BGF Global Allocation in het kort:
Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral
BGF Global Allocation
Als de financiële markten richting zoeken op basis van beleidsuitspraken, zoals na die van Fed-president Janet Yellen afgelopen week tijdens de Fed-meeting in Jackson Hole, dan gaan vermogenscategorieën uit elkaar lopen. Yellen was positief over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie en hintte tamelijk expliciet op een renteverhoging zodra de economische cijfers het toelaten - hoewel de Fed-president als altijd uiterst omzichtig formuleert.
Een renteverhoging doet wat anders met aandelen dan met obligaties of of een andere vermogensklasse. Hoe ervoor te zorgen dat je in de categorie zit die profiteert en tegelijk een verliezende vermijden? Door in een mixfonds te beleggen profiteer je van stijgingen, maar demp je tegelijk verliezen van categorieën die het moeilijk hebben. De breedte van een mixfonds spreidt risico. Maar die breedte betekent ook dat je nooit het maximale kan halen uit een asset klasse die het op dat moment goed doet.
Voorzichtige evolutie
Het BGF Global Allocation fonds is zo'n mixfonds. Dit gediversifieerde, waardegerichte fonds evolueert in een tamelijk langzaam tempo, licht Morningstar-analist Randal Goldsmith toe. Het verandert niet véél, maar past zich in de loop van de tijd wel aan. Want zodra de fondsbeheerders waarde zien, houden ze gewoonlijk die positie aan tot hun hypothese bevestigd is, ongeacht hoe lang dat duurt, motiveert de analist.
Zo hielden de beheerders de voorbije jaren bijvoorbeeld een overweging in Japanse effecten aan, in combinatie met een bescheiden algemene onderweging in aandelen en een grote onderweging in vastrentende waarden, in lijn met hun opinie over de grootste risico's en kansen wereldwijd.
Tegendraadse voorkeuren
Door zijn tegendraadse en voorzichtige voorkeuren, zoals weerspiegeld wordt in de Japanse overweging en de grote liquiditeitenpositie, lijkt dit fonds soms uit de toon te vallen tussen zijn categoriegenoten, zoals toen de markt terugveerde halverwege het eerste kwartaal van 2016. Op de lange termijn doet dit fonds het echter wel beter dat de Morningstar-categorie Mixfondsen USD Neutraal, vooral in stressvolle periodes zoals 2008, 2011 en 2015. Dit blijkt ook uit zijn relatieve succes in het beperken van het neerwaarts risico sinds de oprichting, terwijl het ook beter van opwaarts potentieel kon profiteren.
De basisaantrekkingskracht van het fonds blijft dus bestaan, oordeelt analist Goldsmith. De oudere beheerders zijn ook aandeelhouders, de vergoedingen zijn redelijk, en de brede benadering met aandacht voor kapitaalbehoud is consequent. Het fonds behoudt dan ook zijn Morningstar-analistenrating 'Gold'.
Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)
Beheerteam
Door zijn diepte en ervaring is dit fonds zijn Positive People-rating meer dan waard. Dennis Stattman staat al sinds 1989 aan het roer van de strategie (en van het fonds sinds zijn oprichting in januari 1997), en is een van de oudgedienden in de categorie Mixfondsen USD Neutraal. Ook Dan Chamby werkt al meer dan 10 jaar voor het fonds en Aldo Rohan, die de valutastrategie aanstuurt, werkt sinds 2006 voor het team en heeft nu 10 jaar ervaring.
De meeste van de 10 senioranalisten van het team werken al ruim een decennium voor deze strategie. Zij hebben allemaal expertise in specifieke sectoren en beleggingsklassen, maar worden ook aangemoedigd om over de grenzen van sectoren, regio's en beleggingsklassen heen te kijken om kansen te ontdekken.
Russ Koesterich, voormalig global investment strategist bij BlackRock, is recent aan het team toegevoegd als ervaren top-downanalist, specialist inzake activaspreiding en kwantitatief analist. Dit zet de uitbreiding van het team voort sinds BlackRock eind 2006 Merrill Lynch Investment Management overnam. Koesterich is oorspronkelijk afkomstig uit Barclays Global Investors, dat BlackRock overnam in 2009.
Een twaalftal onderzoeksmedewerkers en twee kwantitatieve medewerkers vullen het beleggingsonderzoekteam aan, en BlackRock's indrukwekkende risico- en kwantitatieve analysegroep ondersteunt het risicobeheer van het fonds.
