Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De wereldwijde aandelenmarkt is aan de dure kant. Large caps zijn licht overgewaardeerd, maar toch ziet Morningstar drie sectoren die aantrekkelijk gewaardeerd zijn. De nieuwste editie van de Large Cap Global Core Pick List voor april laat zien om welke aandelen het gaat.

Robert van den Oever 26 april, 2017 | 11:46
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert per ultimo maart op 90% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 103% noteren.

Er zijn drie sectoren die volgens de aandelenanalisten van Morningstar momenteel gemiddeld goedkoper zijn dan de rest. Consumer Discretionary, ofwel consumentengoederen, noteert op 85% van de Fair Value, net als de sector gezondheidszorg. Vastgoed is de goedkoopste sector op 83% van de Fair Value.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met Consumer Discretionary. Daar moeten Sigent Jewelers en VF Corp plaatsmaken voor Under Armour en General Motors.

Over autofabrikant General Motors zegt Morningstar-analist David Whiston het volgende: 'Wij zijn van mening dat GM uitstekend winstpotentieel heeft omdat het nu eindelijk zijn Noord-Amerikaanse divisie gezond heeft gemaakt en de marketing in de Verenigde Staten kan concentreren op 4 merken in plaats van 8. Aanpassing van de kosten voor gezondheidszorg van gepensionerde medewerkers en fabriekssluitingen hebben de kosten zodanig verlaagd dat het break-even punt voor GM North America is gedaald. Dat ligt nu bij een totale jaarlijkse autoverkoop van 10-11 miljoen voor de hele markt waarin GM dan volgens Whiston een marktaandeel van 18-19% heeft. De analist denkt dat de autoverkopen kunnen stijgen naar 16,6-17,8 miljoen auto's. Dat betekent een behoorlijk potentieel.'

Kijken we vervolgens naar de sector Consumer Staples. Daar verdwijnen Nestlé en Estee Lauder. Voor hen in de plaats komen Mondelez International en Kroger.

Morningstar-analist Erin Lash motiveert de keuze voor Mondelez: 'Het heeft een sterke merkenmix met 7 merken die ieder meer dan 1 miljard dollar jaaromzet hebben en sterke, goed verdeelde wereldwijde posities. Ongeveer eenderde van de groepsomzet komt uit opkomende markten, iets minder dan 40% uit Europa en de rest uit Noord-Amerika. De voorsprong op de concurrentie komt ook tot uiting in het rendement op het geïnvesteerd vermogen dat we schatten op 16% voor de komende 5 jaar en dat is hoger dan de concurrentie.'

Financials
Dan de sector financials. Omdat de koers van BNP Paribas is opgelopen, is het niet meer zo aantrekkelijk gewaardeerd. Dat geldt ook voor Citigroup, Royal Bank of Scotland en Aviva, en daarom verdwijnen deze vier. De vier nieuwe bedrijven zijn Wells Fargo, Capital One Financial, Lloyds Banking Group en Invesco.

Analist Colin Plunkett over Capital One: 'Capital One heeft een sterke kaarthoudersbasis opgebouwd door jaren van informatie verzamelen via beloningsprogramma's, advertenties en goed getimede overnames. Ook profiteert het bedrijf van klantentrouw. Die trouw blijkt vrij groot te zijn; nadat klanten eenmaal een kaart hebben ontvangen stappen ze niet snel over. Om de portefeuille van Capital One na te bouwen zou een concurrent jaren investeren nodig hebben.'

Gezondheidszorg
De sector Gezondheidszorg kent meerdere wisselingen: Valeant, Perrigo, Vertex, Bayer, Sanofi en Regeneron Pharmaceuticals eruit. Daarvoor in de plaats komen Mallinckrodt, Novartis, Shire, Alexion Pharmaceuticals, Gilead Sciences en Biogen.

Analist Karen Anderson motiveert de keuze voor Gilead: 'Het concurrentievoordeel van Gilead is gebaseerd op de geneesmiddelen tegen HIV. Drie gepatenteerde medicijnen zorgen, ondanks concurrentie, voor marktleiderschap en spectaculaire winstgevendheid. Gliead bedient daarmee 80% van de Amerikaanse HIV-patienten. Keerzijde voor Gilead portfolio is dat vanaf 2018 een aantal cruciale patenten aflopen. Daar moet Gilead sterke opvolgers voor ontwikkelen om de resultaten ook vanaf 2021 op een goed niveau te houden.'

Energie
In de energiesector maken Southwestern Energy en Range Resources plaats voor Canadian Natural Resources en TransCanada.

Analist Joe Gemoni over TransCanada: 'De combinatie van de schaalgrootte van het bedrijf en de beschermende regelgeving omtrent bestaande pijpleidingen stellen het in staat om bovengemiddeld rendement op het geïnvesteerd vermogen te halen. Dat biedt een Narrow Moat.'

Vastgoed en telecom
In de Vastgoedsector verdwijnt Kimco Realty ten gunste van Vornado Realty Trust. is de koers ook bijna op Fair Value niveau bij Welltower, en daarom maakt dat aandeel plaats voor Vornado Realty Trust.

Telecom neemt afscheid van America Movil en verwelkomt CenturyLink.

Deze twee sectoren gelden samen met gezondheidszorg momenteel als de aantrekkelijkst gewaardeerde sectoren.

IT en nutsbedrijven
Bij de sector Informatietechnologie verdwijnen Tencent Holding en Alibaba. voor hen in de plaats komen Hewlett Packard en CA.

Bij de Nutsbedrijven gaat FirstEnergy van de lijst en komt Duke Energy erop.

 

Lees meer over aandelen:

De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - april

Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten