De Ultimate Stock Pickers hadden in het vierde kwartaal een duidelijke voorkeur voor de sector gezondheidszorg, die het eerder in het jaar zwaar te verduren had. Ook waren de fondsmanagers eensgezind in hun aankopen. Maar liefst 6 van 10 aandelen komen voor op zowel de Top 10 'High Conviction' (hoge overtuiging) als de Top 10 'New Money' (voor het eerst in de portefeuille) aankopen.
De kooplust als geheel was nog steeds aan de bescheiden kant, maar was wel groter dan in het voorafgaande derde kwartaal. Desondanks namen enkele topbeheerders van de Ultimate Stock Pickers lijst een meer afwachtende houding aan: zij verkochten per saldo meer dan ze aankochten.
Gezondheidszorg ondergewaardeerd
De sector gezondheidszorg was goed vertegenwoordigd door HCA Holdings, UnitedHealth Group en Edwards Lifesciences. HCA werd gekocht door de fondsbeheerders van zowel American Century Value als Oakmark, waarbij Oakmark zijn bestaande positie in het aandeel flink vergrootte.
De hernieuwde belangstelling voor de sector komt volgens Morningstar-analist Damien Conover doordat fondsbeheerders kansen zagen op basis van waardering, na de matige prestaties in de voorafgaande kwartalen. De markt had te sterk negatief gereageerd; bedrijven in deze industrie zijn hebben te maken met een weinig elastisch klimaat waarin ze werken, vanwege nogal starre regelgeving. De zorgen van beleggers over wijzigingen in dat systeem bleken overdreven.
Edwards Lifesciences had na een verkoopgolf in oktober een van de laagste koers/Fair Value ratio’s en de Ultimate Stock Pickers pakten daarop hun kans. De verkoopgolf werd ingegeven doordat het bedrijf zijn eerder uitgesproken verwachting niet haalde. Dat was voor Morningstar-analist Debbie Wang geen reden om haar positieve opinie over de fundamentals van het bedrijf te wijzigen: het bedrijf concentreert zich op zijn kernactiviteit rondom hartkleppen en heeft alles wat daar niet bij past verkocht. Dat zorgt voor een dominant marktaandeel van 60% en hogere marges.
Bekijk hier de Top 10 van 'High Conviction' aankopen:
(klik op tabel voor vergroting)
En hieronder ziet u de tabel met de Top 10 van 'New Money' aankopen, ofwel de aandelen die door fondsmanagers voor het eerst in hun portefeuille werden opgenomen:
(klik op tabel voor vergroting)
Buffett groter in Apple
Naast de gezondheidszorg-sector vielen ook twee technologiereuzen op, te weten Microsoft en Apple. Ten aanzien van Apple was bijzonder dat Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van superbelegger Warren Buffett, zijn belang in de techgigant verviervoudigde.
De overige aankopen uit overtuiging bevonden zich in de sectoren Industrie, Consumer Defensive, Financial Services, Vastgoed en Communicatie. Namen die beide lijsten haalden, naast de reeds genoemde, zijn Monsanto, Wells Fargo en Liberty Global Group.
Net als in voorgaande periodes kenmerkten de aankopen uit overtuiging zich door kwaliteit, wat wordt weerspiegeld in de Economic Moat van de aandelen; de lijst high conviction purchases telt nu meer Narrow en Wide Moat namen dan voorheen.
Twijfel over Mansanto-deal
De meeste aandelen op beide lijsten zijn momenteel niet meer echt goedkoop. Dat komt door de rally na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Naast Edwards Lifesciences was alleen Monsanto goedkoop met een ongeveer gelijke koers/Fair Value verhouding.
Monsanto heeft onlangs een bod van 66 miljard dollar ontvangen van het Duitse farmaciebedrijf Bayer. Dat triggerde Berkshire Hathaway en Fairfax Financial Holdings om in dit aandeel te stappen. Markel en American Funds American Mutual breidden hun bestaande posities uit.
Intussen noteert het aandeel Monsanto zo’n 15% onder de Fair Value die Morningstar-analist Jeffrey Stafford berekent en dat komt volgens de analist doordat de markt sceptisch is over het slagen van de deal. Dat komt mede omdat de Amerikaanse president Donald Trump zich ermee bemoeide en een gesprek had met de CEO’s van Bayer en Monsanto.
Analist Stafford schat de kans van slagen voor de overname op 75%. Mocht het toch niet doorgaan, dan is Monsanto op zichzelf volgens de analist een sterk bedrijf met prima ontwikkelingsactiviteiten en een goed gevulde pijplijn aan nieuwe producten waarmee het een voorsprong op zijn concurrenten heeft. Bovendien breidt Monsanto uit in nieuwe landen, zoals Brazilië en Argentinië en dat zal de toekomstige omzetgroei opstuwen.
Wissel in beheerderslijst
Ten aanzien van de methode achter de Ultimate Stock Pickers is vermeldenswaardig dat Morningstar één fondsbeheerder van de lijst heeft geschrapt: Bruze Berkowitz met Fairholme, omdat de Morningstar Analyst Rating van dit fonds onlangs is verlaagd naar Neutral.
Fairholme is vervangen door Boston Partners All Cap Value Fund, dat sinds oktober 2015 beheerd wordt door Duilio Ramallo. Het fonds heeft een indrukwekkend track record in het selecteren van ondergewaardeerde bedrijven die potentieel hebben om door noodzakelijke beleidsveranderingen flink in waarde te stijgen. Hier vindt u de actuele lijst met de 26 beleggingsfondsen en hun beheerders die samen de Ultimate Stock Pickers vormen:
(klik op tabel voor vergroting)
Meer over de Ultimate Stock Pickers
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?
Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:
- Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers
- Deze aandelen droegen meest bij aan rendement Ultimate Stock Pickers
- Ultimate Stock Pickers zien minder onderwaardering, kiezen kwaliteitsaandelen