Overtuiging en kansen cruciale factoren voor succes hoge active share

Actieve fondsen zijn in staat om outperformance te boeken, maar alleen als de active share hoog is en de fondsbeheerder voldoet aan drie belangrijke voorwaarden. Dat zei professor Martijn Cremers tijdens de Morningstar Institutional Conference. Morningstar licht ze alledrie toe.

Robert van den Oever 21 maart, 2017 | 10:26
Facebook Twitter LinkedIn

Die drie voorwaarden heeft Cremers beschreven in een nieuwe studie, getiteld ‘Active Share and the Three Pillars of Active Management: Skill, Conviction and Opportunity’. ‘Het zijn de drie pijlers onder active share: skill (deskundigheid), conviction (overtuiging) en opportunity (kansen).’ Cremers is professor of finance aan de University of Notre Dame.

Active share betekent niets meer dan afwijking van de benchmark. De skill zit hem in het vermogen om kansrijke afwijkende posities te selecteren. De keuze voor de afwijkende posities is gebaseerd op overtuiging op die aandelen.

De nadruk ligt in Cremers’ redenatie meer op de andere twee pijlers: overtuiging en kansen. ‘Overtuiging is dat je durft af te wijken van anderen, dat je posities kiest die anderen niet kiezen en dat je risico neemt dat anderen niet aandurven.’

Bij overtuiging hoort een lange termijn horizon. Een positie die op grote overtuiging is ingenomen, kan het beste voor de lange termijn in de portefeuille blijven, betoogt Cremers. ‘Geduld is de sleutel tot rendement’. Cremers wijst op superbelegger Warren Buffett, die ‘vaak totaal verkeerd zit op de korte termijn, dus 1, 3 of 5 jaar’. Maar op de lange termijn wordt zijn geduld beloond.

Grijp de kansen
De pijler ‘kansen’ ligt deels buiten de macht van de fondsbeheerder, maar hij moet wel de kansen grijpen die binnen zijn mogelijkheden liggen. Die mogelijkheden kunnen nogal verschillen. ‘Als je belegt in een betrekkelijk klein universum zoals Nederlandse large cap aandelen, dan heb je minder kansen dan wanneer je in Amerikaanse large caps belegt. Dat universum is veel groter.’ Mogelijkheden betekent volgens Cremers ook: hoe vorm je je oordeel. ‘Hoeveel informatie is er beschikbaar om je overtuiging systematisch op te bouwen? Is er research voorhanden over de bedrijven waar je naar kijkt?’

De skill, ofwel het vermogen om de juiste aandelen te selecteren die de active share vormen, betekent ook dat je moet meebewegen met de richting waar je kansen liggen, stelt Cremers. Hij illustreert dat met het voorbeeld dat large caps het de afgelopen jaren relatief minder goed hebben gedaan. Small caps deden het veel beter. Dus: ‘go where the opportunities are. In dit geval lagen de kansen bij de small caps.’

Kwaliteitsaandelen bepalend
Als de fondsmanager dit allemaal goed doet, wat bepaalt dan de outperformance? De selectie van kwaliteitsaandelen die ondergewaardeerd zijn, aldus Cremers. Die onderwaardering hoeft niet al te groot te zijn, maar wel moet er herstelpotentieel zijn, van het bedrijf of de industrie waar het in actief is.

De aandelen waar Cremers op doelt, zijn te vinden in industrieën die het zwaar gehad hebben, maar waarin het bedrijf in kwestie het goed doet gegeven de marktomstandigheden, en klaar is om mee te liften op marktherstel wanneer dat zich aandient. ‘Een hoge kwaliteit van de selectie bepaalt grotendeels het rendement.’

Kosten
De kosten van het fonds spelen een belangrijke rol bij de performance. Fondsen met een hoge active share hebben doorgaans iets hogere kosten, zo’n 40 tot 50 basispunten, maar dat is volgens Cremers niet echt een probleem, omdat ze die goedmaken door hun outperformance.

De kosten zijn wel een probleem bij fondsen met een lage active share. Die zijn verhoudingsgewijs te duur voor wat ze leveren. Daardoor wordt de hurdle rate bijna onoverkomelijk hoog: hun rendement is te laag in verhouding tot de kosten, zodat ze achterblijven bij het rendement van hun benchmark. Dat is iets om voor op te passen, waarschuwt Cremers.

Kosten zijn een belangrijk thema in de wereld van actief beheer, omdat de opkomst van passief het algehele kostenniveau in de markt omlaagdrukt. De lage kosten van passieve fondsen en de grote instroom die zij aantrekken, dwingen active fondsbeheerders om ook omlaag te gaan met hun kosten. De closet-indexers, ofwel de fondsen die nauwelijks active share hebben, maar wel relatief hoge kosten rekenen, worden daardoor uit de markt gedrukt.

Concluderend stelt Cremers dat active share de belegger extra rendement kan brengen, mits de active share hoog is, de kosten redelijk zijn en de lange termijn in acht genomen wordt.

Tijdens de Morningstar Institutional Conference sprak Morningstar's Emma Wall met professor Martijn Cremers. Bekijk hier de video:

 

Wilt u meer weten over active share?

Lees dan de vierdelige serie 'Alles over active share' waarin fondsanalist Jeffrey Schumacher alle aspecten van active share behadelt: wat betekent het, hoe gebruik je het, wat is de relatie tot rendement en risico? Lees alle delen uit deze serie:

- Deel 1: Het concept active share

- Deel 2: Een hoge active share: pas op met waar je op hoopt

- Deel 3: Hoe kan je slim gebruik maken van active share

- Deel 4: Kijk uit voor Closet Indexers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten