Na eerder verzet van Delta Lloyd tegen een lager bod van 5,30 euro per aandeel dat NN in oktober had uitgebracht, is Delta Lloyd akkoord gegaan met een hoger bod van NN van 5,40 per aandeel in contanten. Die prijs betekent een overnamesom van 2,5 miljard euro.
Het samengaan creëert een gediversifieerd bedrijf in pensioenen, levens- en schadeverzekeringen, bancaire diensten en een sterke vermogensbeheerder. NN Investment Partners heeft 199 miljard euro aan beheerd vermogen en Delta Lloyd Asset Management heeft 54 miljard euro onder beheer.
De Raden van Bestuur en Commissarissen van Delta Lloyd bevelen het verhoogde bod aan en beide partijen verwachten de transactie in het tweede kwartaal van 2017 te voltooien.
NN CEO Lard Friese (foto) wordt de topman van de nieuwe combinatie en Delta Lloyd CEO Hans van der Noordaa zal vertrekken als de overname is afgerond.
Woelige periode bij Delta Lloyd
Delta Lloyd Asset Management heeft een woelige periode achter de rug. In 2012 speelde er een voorkenniszaak waar het bedrijf een boete voor kreeg opgelegd door toezichthouder Autoriteit Financiële Markten wegens gebrekkige interne controle en compliance.
Verder had Delta Lloyd AM te kampen met een uitstroom van prominente managers. Het personele verloop vond met name plaats bij obligatie- en aandelenfondsen, en dat waren nu juist de gebieden waarop de vermogensbeheerder sinds 2013 meer nadruk wilde leggen.
Rust weergekeerd bij NN
Bij NN Investment Parters (eerder bekend onder de naam ING Investment Management) is juist de rust weergekeerd na een tumultueuze periode. NN werd in 2014 afgesplitst van ING Bank op last van de Europese Commissie. Gedurende het splitsingsproces kende het bedrijf een hoger personeel verloop, maar inmiddels is de rust weergekeerd. Wel is er ruimte voor verbetering. NN IP zou zich meer kunnen focussen op een aantal kernstrategieën en zijn brede range aan beleggingsfondsen kunnen rationaliseren. NN CEO Lard Friese heeft herhaaldelijk aangegeven dat NN klaar is om weer te gaan groeien, hetzij autonoom, hetzij via overnames.
De overnamedeal is aangekondigd, maar het proces is nog in een dermate vroeg stadium dat het te vroeg is om al conclusies te kunnen trekken over de implicaties voor het fondsenaanbod, de fondsbeheerders en het beleggingsbeleid van beide bedrijven.
Onzekerheid voor Delta Lloyd
Wel zijn wij van mening dat het integratieproces onzekerheid met zich meebrengt voor Delta Lloyd. Beide bedrijven spreken bij de overnamedeal van volledige integratie van hun beider vermogensbeheeractiviteiten. Dat kan gevolgen hebben voor Delta Lloyd, aangezien zij de overgenomen partij zijn en hun fondsenaanbod van mindere kwaliteit is dan dat van NN.
Dit komt ook al tot uitdrukking in de verlaging van de Fondshuis Rating van Neutral naar Negative eerder dit jaar. Bovendien hebben alle Delta Lloyd fondsen die Morningstar volgt een Neutral of Negative rating. Lees meer:
Voordat de aankondiging van de overname van Delta Lloyd door NN kwam, had Morningstar een Fondshuis Rating van Neutral voor NN en een van Negative voor Delta Lloyd.
We blijven de de ontwikkelingen gedurende het overnameproces nauwgezet volgen en laten vooralsnog de Morningstar Analyst Ratings op de fondsen van NN en Delta Lloyd ongewijzigd.
Lees meer:
- Aanhoudende personele strubbelingen bij Delta Lloyd Asset Management
- Wijzigingen bij Delta Lloyd's Deelnemingen strategieën
- Morningstar verlaagt Fondshuis rating Delta Lloyd naar Negative