Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large-cap aandelen

Naast de Europees georienteerde maandelijkse lijst met aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, de Europe Core Pick List, kent Morningstar ook een wereldwijde variant: de Large Cap Global Core Pick List. De large cap markt is als geheel overgewaardeerd, maar er zijn sectoren die interessante korting bieden. Wij zetten ze voor u op een rij.

Robert van den Oever 20 februari, 2017 | 13:02
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De Large Cap Global Core Pick List wordt samengesteld door Morningstar's aandelenanalisten. Daarin verschilt de lijst van de Ultimate Stock Pickers, de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De global large cap lijst legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst verschijnen dus aandelen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De Large Cap Global Core Pick List wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Opvallend is dat de hele lijst een fikse korting kent ten opzichte van de markt. De lijst heeft een waardering die op 89% van de gezamenlijke Fair Value zit. Dat komt omdat enkele sectoren flink onder hun Fair Value noteren. De sector gezondheidszorg spant de kroon met een waardering op 80% van de Fair Value. De telecomsector is goede tweede met 85%.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met Consumer Discretionary. Daar moeten Twenty-First Century Fox en Viacom plaatsmaken voor Ralph Lauren en Mattel.

Hot Wheels Mattel

Over speelgoedfabrikant Mattel zegt Morningstar-analist Jaime Katz het volgende: 'Mattel krijgt een Narrow Moat rating omdat het licentie-overeenkomsten met grote namen in de entertainment industrie heeft. Ook heeft het een groot marktaandeel. Mattel, Hasbro en Lego hebben samen 30% van de Amerikaanse speelgoedmarkt in handen, die voor de rest zeer gefragmenteerd is. Door zijn sterke positie kan Mattel makkelijke nieuwe licentie-allianties aangaan: het bedrijf heeft het grootste bereik en diepe zakken om er veel marketinggeld in te stoppen. Voor nieuwkomers is het lastig om deze markt te betreden.'

Kijken we vervolgens naar de sector Consumer Staples. Daar verdwijnen Imperial Brands, Ambev en Estee Lauder. Voor hen in de plaats komen Wal-Mart, Anheuser-Busch InBev en Heineken.

Morningstar-analist Erin Lash motiveert de keuze voor Wal-Mart: 'Het is de grootste retailer ter wereld en krijgt een wide Moat rating vanwege de enorme schaalgrootte die inkoopmacht en kostenvoordelen met zich meebrengt. Daardoor kan het lage winkelprijzen hanteren en bovendien is de logistiek zeer efficiënt georganiseerd, hetgeen verder bijdraagt aan het gunstige kostenplaatje. Voor leveranciers is Wal-Mart een aantrekkelijke partner omdat het enorme volume het mogelijk maakt om een product direct groot in de markt te zetten, op een manier die geen enkele andere retailer evenaart.'

Wal Mart kleiner

Financials
Dan de sector financials. Omdat de koers van Lloyds Banking Group is opgelopen, is het niet meer zo aantrekkelijk gewaardeerd. Citigroup is dat wel, aldus analist Jim Sinegal: 'Citigroups wereldwijde aanwezigheid onderscheidt de bank van zijn branchegenoten. Het is de beste keus voor klanten die wereldwijde dienstverlening zoeken. Een significant deel van de omzet komt uit Latijns-Amerika en Azië. Zulke opkomende markten bieden de komende periode kans op snellere omzet- en margegroei dan de activiteiten in volwassen markten. Daar staat een hogere volatiliteit tegenover, maar dat kan de bank wel hebben.'

Gezondheidszorg
De sector Gezondheidszorg tot slot kent één wissel: Bayer gaat eruit ten gunste van Sanofi, want momenteel is Sanofi aantrekkelijker gewaardeerd, stelt analist Damien Conover: 'Het productenpalet omvat meerdere toonaangevende geneesmiddelen die de concurrentie niet zomaar kan namaken, ook niet als het patent afloopt. Bijvoorbeeld het insulinemiddel Lantus is duidelijk beter dan andere insulines. Een generieke producent kan daar niet zomaar even een concurrerend middel tegenover zetten. Het patent op Lantus is in 2015 afgelopen en dat zal de komende jaren wel enig effect hebben, maar Sanofi heeft nog genoeg andere sterke producten in zijn assortiment.'

Sanofi

Industrie, Nuts en meer
De sector Industrie verliest Arconic en Canadian Pacific Railway. Nieuw zijn Raytheon en Koninklijke Philips.

Bij de sector Informatietechnologie verdwijnt Skyworks Solutions omdat de aandelenkoers bijna de Fair Value heeft bereikt, en komt Qualcomm erin. 

In de Vastgoedsector is de koers ook bijna op Fair Value niveau bij Welltower, en daarom maakt dat aandeel plaats voor Vornado Realty Trust.

Bij de Nutsbedrijven gaat Duke Energy van de lijst en komt FirstEnergy erop.

 

Lees meer over aandelen:

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - februari 2017

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - januari 2017

- Deze aandelen droegen meest bij aan rendement Ultimate Stock Pickers

Ultimate Stock Pickers zien minder onderwaardering, kiezen kwaliteitsaandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten