Een beleggingsfonds kiezen? 6 dingen om op te letten

Het eerste waar beleggers die een beleggingsfonds willen kopen naar kijken is – helaas – het historische rendement van een beleggingsfonds. Beleggers die verder kijken dan resultaten uit het verleden, beoordelen factoren die de prestaties van een fonds direct beïnvloeden, zoals de kwaliteit van het beleggingsteam, het beleggingsproces en de kosten van een fonds.

Jeffrey Schumacher, CFA 09 november, 2016 | 9:54
Facebook Twitter LinkedIn

Een element dat vaak minder aandacht krijgt is het fondshuis achter een beleggingsfonds. Onterecht, want de cultuur van een fondshuis kan een grote invloed hebben op de uiteindelijke kwaliteit van een beleggingsfonds.

De organisatie van een fondshuis volgens Morningstar van groot belang voor het uiteindelijke succes van een beleggingsfonds. Het is een factor die de prestaties van beleggingsfondsen niet direct raakt, maar wij zijn ervan overtuigd dat de kans op succes groter is bij fondshuizen die een sterke beleggingscultuur hebben en in het belang van beleggers handelen.

Fondshuizen die naar onze mening op de lange termijn succesvol kunnen zijn voor hun beleggers, hebben een aantal gemeenschappelijke eigenschappen die een bovengemiddeld fondshuis karakteriseren.

Hoe Morningstar fondshuizen analyseert
In de kwalitatieve analyse die de fondsanalisten van Morningstar uitvoeren om beleggingsfondsen te beoordelen, is de beoordeling van de kwaliteit van het fondshuis een van de vijf pilaren. En zeker niet de minst belangrijke. Deze fondshuis-analyse is opgebouwd uit zes elementen die aan de hand van verschillende parameters worden beoordeeld.

1. Cultuur
Dit is een heel belangrijk onderdeel van de analyse van een fondshuis. Het gaat hier bijvoorbeeld over de organisatiestrategie, waarbij we onder andere bekijken wat de toekomstplannen zijn van een fondshuis en hoe ze die willen realiseren. We kijken hoe de organisatie gestructureerd is, welke personen een sleutelrol spelen in het beheer van beleggingsfondsen en hoe afhankelijk een fondshuis dus van deze mensen is.

Een ander element is hoe het fondshuis omgaat met capaciteitslimieten. Goede fondsen trekken veel geld aan, maar dat kan zich ook tegen een fonds keren doordat het te log wordt of zijn beleggingsstrategie moet aanpassen om de toestroom van kapitaal aan te kunnen. Dit is niet in het belang van beleggers en daarom zien wij graag dat fondshuizen vooraf op basis van conservatieve aannames de maximale beheercapaciteit van een fonds bepalen en zich hier ook aan houden. Goede fondshuizen sluiten hun fondsen op tijd en plaatsen daarmee het belang van beleggers voorop.

2. Personeelsbeleid
Het zijn uiteindelijk de fondsmanagers en analisten die de prestaties moeten leveren, dus het aantrekken en behouden van mensen die goed zijn in hun vak is cruciaal. We monitoren dus in hoeverre er sprake is van omloop binnen beleggingsteams, wat zijn weerslag kan hebben op de prestaties van fondsen, maar ook op de werksfeer in zijn algemeenheid.

We hebben een sterke voorkeur voor fondshuizen die in staat zijn om talent aan te trekken en deze mensen langdurig voor hun organisatie kunnen behouden. Het is haast onmogelijk om mensen voor hun hele carrière aan je te binden, maar organisaties waarbij het soms een stoelendans lijkt, geven ons een duidelijk waarschuwingssignaal.

Daarnaast kijken we naar de kwaliteit van de mensen die aangetrokken worden. Zijn fondshuizen in staat om duidelijk ervaren en gekwalificeerde beleggers aan te trekken of zorgt het aannamebeleid voor opgetrokken wenkbrauwen? Als laatste onderdeel proberen we ons een beeld te vormen van in welke mate collega’s met elkaar samenwerken en de sfeer in teams en de organisatie in zijn algemeenheid.

3. Rentmeesterschap
Een fondshuis moet er zijn voor beleggers, niet andersom. Het belang van beleggers moet daarom ook voorop staan, waarbij het belangrijk is dat een fondshuis kwaliteit levert. Daarom kijken we naar de kwaliteit van het fondsaanbod. Niet alleen in termen van rendement en rangschikking van de fondsen binnen hun categorie, maar ook of de aangeboden fondsen binnen de expertise van het fondshuis vallen, in welke mate het fondshuis trendy fondsen lanceert of dat het zich juist concentreert op strategieën waarin het fondshuis overduidelijk expertise heeft.

Focus in het fondsaanbod is volgens ons cruciaal, fondshuizen kunnen simpelweg niet overal goed in zijn. Een goed fondshuis kijkt daarom kritisch naar zijn fondsaanbod, beheert fondsen die binnen hun expertise vallen en zijn terughoudend met het lanceren van nieuwe fondsen of vertakkingen van bestaande strategieën.

Rentmeesterschap omvat ook de manier waarop een fondshuis communiceert met beleggers. Hoe worden beleggers op de hoogte gehouden van de prestaties, beleggingsbeslissingen en de visie van de beheerders? Is basisinformatie die inzicht geeft in het beheerteam, de portefeuille, rendement en kosten makkelijk te vinden voor beleggers, accuraat, inzichtelijk en frequent beschikbaar?

Een goed fondshuis ziet zijn beleggers als partners en draagt daarom zorg voor een transparante en heldere communicatie richting beleggers over alle relevante zaken die met het fondsbeheer te maken hebben.

4. Beloningsbeleid
Ook dit is een belangrijk onderwerp, omdat wij geloven in organisaties waar het beloningsbeleid sterk afhankelijk is van de langetermijnprestaties van een fonds. We zien een koppeling met de mate van vermogensgroei als een rode vlag, net als een focus op kortetermijnprestaties.

Ook willen we weten in welke mate fondsbeheerders beleggen in hun eigen fondsen. We zijn ervan overtuigd dat wanneer de beloning van een fondsbeheerder en zijn persoonlijke beleggingen in lijn zijn met de prestaties van zijn fonds, dit het partnerschap tussen fondsbeheerder en belegger verstevigt en daarmee meer in lijn zijn met de belangen van beleggers.

5. Kosten
Een fondshuis dat het belang van beleggers voorop stelt, rekent schappelijke kosten. Hoge kosten vormen een groot obstakel voor succes en komen beleggers dus niet ten goede. We bekijken hoe de kosten van fondsen zich verhouden tot de markt en of eventuele prestatievergoedingen in het belang van de belegger zijn gestructureerd. Daarnaast hebben we een voorkeur voor fondshuizen die hun beleggers laten meedelen in het financiële succes door de beheervergoeding te verlagen bij een stijging van het beheerd vermogen.

6. Regelgeving en compliance
Fondshuizen moeten hun organisatie op orde hebben en handelen binnen de wettelijke regels. Een goede compliance moet daarvoor zorgdragen. Wanneer een fondshuis hierin te kort schiet en hiervoor door de toezichthouder/regelgever op de vingers wordt getikt, dan is dit een sterk waarschuwingssignaal.

Belang van analyse
Al deze bovenstaande punten geven het belang aan van het analyseren van de kwaliteit van een fondshuis. Het is voor beleggers echter lastig om deze informatie boven water te krijgen en een gedegen analyse te kunnen doen. Daarom toont de onderstaande tabel een overzicht van de beoordeling van fondshuizen door de analisten van Morningstar, waarbij de fondshuis score Positive, Neutral of Negative kan zijn.

Bekijk in onderstaande tabel de fondshuizen die Morningstar volgt en hun rating:

JS column belegger 07 11 2016 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

Lees ook eerdere columns van Jeffrey Schumacher:

 - ADHD-gedrag van beleggers

De dividendportefeuille van de toekomst

Pas op met dure dividendaandelen

De drie meest overtuigende dividendfondsen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten