Duurzaamheid bij Europese large cap gemengd aandelenfondsen

Europese large caps is een categorie waar beleggers al snel aan denken als het gaat om duurzaam beleggen. Morningstar neemt Europese large cap aandelenfondsen met een gemengd karakter onder de loep en duikt in hun duurzaamheidsprestaties.

Robert van den Oever 19 juni, 2017 | 10:02
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar heeft Europese large cap fondsen begin dit jaar al eens de maat genomen op het gebied van duurzaamheid. Een halfjaar na dat eerdere onderzoek bekijken we deze categorie nogmaals. Deze keer concentreren we ons op de Morningstar Categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd.

Als criterium namen we dat de fondsen niet alleen voorzien moeten zijn van een Morningstar Sustainability Rating, maar ook van een Morningstar Analyst Rating, ofwel een medal. Uitgaande van de voor particuliere beleggers in Nederland verkrijgbare rebatevrije aandelenklasse komen er 15 fondsen uit rollen, zoals weergegeven in onderstaande tabel.

Die is gerangschikt naar Portfolio Sustainability Score. Die score is het resultaat van de Portfolio ESG Score (ofwel de score van de drie onderliggende elementen Environmental, Social en Governance samen) waar vervolgens de Controversy Score van af getrokken wordt.

ESG Europese large cap blend insights juni 2017 tabel vrijstaand versie 2

(klik op tabel voor vergroting)

De Portfolio Sustainability Score leidt tot de Morningstar Sustainability Rating en de tabel laat ook de verdeling van die Rating zien. De hoogste is in dit geval 4 globes, aangezien er geen fondsen in de categorie zijn met de maximaal mogelijke score van 5 globes. Er zijn 4 fondsen die 4 globes scoren, nog eens 4 scoren er 3, vervolgens zijn er 5 fondsen met 2 globes en tot slot 2 met 1 globe.

Invloed van controverse
Sonderen we wat dieper in de resultaten, dan is een nadere blik op de deelscores interessant. De tabel laat zien hoe een hoge Portfolio ESG Score niet noodzakelijkerwijs leidt tot een hoge Portfolio Sustainability Score, want daar zit de invloed van de Controversy Score nog tussen.

De Controversy Score geeft aan in welke mate bedrijven in de portefeuille zijn betrokken bij kwesties of schandalen op ESG-gebied. In de tabel is duidelijk te zien dat sommige fondsen die een hoge Portfolio ESG Score halen, vervolgens flink geraakt worden door een hoge Controvery Score. Daardoor komen ze uiteindelijk uit op een lagere Portfolio Sustanability Score. 

Zo kan het gebeuren dat een van de hoogste Portfolio ESG Scores, de 62,21 van het MS European Equity Alpha fonds, zich vertaalt in een Sustainability Rating van slechts 2 globes als gevolg van de hoge aftrek voor controverse. De Controversy Score van 8,31 snoept zoveel af van de Portfolio ESG Score, dat er geen hogere Sustainability Rating in zit. die hoge Controversy Score kan te maken hebben met de geconcentreerde aard van de portefeuille, die doorgaans 30 tot 50 aandelen telt. Als er bij een of enkele van dat relatief geringe aantal bedrijven iets speelt, heeft dat alleen al door het getalsmatige effect direct veel invloed.

Weinig controverse
Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Bij een lage Controversy Score gaat er weinig af van de Portfolio ESG Score, zodat de Portfolio Sustainability Score in diens buurt blijft. Dat effect zien we bij Uni-Global Equities Europe. De Controversy Score is met 2,86 de laagste uit de tabel en dat kan te maken hebben met de fondsstrategie die gericht is op risicobeheersing. Bovendien telt de portefeuille zo'n 100 namen, ruim het dubbele van het hierboven genoemde MS-fonds. Door de lage Controversy Score behaalt het fonds ook na aftrek daarvan een Sustainability Score die niet veel afwijkt van de reeds hoge ESG Score, wat weer resulteert in een Sustainability Rating van 4 globes.

Niet zomaar duurzaam
Als we kijken naar de duurzaamheidsprestaties in combinatie met de andere beoordelingen van Morningstar, de sterren en de medals, dan springt één fonds eruit: Uni-Global Equities Europe heeft niet alleen een Sustainability Rating van 4 globes, maar ook een Morningstar Analyst Rating van Gold en een Morningstar Rating van 5 sterren. De andere fondsen met 4 globes evenaren dat niet; zij hebben een Bronze-rating.

Duurzaamheid en kwaliteit (in de vorm van een medal) staan los van elkaar en dat is ook te zien aan de tabel. Want de twee magerst presterende fondsen op duurzaamheid, beide met hun ene globe, hebben wel allebei een Silver-rating. Het Invesco European Growth Equity fonds heeft bovendien ook nog eens 5 sterren voor de Morningstar Rating.

Wilt u meer weten over duurzaam beleggen? Bekijk dan deze verzamelpagina waarin u alle artikelen en video's over de Morningstar Sustainability Rating bij elkaar vindt:

 

Lees meer:

- Duurzaamheid bij Europese large cap aandelenfondsen

Deze fondsen scoren op Morningstar Analyst én op Sustainability Rating

- 7 manieren om duurzaam te beleggen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten