Die opluchting komt voort uit de uitslag van de parlementsverkiezingen in Nederland van 15 maart jongstleden, waar anti-Europa gezind populistisch-rechts in de vorm van Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid (PVV) weliswaar zetels won, maar niet de grootste werd, stelt Dan Kemp, Chief Investment Officer van Morningstar Investment Management. De verkiezingen in Nederland waren volgens hem het beeldbepalende event van afgelopen maand voor Europese beleggers.
Eerder stipte Kemp (foto) al de reeks politieke mijlpalen aan die op de agenda staan voor de komende maanden. Na de Nederlandse verkiezingen volgen nog de Franse presidentsverkiezingen in april en mei en in Duitsland de verkiezingen voor de Bundestag, het Duitse parlement, eind september.
'Relief rally'
De opluchting leidde volgens Kemp tot een opmerkelijke relief rally: Europa als geheel boekte een rendement van 4% (gemeten in dollars), en daarbinnen springen Spanje en Italië eruit met respectievelijk 10% en 9%.
De wereldwijde index boekte een rendement van 1% in dollars. Binnen dit gemiddelde vallen Amerikaanse aandelen op omdat die categorie tekenen van verzwakking vertoonden en dat was voor het eerst sinds medio 2016. De Dow Jones Index daalde in maart met 1% na de verkrappende maatregelen door de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.
Sectoren
Op sectorniveau toont technologie een positief rendement van 3%, terwijl Amerikaanse banken een eerdere sterke periode in maart zagen ombuigen naar een verlies van 4%.
Opkomende markten weerstonden een slechte maand voor de grondstofprijzen. De opkomende regio’s stegen hierin 2%, terwijl de brede grondstoffenindex 4% daalde.
De obligatiemarkten beleefden een stille maand. De wereldwijde obligatie-index bleef afgelopen maand gelijk in dollars. Ook hier onderscheidden opkomende markten zich van het wereldwijde beeld. Opkomende markten local debt steeg 2% en daarmee maakt het een sterk eerste kwartaal vol, waarin het rendement met 7% steeg.
12-maands perspectief
De resultaten over maart waren dusdanig dat Kemp vanwege het op waarderingen gebaseerde raamwerk steeds voorzichtiger is geworden. Sommige beleggingscategorieën boekten sterke rendementen waardoor hun waarderingen nogal vooruit is gelopen op de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.
Dat wordt eens te meer duidelijk als we de rendementen over de afgelopen 12 maanden bekijken, dus vanaf maart 2016. Aandelen in volwassen, ontwikkelde markten hebben 15% winst geboekt en aandelen opkomende markten 18%. Dat is gemeten in dollars en doen we dat in ponden, dan is het nog spectaculairder met respectievelijk 32% en 35%. Het is duidelijk dat dergelijke stijgingen niet aanhoudend jaar na jaar te realiseren zijn, waarschuwt Kemp.
Opgelopen waarderingen
Morningstar hanteert een visie voor de lange termijn en kijkt vooruit aan de hand van de intrinsieke waarde van beleggingen, en hoe die zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Opkomende markten bijvoorbeeld, noteerden 12 maanden geleden onder de Fair Values die Morningstar ervoor calculeerde, en daarom zag Morningstar er toen een kans in, aldus Kemp. Nu is dat perspectief dankzij de rally van de afgelopen tijd heel anders. Het verschil tussen actuele koers en Fair Value is verdwenen, al is de waardering van opkomende markten nog altijd aantrekkelijk in vergelijking met bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen.
Maar de blik op de lange termijn brengt ook met zich mee dat beleggers zich voor hun beleggingsbeslissingen niet te veel moeten laten leiden door de bewegingen in één maand. Intussen moeten we rekening houden met de bewegingen die veroorzaakt kunnen worden door de politieke agenda met daarop de aankomende verkiezingen in Frankrijk en Duitsland.
Lees meer van Dan Kemp: