Fonds van de Week: JPM US Value

Waarde-aandelen deden het goed in de Trump-rally van de afgelopen maanden. Wel heeft die rally Amerikaanse aandelen duur gemaakt. Toch zijn er nog volop kansen en een fonds dat veel vrijheid heeft om die te benutten is JPM US Value.

Robert van den Oever 30 maart, 2017 | 9:18
Facebook Twitter LinkedIn

JPM US Value in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Neutral

JPM US Value

Deze week lichten we een beleggingsfonds toe dat zich begeeft in Amerikaanse large cap waarde-aandelen. We kiezen daarvoor in samenhang met het artikel van eerder deze week waarin Morningstar's fondsanalisten beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen onder de loep nemen. Een van de conclusies uit die studie is dat Amerikaanse waarde-aandelen het in de Trump-rally, de periode na de verkiezingen van november 2016 tot en met februari 2017, duidelijk beter gedaan hebben dan groei-aandelen.

JPM US Value is zo'n fonds dat in principe in waarde-large caps belegt, maar tegelijk de vrijheid heeft om ook in mid- en small te caps te gaan als zich daar kansen voordoen. Fondsbeheerder Jonathan Simon benut die vrijheid uitstekend, en met resultaat, gezien zijn uistekende trackrecord, ook bij andere fondsen van dit fondshuis. Morningstar handhaaft daarom de Bronze-rating op dit fonds.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 13 JPM US Value grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Lead manager Jonathan Simon heeft de leiding over dit fonds sinds de oprichting in 2000 en heeft meer dan 1 miljoen dollar geïnvesteerd in de VS gevestigde fonds JPMorgan Value Advantage. Hij is begonnen als analist bij Robert Fleming in 1980 en werd portfolio manager in 1987. Hij was president van Fleming's Amerikaanse vermogensbeheeractiviteiten van 1990 tot 2000, toen dat werd overgenomen door wat nu kennen als JPMorgan Chase JPM. Hij neemt de stock-picking beslissingen in alle sectoren.

Simon wordt ondersteund door Lawrence Playford en Gloria Fu, die in 2006 aan boord kwamen. Beide werkten voordien als analist samen met Simon. Playford kwam bij J.P. Morgan in 1993 als analist voor de financiële afdeling, diende als klantenadviseur bij J.P. Morgan Private Bank, en ging over naar de Amerikaanse equity-groep in 2001. Hij is verantwoordelijk voor industrie, energie, nutsvoorzieningen, en technologie.

Fu richt zich op consumentenbedrijven. Ze kwam bij J.P. Morgan Securities als sell-side analist in 2002, na twee jaar bij Robertson Stephens. Van 1995 tot 2000 werkte Fu in vastgoedbeleggingen voor Arthur Andersen en Starwood Capital Group. Graham Spence werd in 2013 aangesteld als assistent portfolio manager, en hij zorgt voor research ondersteuning.

Het team werkt ook samen bij het JPMorgan Mid Cap Value FLMVX fonds, dat een Gold rating heeft. Daarbij zijn Playford en Fu direct verantwoordelijk voor hun sectoren. De ervaring en het track record van de groep bezorgen het fonds een positief oordeel over het beheerteam.

Fondshuis
JPMorgan’s vermogensbeheer business is wat investeerders mogen verwachten van één van de grootste financiële instellingen ter wereld. Het heeft een grote en diverse fondsen line-up, enorme hoeveelheid middelen tot zijn beschikking, een wereldwijd beleggingsteam, en een assertieve distributie-inspanning. JPMorgan heeft zijn fondsenbusiness opgebouwd door acquisities te doen, maar recente groei van het beheerd vermogen ging op eigen kracht, toen het moederbedrijf in de loop van de crisis zijn kracht toonde ten opzichte van de concurrentie.

Het fondshuis onderscheidt zich door zijn sterke beheerteams. Er zijn positief beoordeelde fondsen voor Europa, de VS en de opkomende markten. In de afgelopen jaren heeft het fondshuis zijn aanbod aan fondsen gerationaliseerd, zowel voor Europa als Noord-Amerika, en daar meer focus in aangebracht.

We zijn ook positief over de recente opname van de 10-jaarsprestaties bij de berekening van de beloning van de fondsbeheerders. De moedermaatschappij van de fondsendivisie, JPMorgan Chase, dient als een tweesnijdend zwaard, namelijk het verstrekken van zowel de stabiliteit van een multinationale organisatie als de onzekere gevolgen van de toegenomen regelgeving en media-aandacht.

Proces
Dit fonds krijgt een positieve waardering voor de process pillar. De kernposities uit de portefeuille bestaan uit bedrijven met een hoge toetredingsdrempel, lage conjunctuurgevoeligheid en een bedrijfsleiding die is gericht op het vergroten van de intrinsieke waarde. Lead manager Jonathan Simon combineert fundamentele analyse met kwantitatieve beoordelingen, op zoek naar consistente winst en cash flow en een sterke balans.

Voor de waarderingen hanteert de fondsbeheerder verschillende maatstaven, maar in het bijzonder het rendement op de vrije kasstroom. Echter, hij investeert ook opportunistisch 'als lage waardering meer dan compenseert voor fundamentele factoren' en die fundamentals naar verwachting zullen verbeteren. Als gevolg hiervan zal de portefeuille niet noodzakelijkerwijs een voorkeur voor kwaliteit tonen.

Het fonds belegt in large caps en mid caps en maakt gebruik van de Russell 1000 Value Index als benchmark. Er is geen formele limiet omtrent de blootstelling naar mid caps, maar Simon zegt dat de nadruk moet liggen op large caps. De portefeuille had per eind november 2016 slechts een bescheiden overweging in mid caps in vergelijking met de index en met zijn categoriegenoten.

Prestaties
Op de pijler ‘performance’ krijgt het fonds het oordeel neutral. Hoewel 2015 middelmatig uitpakte vanwege de ongewoon magere prestaties van de posities in de sector consumentengoederen, blijft het fonds voor de lange termijn een winnaar binnen de categorie Amerikaanse large-cap value aandelen. Het fonds deed het beter dan de categorie over drie, vijf en 10 jaar (tot en met december 2016).

De prestaties zijn ook consistent: het driejaars voortrollend rendement tot en met december is nog bijna nooit uitgekomen in de onderste helft van de categorie. Het kwam in 59% van de gevallen zelfs uit in het bovenste kwartiel. Bovendien heeft het fonds, ondanks de lichte overweging in mid caps, de volatiliteit goed onder controle; de driejaars Sharpe-ratio van het fonds ligt duidelijk boven die van de categorie (per december 2016).

Vorig jaar echter wist het fonds zijn benchmark niet te verslaan, hoewel het wel de categorie versloeg. Reden was voornamelijk de sectorpositionering. Over de vijfjaarsperiode tot en met december 2016 blijft het fonds achter bij de Russell 1000 Value Index benchmark met jaarlijks 1,44 procentpunten. De aandelenselectie is over het geheel genomen positief, maar de sectorblootstelling heeft het fonds wel geraakt, met name de onderweging in de sector gezondheidszorg.

Kosten
De rebatevrije aandelenklasse, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, kent een kostenniveau dat concurrerend is in vergelijking met rebatevrije fondsen van andere aanbieders. De internationaal meer gangbare aandelenklasse A is iets duurder dan categoriegenoten.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van JP Morgan Funds US Value Fund C Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 13 JPM US Value tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Fondsen van de Week:

Deutsche Invest I Euro Bonds Short

Invesco Pan European Structured Equity Fund

Legg Mason Royce US Small Cap Opportunity

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten