Fonds van de Week: BGF Emerging Europe

Een van de categorieën die in 2016 weer opnieuw in de belangstelling kwam te staan bij beleggers was opkomende markten. Niet alleen Azië of Zuid-Amerika, maar ook dichter bij huis zijn opkomende markten te vinden. Daarom kijken we deze week naar een fonds dat zich richt op Oost-Europa: BGF Emerging Europe.

Robert van den Oever 22 december, 2016 | 9:34
Facebook Twitter LinkedIn

BGF Emerging Europe in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

BGF Emerging Europe

Sommige verkiezingen, zoals die in de Verenigde Staten, beheersen het nieuws volkomen. Maar er zijn nog meer belangrijke verkiezingen die veel minder breed in het nieuws komen. Die in Roemenië bijvoorbeeld. Vorige week gingen de Roemenen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen en de linkse oppositie kwam daar als winnaar uit naar voren: de sociaal-democratische partij PSD is de grootste.

Vervolgens draagt het nieuw gekozen parlement een nieuwe minister-president voor, die ook de goedkeuring moet krijgen van president Klaus Iohannis. Doorgaans is dat de leider van de partij die als grootste uit de verkiezingen is gekomen. De voordracht kan een heikele kwestie zijn als de president van een andere politieke kleur is dan de meerderheid in het parlement.

Dit proces is nog gaande, omdat de leider van de winnende sociaal-democratische partij, Liviu Dragnea, een besmet verleden heeft met een veroordeling wegens fraude. De Roemeense president heeft zich al uitgesproken tegen diens kandidatuur als premier. De partij heeft daarop een andere, relatief onbekende kandidaat naar voren geschoven: Sevil Shaideh.

Beleggers die de blik op Europese opkomende markten willen richten, kunnen terecht bij BGF Emerging Europe. Dit fonds blijft een goede keus voor beleggers die in Oost-Europa willen beleggen, vindt Morningstar-analist Lena Tsymbaluk.

De analist is in het bijzonder te spreken over de kennis die fondsbeheerder Sam Vecht heeft van de opkomende Europese markt en over de consequente toepassing van zijn proces. De aanpak van het fonds is een combinatie van top-down- en bottom-up analyse. Vecht bepaalt eerst de landenallocatie van het fonds op basis van macro-factoren zoals bbp-groei, valuta en inflatie. Zodra de algemene landenwegingen vastliggen, zoekt de beheerder naar groeikansen door strategie, productkwaliteit en concurrentie te beoordelen.

Beheerder Vecht volgt een flexibele aanpak waardoor hij de fondsposities kan aanpassen en de top-down- en bottom-up visies van het team kan integreren. Vecht is niet benchmarkgericht, maar toch houdt het fonds meestal op land-, sector- en aandelenniveau aanzienlijke posities aan die vergelijkbaar zijn met de MSCI EM Eastern Europe 10/40 Index. Het fonds kan tot 10% beleggen in bedrijven in grensmarkten.

Het sterke punt van het fonds is volgens de Morningstar-analist de pragmatische aanpak en het vermogen om de portefeuille tijdig aan te passen aan macro-visies. Zo pakte de overstap van Rusland naar Turkije begin 2014 gunstig uit, terwijl de verhoging van de posities in Rusland gedurende 2015 ook bijdroeg. Per 30 juni 2016 blijft het fonds onderwogen in Centraal-Europa (Tsjechië, Hongarije en Polen) omdat deze landen afhankelijker zijn van de EU-economie. Analist Tsymbaluk is van mening dat Vecht vooral goed is in tactische aanpassingen aan de portefeuille, gebaseerd op de macro-visie van het team en zijn ervaring in de regio.

Tsymbaluk beadrukt dat het fonds een nichespeler is. Zoals alle fondsen voor opkomende markten is de potentiële volatiliteit van dit fonds te groot om het meer dan een zeer bescheiden rol te laten spelen binnen een bredere portefeuille, waarschuwt de analist.

Over het geheel genomen heeft zij vertrouwen in Vecht, zijn team en hun risicobewuste aanpak in een regio die bekend staat om de wisselvalligheid van het rendement. De prestaties op lange termijn blijven solide. Morningstar handhaaft de Morningstar Analyst Rating Bronze.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 51 BGF Emerging Europe grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting) 

Beheerteam
Sam Vecht is sinds april 2009 verantwoordelijk voor de strategie en werd toen ook benoemd tot hoofd van de Emerging Europe-desk. Vecht kwam in 2000 bij MLIM (nu BlackRock), werkte de afgelopen 16 jaar voor de afdeling opkomende markten, en is gespecialiseerd in EMEA-aandelen. Hij heeft veel ervaring in de regio en is sinds 2004 verantwoordelijk voor het Oost-Europese deel van de BlackRock Greater Europe Investment Trust. Vecht beheert ook Emerging European Trust, BlackRock Frontiers Investment Trust, BlackRock Emerging Frontiers Fund en BSF Emerging Markets Absolute Return Fund. Hij wordt ondersteund door het vijf leden tellende EMEA-team.

In het voorjaar van 2015 fuseerde het EMEA-team met het team voor opkomende markten. In 2015 kwam daar het Latijns-Amerikaanse team bij. Will Landers werd hoofd van het team voor opkomende markten en Dhiren Shah stuurt als directeur onderzoek de analisten aan. Emily Fletcher, Gordon Fraser en Chris Colunga bleven ondergeschikt aan Vecht omdat zij voor sommige van zijn strategieën als medebeheerder optreden.

Colunga is nieuw bij de onderneming en vervangt sinds het voorjaar van 2016 oudgediende David Reid, die samen met Vecht Emerging Europe Trust beheerde. Het vertrek van Reid is een verlies, maar Colunga beheerde gedurende vijf jaar long-/short-strategieën bij Charlemagne en werkte daarvoor vier jaar als EMEA-analist bij Schroders.

Fondshuis
BlackRock is een succesverhaal. Door overnames en een slimme bedrijfsvoering is dit voormalige onderdeel van private equity-onderneming Blackstone nu 's werelds grootste vermogensbeheerder, die eind 2015 zo'n 4,6 biljoen dollar beheerde. Door de omvang en complexiteit komt de rating van dit fondshuis echter niet hoger dan Neutral. BlackRock is een diverse en invloedrijke beleggingskolos, die actief is in verschillende stijlen, strategieën, regio's en vehikels. Een gezamenlijk technologieplatform en andere structuren verbinden de diverse beleggingsteams.

BlackRock bestaat sinds 2009 in de huidige vorm en ontwikkelt zich nog steeds. Het verloop onder de beheerders is hoger dan het gemiddelde van de top 20-fondsgroepen in de VS. De actieve strategieën leveren gemengde resultaten. Bijna de helft van de wereldwijd verkochte BlackRock-fondsen met een Morningstar Analyst Rating scoort qua prestaties Neutral of Negative.

Beheerders beleggen meer in hun eigen fondsen, maar dit kan beter, kosten zijn verlaagd maar deze zijn op zijn best nog gemiddeld. Bovendien moest BlackRock in de VS een schikking van 12 miljoen dollar treffen vanwege belangenverstrengeling van een voormalige beheerder. Het bedrijf moet verplichtingen aan bestaande klanten in evenwicht houden met het streven naar een hoger beheerd volume. Wel de grootste maar nog niet de beste.

Proces
Sam Vecht en zijn team richten zich in eerste instantie op aandelen met voldoende liquiditeit en prefereren een minimum handelsvolume van 10 miljoen dollar per dag. Minimaal 80% van de portefeuille moet binnen een week verkoopbaar zijn, zonder negatieve gevolgen voor de koers. Hiermee verkrijgt het team een universum van ongeveer 250 aandelen. Het proces combineert top-down en bottom-up onderzoek.

Samen met het bredere team voor opkomend Europa beslist Vecht tijdens wekelijkse vergaderingen over de landenallocatie. Zij bepalen de relatieve aantrekkelijkheid van elk land op grond van macro-factoren zoals bbp-groei, valuta en inflatie. Zodra de algemene landenwegingen vastliggen, worden aandelen met groeipotentieel geïdentificeerd (met nadruk op de groei van kasstromen) door strategie, productkwaliteit en concurrentie te beoordelen. De focus ligt op het management dat het groeipotentieel moet waarmaken en veel aandacht gaat uit naar de manier waarop de onderneming deze groei financiert. De voorkeur geldt bedrijven met een degelijke balans en een sterke vrije kasstroom.

Een aandeel moet ook aantrekkelijk gewaardeerd zijn en het team gebruikt maatstaven zoals koers/boekwaarde, koers/winst en rendement op eigen vermogen om dergelijke bedrijven op te sporen. Met een wat tegendraadse benadering tracht het team een marktconsensus-positionering te vermijden.

Prestaties
Sinds Sam Vecht de leiding in april 2009 overnam tot eind juni 2016 presteerde het fonds respectievelijk 0,3 en 1,3 procentpunten beter dan de MSCI EM Europe 10/40 Index en de Morningstar-categorie Aandelen Emerging Europa. In 2009 presteerde het fonds met een stijging van 87,5% veel beter dan zowel benchmark als categorie.

Ook in 2010 bleef het fonds zowel de benchmark als de categorie voor. Toen profiteerde het opnieuw van een overweging in materialen en de aandelenselectie in financials. In 2011 bleef het fonds achter bij de benchmark, als gevolg van een aanzienlijke overweging in kleinere aandelen buiten de benchmark om zoals Cedc en Evraz Group.

In 2012 leed het fonds onder een aantal verkeerde keuzes in de energiesector: de overweging in Gazprom, Novatek en JKX Oil & Gas drukte het resultaat, net als de onderwogen posities in Lukoil, Tatneft en Rosneft. 2013 was een uitstekend jaar voor het fonds dankzij de sterke selectie in technologie, vooral Russische internetaandelen buiten de benchmark zoals Yandex en Mail.ru.

De goede relatieve resultaten in 2014 waren te danken aan een overweging in Turkije en een onderweging in Rusland. In 2015 versloeg het fonds de benchmark en de concurrentie vooral dankzij de sterke aandelenselectie in Rusland. Tot nu toe (tot 30 juni) bleef het fonds in 2016 achter, wat vooral aan de aandelenselectie binnen financials te wijten was.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BGF Emerging Europe D2. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Europa, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 51 BGF Emerging Europe tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Fondsen van de Week:

- Pimco Global Investment Grade Credit

Neuberger Berman Emerging Debt Hard Currency

Comgest Growth Greater China

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten