Sectoranalyse aandelen: Europese telecom

Morningstar neemt met regelmaat een sector nader onder de loep. Welke aandelen hebben daarbinnen de grootste overtuiging? Deze keer bekijken we de Europese telecombedrijven. Het toverwoord is convergence: zoveel mogelijk diensten voor vaste telefonie, mobiele telefonie, televisie en internet samenbrengen bij één aanbieder. De bedrijven die een breed productenpakket combineren met een sterke marktpositie zijn de winnaars. Morningstar bespreekt de favorieten.

Robert van den Oever 17 mei, 2017 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar brengt elke maand de Europe Core Pick List met aandelen waar Morningstar’s aandelenanalisten de hoogste convictie op hebben. De lijst voor mei vindt u hier:

 

Daarnaast bekijken we regelmatig ook een sector meer in detail. We belichten wat er in de sector speelt, welke bedrijven te prefereren zijn binnen de sector en welke juist niet.

Morningstar deelt zijn aandelenanalyse in 11 sectoren in. Eerder kreeg u inzicht in de sector defensieve consumentengoederen en deze keer bekijken we de Europese telecombedrijven.

Toverwoord convergence
In de Europese telecomsector draait alles om convergence, ofwel het samenbrengen van vaste-lijn en mobiele diensten bij één aanbieder. Daarbij gaat het om de vier diensten vaste en mobiele telefonie, televisie en internet, ofwel quad play. Tot dusver zijn bedrijven doorgaans sterk in ofwel een kopernetwerk voor telefonie, ofwel een kabelnetwerk voor data (internet of televisie). Die twee samenbrengen heet convergence en dat proces is momenteel volop gaande bij de Europese bedrijven, zegt Morningstar-telecomanalist Allan Nichols.

Dat kan op verschillende manieren. Bedrijven die groot zijn in een van de twee disciplines kunnen spelers overnemen die in de andere tak actief zijn. Of twee bedrijven die ieder in een van beide disciplines sterk zijn, kunnen een joint venture vormen. Dat is bijvoorbeeld wat Vodafone en Ziggo hebben gedaan in Nederland. Vodafone brengt het landelijk dekkende netwerk en klantenbestand van vaste en mobiele telefonie-abonnees in en Ziggo zijn ruim 7 miljoen televisie- en internetklanten. Samen kunnen ze quad play aanbieden.

Roaming afgeschaft
Een belangrijke mijlpaal die spoedig aanstaande is, betreft het wegvallen van de extra kosten voor bellen in het buitenland binnen de Europese Unie. Dit zogeheten roaming wordt verboden per 15 juni 2017. Het is een geweldige doorbraak voor de consument, want die betaalt voortaan in elk Europees land hetzelfde beltarief als thuis.

Dat gaat de belbedrijven omzet schelen, maar tegelijk betekent het ook een harmonisatie waar zij hun voordeel mee kunnen doen. Want als de regels overal hetzelfde zijn en de prijzen voor bellen dalen, dan wordt schaalgrootte weer een belangrijke factor. En dan is het dus interessant om een positie in meerdere landen te hebben.

Nationale kampioenen
Tot nu toe was de noodzaak om grensoverschrijdend groot te zijn er niet zo, vindt analist Nichols. Het is in de huisige situatie belangrijk om de nummer 1 of 2 in een land te zijn. Dat is de reden dat KPN en Proximus kunnen overleven als marktleider in respectievelijk Nederland en België.

Maar met de harmonisatie in aantocht voorziet Nichols een verschuiving naar grensoverschrijdende schaalgrootte die puur nationale kampioenen onhoudbaar maakt. Hij verwacht dan ook dat dat relatief kleine spelers zoals KPN en Proximus zullen worden opgeslokt door grotere bedrijven, maar dat zal op zijn vroegst over een jaar of vijf gaan gebeuren.

Drie aandelen met grootste overtuiging
Binnen de sector Europees telecom zijn drie bedrijven aan te wijzen waar Morningstar de meeste overtuiging op heeft. We lichten ze alledrie nader toe:

Millicom
Millicom logoHet Zweedse bedrijf Millicom International Cellular is de grootste favoriet van analist Allan Nichols door de posities in diverse opkomende landen in Zuid-Amerika en Afrika. Het bedrijf zit in landen als Bolivia, Colombia, Guatemala, Nicaragua, Senegal, Tsjaad en Rwanda. Dat zijn kleine landen, maar Millicom heeft er grote marktposities. In de meeste van die landen is het zelfs marktleider. Dat biedt een sterke kasstroom en een gezonde autonome groei. ‘Local size makes a big difference’, aldus Nichols. De autonome omzetgroei is met ruim 6% gemiddeld per jaar over de afgelopen 5 jaar de grootste van alle Europese telecombedrijven.

Millicom is momenteel ondergewaardeerd, vindt Nichols. De reden is Colombia, waar het bedrijf te kampen kreeg met prijsdruk in de markt. Beleggers hebben de negatieve gevolgen daarvan echter overdreven, vindt Nichols. Door de overname van UNE in 2014 heeft Millicom zich verzekerd van een volledig quad play productenaanbod. De fundamentals zijn dus ondanks die ene kwestie nog altijd sterk en bij een ondernemingswaarde/EBITDA verhouding van 4,3 en een dividendrendement van 4,7% vindt de analist het aandeel aantrekkelijk.

Telefonica
Telefonica logoHet Spaanse telecombedrijf Telefonica is toonaangevend in convergence, vindt Nichols. In diverse landen heeft het zijn productenpakket uitgebreid, overnames gedaan en is het allianties aangegaan zodat het een speler is geworden waar je niet omheen kan. In Spanje en Brazilië is het leidend in quad play. Telefonica weet ook waar het niet moet zijn, want het is voornemens om zijn relatief kleine positie in het Verenigd Koninkrijk te verkopen. Daar heeft het niet de mogelijkheid om leidend te worden zoals op zijn Spaanse thuismarkt.

Ondanks al die positieve aspecten is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd in vergelijking met zijn Europese concurrenten, stelt Nichols. Hij ziet de oorzaak in de relatief hoge schuldenlast die Telefonica met zich meetorst na de overnames van E-Plus in Duitsland en GVT in Brazilië. Die schuldpositie maakt de markt een tikje nerveus. Onterecht en overdreven, vindt Nichols, want de voorgenomen verkoop van de Britse activiteiten en de verlaging van het dividend verruimen de vrije kasstroom. Bovendien ziet Nichols nog voor een paar miljard euro aan andere assets op de balans staan die wat hem betreft in aanmerking komen voor verkoop en aldus geld opleveren voor verdere schuldreductie. Op operationeel vlak biedt integratie van de overgenomen bedrijven mogelijkheden tot verdere kostenbesparingen.

Orange
Orange logo 80x80Op zijn thuismarkt Frankrijk is Orange dominant door zijn omvangrijke netwerk en zijn schaalgrootte. Toch ondervond het bedrijf hinder van nieuwkomer Iliad, dat een prijzenslag ontketende waar iedere speler op de Franse markt last van had. Dat zette vervolgens andere concurrenten ook aan om weer lager te gaan, zodat omzet en winst van Orange behoorlijk geraakt werden.

Ook het aandeel Orange voelt daarvan de gevolgen, maar volgens Nichols is het nu juist daardoor aantrekkelijk gewaardeerd. Want er spelen geen kwesties bij Orange. Het bedrijf heeft moeilijke tijden achter zich gelaten: ‘It has been through its bad spell’. De huiidge koers ligt zo’n 15% onder de Fair Value die Nichols berekent. Dat geldt overigens ook voor concurrenten BT en Vodafone. Maar bij die twee is nog wel het een en ander aan de hand. ‘Orange has a cleaner story to tell’.

Bekijk hier de Morningstar ratings op deze drie aandelen in een handig overzicht:

Tabel European telecom key data

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

Sectoranalyse aandelen: defensieve consumentengoederen

Nieuwe strategie en doelen zetten Unilever op juiste weg

Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten