Morningstar introduceerde in maart dit jaar de Morningstar Sustainability Rating voor beleggingsfondsen, een nieuw hulpmiddel voor beleggers om beleggingsfondsen te beoordelen op duurzaamheid op basis van duurzaamheidsgegevens over de bedrijven die deel uitmaken van de fondsportefeuilles.
Morningstar betrekt die duurzaamheidsdata van partner Sustainalytics, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat zich toelegt op het analyseren van de prestaties van bedrijven op het gebied van milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur, ofwel environmental, social en governance (ESG).
Belofte toetsen
Beleggingsfondsen met een duurzaam mandaat beloven beleggers weliswaar dat ze hun geld investeren in bedrijven die duurzaam handelen, maar beleggers moesten die fondsen tot dusver maar op hun woord geloven. Ze hadden geen onafhankelijke objectieve maatstaven ter beschikking om die beloftes te toetsen. De Morningstar Sustainability Rating biedt nu als eerste de mogelijkheid om zo'n objectieve toetsing te doen.
Om te kijken of fondsen met een duurzaam mandaat hun belofte waarmaken, leggen we ze langs de meetlat van de Morningstar Sustainability Rating. Om te beginnen selecteerden we alle in Europa verkrijgbare fondsen uit de drie wereldwijde large cap Morningstar Categorieën: large cap waarde, large cap groei en large cap gemengd.
Vervolgens verkleinen we die groep door de fondsen met een duurzaam mandaat te selecteren, om ze te kunnen onderscheiden van generieke fondsen. Tot slot zetten we de duurzaam-mandaatfondsen aan de hand van de Morningstar Sustainability Rating af tegen het large cap universum om de relatieve distributie van hun ratings te kunnen ontdekken. Daaruit blijkt dat deze fondsen sterk neigen naar de ESG factoren die de basis vormen van de Morningstar Sustainability Rating.
Hoge duurzaamheidsscore
De onderstaande grafiek laat zien dat 36% van de fondsen met een duurzaam mandaat die we onderzochten een Rating van 5 globes scoren. Dat is 3 keer méér dan te verwachten is van het wereldwijde universum. Aan de andere kant van het spectrum zien we dat slechts 2% van de duurzame fondsen 1 globe scoort, terwijl in het totale universum 10% van de fondsen 1 globe scoort. Meer dan 60% van de duurzame fondsen krijgt 4 of 5 globes, terwijl slechts 12% er 1 of 2 ontvangt.
(klik op grafiek voor vergroting)
Onze steekproef omvat alle fondsen met een duurzaam profiel in de drie wereldwijde large cap categorieën voor Europese fondsen. Van de steekproef onder 158 fondsen hadden er 129 een Morningstar Sustainability Rating per 31 juli 2016. Duurzame fondsen met een lager dan gemiddelde Sustainability Rating, ofwel minder dan 3 globes, vertonen vaak een hogere controverse score, hetgeen aangeeft dat ze zijn verwikkeld in een schandaal of probleemsituatie.
Blootstelling aan regio's
Verder blijken de lager beoordeelde duurzame fondsen een grotere blootstelling te hebben naar Amerikaanse bedrijven en een lagere aan Europese bedrijven. Het merendeel van de fondsen met lage duurzaamheidsratings hebben de neiging om een hogere blootstelling naar Amerikaanse bedrijven en een lagere blootstelling naar de Europese bedrijven hebben. Slechts heel weinig duurzame fondsen kennen blootstelling aan aandelen in opkomende markten. Momenteel is gemiddelde blootstelling aan opkomende markten slechts 3%.
Fondsen met een duurzaam mandaat hebben in de eerste acht maanden van 2016 een instroom van nieuw geld ter waarde van van 2,6 miljard euro laten zien, terwijl de wereldwijde large cap categorieën als geheel (met inbegrip van de duurzame fondsen) dte kampen hadden met uitstroom van meer dan 2,6 miljard euro. Dus de duurzame fondsen zwommen duidelijk met succes tegen de stroom in.
Weinig fondsen beschikbaar
Duurzame fondsen krijgen dus over het algemeen hoge Morningstar Sustainability Ratings, zoals te verwachten viel. De hoogste rating komt bovengemiddeld vaak voor, terwijl de duurzame fondsen in slechts weinig gevallen een lage rating kennen.
Een belangrijk aandachtspuint voor beleggers is dat er nog steeds maar weinig duurzame fondsen op de markt beschikbaar zijn. In de hier onderzochte categorieën (wereldwijd large cap waarde, groei en gemengd) zijn er momenteel 2.256 fondsen verkrijgbaar, maar in de Morningstar database zijn er slechts 158 die het predikaat 'duurzaam mandaat' dragen.
De Morningstar Sustainability Rating is ontwikkeld om de mate van duurzaamheid van de beleggingen in eender welke portfeuille te meten. De Rating kan daarom gebruikt worden om het aanbod voor beleggers die zijn geïnteresseerd in duurzaamheid, uit te breiden. Bovendien kan de Rating dienen als aanjager van gesprekken tussen beleggingsadviseurs en hun klanten, en tussen die adviseurs en hun vermogensbeheerders.
Lees meer over de Morningstar Sustainability Rating:
- Passief populair voor duurzaam beleggen in large cap aandelen
- Ecologiefondsen doorgelicht op duurzaamheid
- Alle nieuwe duurzame fondsen op een rij
- Hoe duurzaam zijn duurzame fondsen?