Na drie jaar van (forse) underperformance van de MSCI Emerging Markets Index ten opzichte van de MSCI World Index, is het jaar 2016 vooralsnog het jaar van de ommekeer. Onder aanvoering van oplopende grondstofprijzen, het uitblijven van een renteverhoging in de VS en aantrekkende lokale valuta in Brazilië herwinnen de eens zo populaire opkomende landen weer een beetje van hun glans.
Ondanks de sterke prestaties in de eerste zeven maanden van 2016, presteren de emerging markets ten opzichte van de ontwikkelde landen op langere termijn nog steeds ondermaats. Helemaal wanneer we kijken naar het risico gemeten naar standaarddeviatie, zoals te zien is in onderstaande tabel.
(klik op tabel voor vergroting)
Beleggers die willen investeren in aandelen in opkomende markten kunnen hiervoor een gespecialiseerd emerging market fonds kiezen, maar veel wereldwijd beleggende aandelenfondsen beleggen ook een kleiner gedeelte van hun vermogen in deze landen.
Aandelen wereldwijd
Wanneer we de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd bestuderen, dan zien we dat het gemiddelde wereldwijd beleggende aandelenfonds over de afgelopen vijf jaar een blootstelling van 3,50% had aan opkomende landen. Dat deze allocatie niet stabiel is, illustreert de onderstaande grafiek.
Vanaf 2013 zien we een duidelijke daling in de allocatie naar de regio. Per eind juli hebben de wereldwijde aandelenfondsen in deze categorie gemiddeld 2,73% van hun vermogen in opkomende landen belegd. Een lichte stijging ten opzichte van het begin van 2016, toen de gemiddelde weging 2,53% bedroeg. Erg enthousiast is de toename echter nog niet.
(klik op grafiek voor vergroting)
Beleggers in beleggingsfondsen zijn wel positiever over de kansen voor opkomende landen, zo blijkt uit de data van Morningstar. Per eind juni 2016 wordt er 166 miljard euro belegd in opkomende landen. Dat is 40 miljard euro meer dan het beheerd vermogen vijf jaar geleden.
Sinds begin van 2016 stroomde er 3,9 miljard euro in deze fondsen, waarmee de netto-instroom 2,45% bedraagt. Alle aandelencategorieën tezamen zagen per saldo een uitstroom van 2% van het beheerde vermogen. Dit illustreert de huidige interesse in aandelen in opkomende markten.
Wanneer we inzoomen op de individuele fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd en hun allocatie naar opkomende landen bekijken, dan zien we een aantal interessante bewegingen. Van de 144 fondsen in deze categorie beleggen er 25 helemaal niet in opkomende landen. Dit zijn er drie minder dan aan het begin van dit jaar. Robeco NV is een voorbeeld van een wereldwijd aandelenfonds dat geen blootstelling heeft aan opkomende landen, iets dat het fonds ook in het verleden nauwelijks heeft gehad.
Afbouw posities
Er zijn 45 fondsen die per saldo hun allocatie naar opkomende landen in het eerste halfjaar van 2016 hebben afgebouwd. JPM Global Focus bracht zijn beleggingen in emerging markets het sterkst terug. Waar het fonds in januari van dit jaar nog 8,84% in de regio had belegd, is daar nu nog maar 1,84% van over. Het fonds verkocht onder andere belangen in het Chinese Ping An en het Zuid-Afrikaanse Bidvest Group. De Russische supermarktketen Magnit is nog een van de weinige posities in opkomende landen in het fonds.
Er blijven per saldo 74 wereldwijd beleggende aandelenfondsen over die hun blootstelling aan opkomende landen hebben opgehoogd in 2016. Jo Hambro Global Opportunities is hier een mooi voorbeeld van. Het fonds had vier jaar lang geen blootstelling aan emerging markets, maar heeft per eind juni 3,98% van de portefeuille belegd in onder andere het Indiase ITC.
Over de streep
Hiermee is het echter niet het wereldwijd beleggende fonds met de grootste blootstelling aan emerging markets. Stewart Investors Worldwide Sustainability belegt bijvoorbeeld ruim 22% van het fondsvermogen in opkomende landen, terwijl TreeTop Global Opportunities een allocatie van ruim 16% heeft naar de regio.
Het laat zien dat een wereldwijd beleggend aandelenfonds zich, in tegenstelling tot de MSCI World Index, niet beperkt tot beleggingskansen in ontwikkelde landen. Desondanks blijft over het algemeen de allocatie naar opkomende landen vanuit wereldwijde aandelenfondsen beperkt, ook in historisch opzicht. Emerging markets mogen dan een sterke eerste jaarhelft achter de rug hebben, maar er zal meer nodig zijn om beleggers en masse over de streep te trekken om weer in de regio te investeren.
Lees ook eerdere columns van Jeffrey Schumacher:
- Hoog dividend: te mooi om waar te zijn
- Beleggen voor je pensioen moet je niet pas later doen