Stijl bewust

De stijl van een beleggingsfonds is regelmatig een bepalende factor voor het rendement. Voor beleggers is het daarom van belang om zich bewust te zijn of zijn fonds een waarde, groei of wellicht een gemengd karakter heeft. Niet zelden blijkt de stijl van een fonds in de praktijk door de tijd heen ook nog eens te veranderen.

Ronald van Genderen 18 mei, 2017 | 11:13
Facebook Twitter LinkedIn

De stijl van een beleggingsfonds kent twee hoofdvormen: waarde en groei. Bij waardeaandelen kiest een belegger voor bedrijven met een lage of gematigde groei, maar bovenal aandelen met een lage waardering. Bij groeiaandelen geldt eigenlijk het tegenovergestelde, een hoge groei is belangrijk, maar die gaat vaak gepaard met een hoge waardering van de aandelen.

Over het algemeen komt de stijl voorkeur voort uit de preferentie van het beleggingsproces en/of van de fondsbeheerder.

Binnen Morningstar hebben wij geen voorkeur voor een bepaalde stijl, wij zijn in die zin agnostisch. Wel vinden wij dat het van groot belang, zo niet noodzakelijk voor beleggers is om zich bewust te zijn van de stijl van hun fondsen. Dat blijkt namelijk regelmatig een grote invloed op het rendement te hebben.

Groei populair dit jaar
Zo zijn groeiaandelen dit jaar populair onder beleggers, terwijl waardeaandelen achterblijven. Zo steeg de MSCI World Growth index over de eerste vier maanden van 2017 met 7,78%, terwijl de MSCI World Value index met 1,53% achterbleef.

Vorig jaar waren de rollen juist omgekeerd en presteerde waarde 10% beter dan groei, terwijl groei in 2015 juist weer veel beter presteerde. Die stijlvoorkeuren blijken overigens niet regio gebonden, want hetzelfde beeld zien we niet alleen voor wereldwijde aandelen, maar ook voor Europese aandelen wanneer we kijken de naar de betreffende MSCI Europe indices.

20170518 Morningstar Column tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

De stijl van een fonds is dus belangrijk, maar hoe analyseer je dat. Morningstar biedt beleggers daarbij een helpende hand met de Morningstar Style Box. Dit is een matrix op basis waarvan de portefeuille karakteristieken worden weergegeven op basis van de stijl (waarde, gemengd en groei) en de marktkapitalisatie (large-cap, mid-cap en small-cap). De Style Box stelt beleggers in staat om de stijl van een fonds te evalueren en deze bovendien vergelijken met andere fondsen door de matrices naast elkaar te leggen.

Momentopname
De Style Box betreft echter slechts een moment opname. De stijl van een fonds blijkt niet zelden een dynamisch iets en verandert door de tijd heen. Dat kan zijn door markt- en bedrijfsdynamieken, denk daarbij bijvoorbeeld aan grote technologie ondernemingen als Cisco die in 2000 nog een absolute groeiaandeel was, terwijl de groei van de onderneming en de waardering van het aandeel tegenwoordig aanzienlijk lager ligt en het groeikarakter flink is afgenomen.

Maar veranderingen in het beleggingsproces en/of fondsbeheerder is ook regelmatig de oorzaak van een significante wijziging in de stijl van een fond. Dit is dan ook iets wat wij als fondsanalisten nauwlettend monitoren en daarbij kijken wij onder andere naar de Style Trail, wat de plaatsing van een fonds in de Style Box door de tijd heen is.

Zo spreek ik vandaag met Olaf Martin, de hoofdbeheerder van RobecoSAM Sustainable Global Equities, een duurzaam wereldwijd aandelenfonds. In mei 2015 nam hij het beheer over van Diego D’Argenio, die de onderneming had verlaten om elders aan de slag te gaan. Onder het beheer D’Argenio had de portefeuille een duidelijk waarde karakter.

20170518 Morningstar Column (Style Trail 201101 201504)

(klik op afbeelding voor vergroting)

Hoewel het proces onveranderd bleef na de beheerderswisseling, begon de portefeuille zich door de Style Box te bewegen. Langzaam maar zeker schoof de portefeuille op van waarde naar gemengd en kwam zelfs enige tijd in het groeikwadrant terecht. Uit een eerder gesprek met Martin bleek dat hij een duidelijk andere voorkeur voor type aandelen heeft dan zijn voorganger.

20170518 Morningstar Column (Style Trail 201504 present)

(klik op afbeelding voor vergroting)

Dit blijkt ook als we de portefeuille vergelijken die hij samenstelt en die D’Argenio samenstelde. Zo koos hij voor een hogere weging van de sector technologie en daarbinnen verkocht hij bijvoorbeeld International Business Machines en stapte in Apple en Alphabet. Binnen de sector gezondheidszorg maakte farmaceut Pfizer plaats voor biotechnologiebedrijf Gilead.

Vandaag zal ik Martin verder aan de tand voelen over de veranderingen in de portefeuille en zijn stijlvoorkeur. Voor beleggers is het zaak om de stijl van hun beleggingsfonds goed in de gaten te houden en zich daar op zijn minst bewust van te zijn.

 

Lees ook eerdere columns van Ronald van Genderen:

- Hoe uw geld wordt beheerd

Wie is het

Speld in een hooiberg

Doe altijd je huiswerk

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten