel voor vergroting)

De rendementen van de afzonderlijke factor-indices in tabel laten zien dat die beter presteren dan de overkoepelende MSCI World Index. Maar de cyclische gevoeligheid per factor kan ervoor zorgen dat het rendement van één zo'n factor door enkele heftige neerwaartse bewegingen weer teniet wordt gedaan.

Een beleggingsportefeuille sturen op één of enkele factoren in plaats van een marktbrede benadering kent risico's en betekent dus zeker geen ‘free lunch’, onderstreept Johnson. Maar het loont wel om goed te kijken naar de best presterende factoren, en dan komt Johnson uit op de bovengenoemde zes.

ETF is makkelijker en goedkoper
Beleggers kunnen zelf proberen hun portefeuille op factorbasis in te richten. Daarbij moet de belegger in het oog houden dat de factoren die hij kiest betrouwbaar zijn, goed in elkaar zitten en te combineren zijn op een manier die het risico/rendementsprofiel van de portefeuille verbetert.

Echter, deze strategie volgen middels een ETF is vele malen goedkoper, effciënter en verstandiger in het licht van het gehele portefeuillebeheer, vindt Johnson. Ofwel: ‘keep it simple and cheap’, raadt hij de belegger aan.

Ben Johnson vertelt u meer over factor ETF’s, en de beste manier om die toe te passen, in gesprek met Morningstar’s Christine Benz. Bekijk hier het hele interview:

Belangrijkste lessen op een rij

Afsluitend zetten we de belangrijkste bevindingen van Ben Johnson voor u op een rij, als praktisch handvat voor beleggen in multifactor ETF's:

- Individuele factoren kunnen werken, maar zijn alleen bruikbaar met een lange-termijn horizon, die soms langdurige dips kan vertonen.

- Deze cycliciteit is misschien te veel van het goede voor de particuliere belegger, die het risico loopt om op het verkeerde moment uit te stappen.

- Factoren combineren die een lage onderlinge correlatie hebben, kan de cycliciteit dempen in vergelijking met inzetten op individuele factoren.

- Goed gefundeerde selectie houdt rekening met: begrijpen hoe een factor in elkaar zit, begrijpen hoe ze worden gecombineerd en het risico/rendementsprofiel in de gaten houden.

- Samenvattend de belangrijkste les van Ben Johnson: diversifieer, hou het simpel en hou het goedkoop.

Lees meer over beleggen in ETF's:

- Beste & slechtste ETF's in juli: edelmetalen in trek, olie verliest

- De Europese ETF-markt in het tweede kwartaal

- De kosten van strategic beta ETF's nader bekeken

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten