We lieten u vorige week al kennismaken met de Morningstar Sustainability Atlas en de scores op de hogere niveaus. Dat is om te beginnen de Sustainability Score, waarin alle duurzaamheidsfactoren zijn opgenomen, dus milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur (environmental, social en governance: ESG) maar ook controverses. Met controvereses wordt bedoeld kwesties of schandalen waarin een bedrijf verwikkeld is die de reputatie en/of de resultaten aantasten.
Laten we de controverses buiten beschouwing, dan komen we tot de ESG score, met alleen de drie kernpunten van Morningstars duurzaamheidsrating. Vorige week brachten we u de scores op deze drie niveaus: Sustainability Score, ESG Score en controversy Score. Voor elk biedt de Sustainability Atals een wereldkaart waarop u in één oogopslag de verschillende scores per land kunt zien. Lees hier het artikel van vorige week terug:
Deze week gaan we een stap dieper en tonen we u de scores voor de drie afzonderlijke duurzaamheidsfactoren: milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur, ofwel ESG.
Ten eerste de wereldkaart met de Environmental Scores. Daarbij gaat Portugal aan kop. Alweer, want net als bij de Sustainability Score doet het Iberische land het ook hier het beste (score 66,7), op de voet gevolgd door buurland Spanje dat 65,2 scoort. Daarna komt Denemarken (64,1) en dan Nederland (63,6). Het laagst scoren landen in Azië en Oost-Europa:
(klik op afbeelding voor vergroting)
De volgende is de kaart die de scores op het gebied van sociaal beleid, de Social Score, afbeeldt. Het rijtje best scorende landen bestaat wederom uit onder meer Portugal (66,5) en Denemarken (70,6), maar nu nestelt ook Italië zich in de top met een score van 66,2. Aan de onderkant valt op dat Taiwan, Brazilië en India beduidend beter scoren dan hun regionale buren. Singapore bungelt verrassend onderaan met 44,2:
(klik op afbeelding voor vergroting)
Tot slot de Governance Scores, ofwel de mate van goed ondernemingsbestuur. Daar gaat Nederland fier aan kop met een score van 67,5, gevolgd door Noorwegen (64,7) en Portugal (64,3). Op de op één na laatste plaats vinden we Japan met 44,6, en dat is geen verrassing, want corporate governance is in Japan al jaren een punt van discussie. Helemaal onderaan staat China met 40,4:
(klik op afbeelding voor vergroting)
Wilt u de volledige Morningstar Sustainability Atlas bekijken? U vindt hem hier:
Het thema duurzaamheid staat hoog op de agenda bij Morningstar. Beleggers die duurzaamheid een rol willen geven in hun beleggingsportefeuille, kunnen sinds maart dit jaar gebruik maken van de Morningstar Sustainability Rating. Dat is een nieuw hulpmiddel om portefeuilles te beoordelen aan de hand van duurzaamheidsgegevens over de onderliggende aandelenposities. Hoe gaan de bedrijven om met de risico’s en kansen op het gebied van milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur, ofwel environmental, social en governance (ESG).
- Zo kun je de Morningstar Sustainability Rating gebruiken
- Video: beleggen fondsen die zich duurzaam noemen ook echt duurzaam?
Inmiddels heeft Morningstar aan ruim 20.000 beleggingsfondsen een Sustainability Rating toegekend.
Lees meer over de Morningstar Sustainability Rating:
- Ecologiefondsen doorgelicht op duurzaamheid
- Alle nieuwe duurzame fondsen op een rij
- Hoe duurzaam zijn duurzame fondsen?
- Nederlandse fondsen langs de duurzame meetlat