Mannenwereld

U kent ze waarschijnlijk wel, de onderzoeken waaruit blijkt dat vrouwen beter beleggen dan mannen. Vrouwen zouden de betere beleggingsresultaten onder andere behalen omdat ze met minder risico beleggen en minder handelen. Toch blijkt de beleggingswereld hardnekkig het domein van mannen te blijven.

Ronald van Genderen 01 december, 2016 | 12:59
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar voerde in 2015 al een onderzoek uit naar de verhouding tussen mannen en vrouwen in de fondsenindustrie. Destijds beperkte het onderzoek zich tot Hong Kong, Spanje en de Verenigde Staten. De uitkomsten van het onderzoek bevestigden wat analisten van Morningstar de afgelopen decennia al in de praktijk hadden ervaren: vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd als beheerders van fondsen, ook vergeleken met andere beroepen zoals advocaten en medici.

Die ongelijkheid is ook wereldwijd aanwezig, zo blijkt uit een deze maand door Morningstar uitgebracht onderzoek: Fund Managers by Gender – The Global Landscape. In de 56 onderzochte landen blijkt wereldwijd slechts één op de vijf beheerders een vrouw te zijn. En over de 8 jaar (sinds de financiële crisis in 2008) die werd onderzocht, is daar geen verbetering in zichtbaar geweest.

Internationaal gezien blijken Nederland en België achter te lopen. Van alle beheerders in Nederland is 12 procent vrouw en in België ligt dit percentage op 13. Overigens is dat nog altijd beter dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten (10 procent) en Duitsland (9 procent). Daarentegen hebben vrouwen in landen als Singapore (30 procent), Portugal (28 procent) en Spanje (26 procent) een grotere rol bij het beheer van beleggingsfondsen.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen een grotere kans hebben om een passief fonds te beheren dan een actief fonds. Verder blijkt dat vrouwen eerder een fund of funds beleggen dan een fonds dat belegt in individuele effecten. Vrouwen zijn ook vaker onderdeel van een team, terwijl mannen eerder alleen eindverantwoordelijkheid dragen voor een fonds, en ze beheren over het algemeen een kleiner aantal fondsen.

Tot slot - niet geheel onbelangrijk - toont het onderzoek aan dat de kwalificaties van vrouwen om een fonds te beheren zeker niet onderdoen voor die van mannen. Zo heeft een hoger percentage vrouwen een CFA-registratie.

Met ons Benelux team, dat op dit moment uit 3 fondsanalisten bestaat, volgen we circa 130 tot 140 fondsen. Binnen dat universum wordt het beeld uit het onderzoek bevestigd: er zijn maar weinig vrouwen te vinden. Zo weinig dat we ze hier een eervolle vermelding kunnen geven.

Zo kennen we Itske Lulof als een deskundig beheerder van het Triodos Groenfonds. Arlette van Ditshuizen maakt onderdeel uit van het team dat verantwoordelijk is voor het beheer van de kwantitatief beheerde Robeco Conservative Equities strategie. Binnen small-cap aandelen komen we een tweetal vrouwen tegen: Ellen Eijking (Delta Lloyd Deelnemingen strategie) en Kathleen Dewandeleer (Kempen European Small-cap strategie). Bij Kempen treffen we nog een vrouwelijke beheerder in het vastgoed team, Anna Niegowska.

Last but not least, vinden we bij Candriam Diliana Deltcheva aan het hoofd van het team dat Candriam Bonds Emerging Markets beheert. Haar team bestaat naast haarzelf uit maar liefst vier vrouwen en één man. En raad eens? Hoewel de periode nog erg kort is, aangezien ze het fonds pas sinds juni 2015 beheert, weet ze over die periode wel beter te presteren dan het merendeel van haar actieve en passieve concurrenten…

Lees meer columns van Ronald van Genderen:

- Kaalslag Nederlandse aandelenfondsen

Een vrouw trekt vermogen aan. Plus andere succesfactoren voor nieuwe fondsen

Wenkbrauwgymnastiek

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten