Met Donald Trump komt er een Republikein in het Witte Huis, maar tegelijk heeft de Republikeinse Partij ook de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat. Dat maakt de uitvoeringsmogelijkheden wezenlijk anders dan onder Barack Obama, die als Democraat niet op een meerderheid van de Democratische Partij in die gremia kon rekenen.
De voor velen onverwachte verkiezingsuitslag veroorzaakte aanvankelijk onrust op de beurzen, met name in Azië, maar al snel kwamen de markten in de loop van woensdag weer tot rust, toen Europa en later ook Wall Street open ging.
Gedurende zijn verkiezingscampagne heeft Trump allerlei uitspraken gedaan over onderwerpen die de economie raken, en die hij dus binnenkort in praktijk kan brengen. Wat betekent Trump als president voor de economie, de inflatie en de aandelenmarkten? De experts van Morningstar praten u daarover bij in een serie video's die we u hieronder laten zien.
Bekijk eerst deze video waarin Christine Benz met Jeremy Glaser bespreekt waarom de markten uiteindelijk zo kalm reageerden. En zal die kalmte blijven?
Het snelle beursherstel op woensdag na het aavankelijke verlies is opmerkelijk. In deze video gaat Jermy Glaser daar samen met Jason Stipp verder op in. Op welke factoren moet en beleggers de komende tijd letten? En welke richting heeft Trump zelf gegeven in zijn toespraken sinds de verkiezingsuitslag vastgesteld is? Bekijk dat in deze video:
In de volgende video gaat Jeremy Glaser samen met Bob Johnson in op wat Trumps verkiezing betekent voor de economische groei in de Verenigde Staten:
Bob Johnson geeft in deze video zijn visie op de inflatieverwachting en het toekomstige beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank:
Tot slot geeft Elizabeth Collins in gesprek met Jeremy Glaser haar visie op de aandelenmarkten en de manier waarop Morningstar aandelen beoordeelt en waardeert. Die verandert niet onder invloed van de verkiezingsuitslag, legt Collins uit in deze video:
Lees meer: