Met regelmaat brengen we u de lijst met favoriete aandelen van de Ultimate Stock Pickers, de club van 26 fondsmanagers wier keuzes Morningstar hoog inschat. Daarom volgen we hun beleggingsbeslissingen en delen we die met u, inclusief de argumentatie van de fondsmanagers over waarom ze aandeel selecteren of juist uit hun portefeuille verwijderen.
De Ultimate Stock Pickers kiezen binnen hun lijst van aantrekkelijkste aandelen ook nog specifiek de beste dividendaandelen. De nieuwe lijst is deze week verschenen en vergeleken met de vorige lijst zijn er drie verschillen: Sanofi, Merck en Intel zijn er uit gevallen en zij zijn vervangen door Unilever, Wells Fargo en General Electric.
De top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement wordt samengesteld door twee lijstjes samen te stellen: ten eerste de top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement die de Ultimate Stock Pickers in portefeuille hebben. Dat is deze:
(klik op tabel voor vergroting)
Die lijst wordt aangevuld met een tweede waar aandelen op prijken die een dividendrendement hebben dat boven het gemiddelde van de S&P 500 ligt en die bij meer dan vijf Ultimate Stock Pickers in portefeuille zitten.
Naast het criterium van boven het S&P 500-gemiddelde spelen nog twee andere criteria mee die zijn gebaseerd op Morningstars eigen uitgangspunten: de bedrijven in kwestie moeten een Economic Moat van ‘wide’ of narrow’ hebben en een Uncertainty Rating van ‘low’ of ‘medium’. Daar komt de volgende lijst uit rollen:
(klik op tabel voor vergroting)
Tezamen levert dit een lijst op van bedrijven die een beter dividendrendement opleveren dan de benchmark S&P 500, maar tegelijk in een stabiele omgeving opereren met geringe onzekerheid over hun toekomstige kasstromen. Die kenmerken reduceren het neerwaarts risico voor de belegger, zo leggen Morningstar-analisten Eric Compton en Greggory Warren uit in hun argumentatie.
Volatiliteit en achterblijvende sectoren
Na de sterke volatiliteit op de aandelenmarkten begin dit jaar, met een eerste verkoopgolf in januari-februari en een tweede na het Brexit-referendum, heeft de S&P 500 zich aardig hersteld met opwaartse bewegingen tussen 5 en 10%. Maar niet alle sectoren deden mee met dat herstel. Zo noteren gezondheidszorg en de financiële sector nog onder de niveaus van begin dit jaar.
Sectoren die het wel goed deden, waren onder meer nutsbedrijven en defensieve consumentengoederen. Juist dat zijn de geijkte dividendbetalers en hun oplopende koersen maken het steeds lastiger voor beleggers om rendement te vinden.
De S&P 500 in US dollar, 16 september 2015 tot 16 september 2016
(klik op grafiek voor vergroting)
De zoektocht naar rendement, ofwel de search for yield, brengt in zo’n oplopend marktsentiment risico’s met zich mee. Die strekken zich uit van te veel betalen voor een aandeel tot aan het passeren van het dividend door een kwakkelend bedrijf dat zo’n hoog dividendrendement heeft dat het onhoudbaar blijkt.
Om dat risico te dempen laten analisten Compton en Warren bedrijven met een hoge Uncertainty Rating buiten beschouwing. Maar zelfs dan blijken zes van de tien aandelen uit de lijst te noteren tegen koersen die hoger liggen dan de Fair Value die de aandelenanalisten van Morningstar in hun berekeningen aan ze toekennen.
Met dat gegeven in het achterhoofd richten de twee analisten zich op aandelen die zowel een solide dividendrendement als een gunstige koers/Fair Value verhouding hebben. En dan komen ze – niet verrassend - uit bij de sectoren gezondheidszorg en financiële dienstverlening.
Bedrijven uitgelicht
Bekijken we de bovengenoemde twee lijsten meer in detail op de bedrijven, dan komen drie namen naar voren die op beide staan: Wells Fargo, Procter & Gamble en Cisco.
Wells Fargo wordt momenteel geplaagd door een schandaal rondom twijfel over valse klantenaccounts en dat heeft de koers flink gedrukt. Daardoor is het aandeel van Amerika’s grootste bank het goedkoopste op de lijst, gemeten naar koers/Fair Value verhouding. Los van het schandaal heeft Wells Fargo net als andere banken last van de lage rente, maar omdat de bank relatief veel andere, op fees gebaseerde business kent, valt het nog mee. Verder valt de afboeking op slechte leningen mee en doet de hypothekentak het zelfs goed, omdat door de lage rente en het economisch herstel steeds meer mensen een huis kunnen kopen.
Healthcare aantrekkelijk gewaardeerd
Verder lichten Compton en Warren de aandelen toe die noteren tegen een koers die minstens 10% onder de door Morningstar gecalculeerde Fair Value ligt. Dat zijn met name de healthcare-bedrijven.
Ten eerste is daar AbbVie, met een dividendrendement van 3,5%. De geneesmiddelenfabrikant ondervond koersdruk door het hevige politieke debat in de Verenigde Staten rondom de Obamacare hervormingen en daardoor noteert het 12% onder zijn Fair Value van 73 dollar per aandeel. Morningstar analist Damien Conover is van mening dat AbbVie een sterke productportefeuille heeft met een paar sterke merkmedicijnen die hoge marges kennen en bovendien groeipotentieel hebben. Voor de toekomst heeft AbbVie enkele nieuwe kankermedicijnen in zijn onderzoekspijplijn zitten.
Novartis is een andere medicijnmaker die een aantrekkelijk dividendrendement levert (3,4%) bij een aandelenkoers die 10% onder zijn Fair Value noteert. De sterke portefeuille met gepatenteerde geneesmiddelen in combinatie met het fijnmazige distributienetwerk geven Novartis pricing power en een voorsprong op zijn concurrenten, vindt analist Conover die ook dit bedrijf volgt. Nadeel is dat na een aantal jaren de patenten aflopen, maar de verdienkracht is dusdanig dat Novartis gedurende die jaren kan investeren in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, zodat de pijplijn gevuld blijft. Per saldo zal de patentuitloop in de komende drie jaar 10% omzet kosten, schat Conover. Novartis zal in die periode door de sterke kasstroom het dividend blijven verhogen, maar wel in een iets langzamer tempo dan tot dusver, verwacht de analist.
Meer over de Ultimate Stock-Pickers
Ultimate Stock-Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?
Wat alle beheerders van aandelenfondsen vinden is voor ons echter minder interessant dan de mening van de beste en meest toonaangevende aandelenbeleggers. Zodoende houden wij een lijst aan van 26 fondsbeheerders die we de moeite waard vinden om te volgen. Deze Amerikaanse fondsbeheers en beleggers hebben hun sporen verdiend en Morningstar bewondert hun visie en rendement. De bekendste onder hen is superbelegger Warren Buffett.
Lees meer:
- Kooplust Ultimate Stock Pickers vermindert, maar is wel divers
- Ultimate Stock Pickers benutten koopkansen bij financials
- Ultimate Stock Pickers verkopen begin 2016 meer dan ze kopen