Fondshuis
BlackRock is een succesverhaal. Door overnames en een slimme bedrijfsvoering is dit voormalige onderdeel van private equity-onderneming Blackstone nu 's werelds grootste vermogensbeheerder, die eind 2015 zo'n 4,6 biljoen bollar beheerde. Door de omvang en complexiteit komt de rating van dit fondshuis echter niet hoger dan Neutral.
BlackRock is een diverse en invloedrijke beleggingskolos, die actief is in verschillende stijlen, strategieën, regio's en vehikels. Een gezamenlijk technologieplatform en andere structuren verbinden de diverse beleggingsteams. BlackRock bestaat sinds 2009 in de huidige vorm en ontwikkelt zich nog steeds. Het verloop onder de beheerders is hoger dan het gemiddelde van de top-20 fondsgroepen in de VS. De actieve strategieën leveren gemengde resultaten. Bijna de helft van de wereldwijd verkochte BlackRock-fondsen met een Morningstar Analyst Rating scoort qua prestaties Neutral of Negative.
Beheerders beleggen meer in hun eigen fondsen, maar dit kan beter, kosten zijn verlaagd maar deze zijn op zijn best nog gemiddeld. Bovendien moest BlackRock in de VS een schikking van 12 miljoen dollar treffen vanwege belangenverstrengeling van een voormalige beheerder. Het bedrijf moet verplichtingen aan bestaande klanten in evenwicht houden met het streven naar een hoger beheerd volume. Wel de grootste maar nog niet de beste.
Proces
De fondsbeheerders streven naar rendementen als die op de aandelenmarkten, maar dan met minder risico's. Zij beheren het fonds tegenover een samengestelde index die voor 60:40 uit aandelen en obligaties bestaat: 36% S&P 500, 24% FTSE World ex US, 24% Bank of America/Merrill Lynch 5-Year Treasury Bond Index en 16% Citigroup Non-US Dollar World Government Index.
De effectenselectie en de portefeuillepositionering worden bepaald door de waarderingen en kunnen een sterke inzet op sectoren, regio's of beleggingsklassen veroorzaken. De activaspreiding verschuift eerder geleidelijk dan plotseling en de omslagfactor is laag in vergelijking met zijn categoriegenoten, gemiddeld rond 40% in de 10 jaren tot eind 2015.
De portefeuillepositionering kan lange tijd tegendraads zijn. De beheerders beleggen in meer dan 700 posities en een mix van aandelen, obligaties, hybride effecten en exchange-traded funds, waarbij vrijwel alle posities op 1% of minder van de activa worden gehouden. Gewoonlijk wordt 5-10% aangehouden in kasequivalenten, waarmee de valutablootstelling van de portefeuille actief wordt beheerd. Soms gebruikt het team derivaten om een klein deel van de aandelenpositie in te dekken. Het fonds wordt niet beheerd met het oog op consistent lopende opbrengsten of tactische handelswinsten. Het is het meest geschikt voor beleggers die een kernbelegging op lange termijn nastreven.
Prestaties
De voortschrijdende jaarrendementen van het fonds over drie en vijf jaar tot eind juni 2016, respectievelijk 2,5% en 2,4%, lagen boven de mediaan van de categorie Mixfondsen USD Neutraal. Zijn winsten op jaarbasis, 4,0% op 10 jaar en 6,7% sinds zijn oprichting, liggen in het topkwartiel van de categorie, en weerspiegelen hoe dit fonds zijn beleggers behandelt over de lange termijn. Het heeft voldoende deelgenomen aan haussemarkten en het kapitaal beschermd in tijden van stress om een positieve beoordeling te verdienen.
Toen de markten zich herstelden in de nasleep van de financiële crisis van 2007-2009, trok het fonds zich terug uit bepaalde gebieden, zoals de heroplevende hoogrentende obligaties, vanwege hun risico's. Hoewel die beslissingen de winsten van het fonds hinderden in 2009, 2010 en 2012, hielpen ze het fonds ook bovengemiddelde resultaten te behalen in andere jaren, zoals in 2015.
Het fonds heeft zijn succes op lange termijn vooral te danken aan de aversie van de beheerders tegen permanente kapitaalverliezen en tegen beleggingen die volgens hen de beleggers niet belonen voor het genomen risico. In lijn met die beleggingsfilosofie hanteert het fonds een lagere standaardafwijking (tijdens de drie jaar tot eind juni 2016) en een lagere maximale drawdown dan zijn categoriegenoten.
Kosten
De lopende kosten van het fonds liggen in de lijn van de mediaan van de categorie Mixfondsen USD Neutraal.
Lees meer
Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock Global Funds - Global Allocation Fund D2 (EUR)
Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Mixfondsen USD Neutraal, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:
(klik op tabel voor vergroting)
Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:
- Alken European Opportunities