Fonds van de Week: Capital Group New World Fund

Profiteren van groei in opkomende markten kan door te beleggen in die markten, maar ook door te beleggen in Westerse bedrijven die hun omzet en winst grotendeels halen uit opkomende markten. Het Capital Group New World Fund doet allebei. En met succes, want het lange termijn track record is sterk. Morningstar geeft het fonds een Gold-rating.

Robert van den Oever 22 juni, 2017 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

Capital Group New World Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Capital Group New World Fund

Beleggen in opkomende markten is sinds begin dit jaar weer aan een hernieuwde opmars bezig, zo laten de fondsstromen duidelijk zien. Eind vorig jaar kreeg deze categorie nog een fikse knauw door de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten, waardoor beleggers vreesden dat opkomende markten te lijden zouden krijgen onder zijn protectionistische beleid.

Om te profiteren van de groei in opkomende markten, hoeft de belegger niet noodzakelijkerwijs te beleggen in bedrijven die in de opkomende markten gevestigd zijn. Dat kan ook via Westerse multimationals die een (groot) deel van hun omzet en winst halen uit activiteiten in opkomende markten.

Het Capital Group New World Fund doet dit allebei. En met succes, want het track record van de Amerikaanse variant van dit fonds is heel sterk, vindt Morningstar-analist Mathieu Caquineau. Terugkijkend naar 1999 heeft dit fonds zijn categorie consequent verslagen. De in Europa gevestigde variant is geïntroduceerd in oktober 2016, maar wordt identiek gemanaged als de Amerikaanse.

Het sterke track record, de risicomijdende strategie en de lage volatiliteit (zelfs lager dan veel volwassen-marktenfondsen) brengen analist Caquineau tot een Morningstar Analyst Rating van Gold op dit fonds.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 25 Capital Group New World Fund Z  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
De ervaren Capital Group's multimananger systeem helpt om goed om te gaan met het beheerd vermogen van 30 miljard dollar. Het positieve oordeel voor de beheerteam-pijler weerspiegelt de kracht van de organisatiestructuur en die van de ervaring en deskundigheid van de beheerders. Sinds eind 2012 heeft Capital Group het aandelenbelang in het fonds verdeeld over zijn dochterfondsen Capital International Investors, Capital World Investors en Capital Research Global Investors.

Robert Lovelace, de enige manager van CII, beheert het fonds samen met Nicholas Grace, die terzijde wordt gestaan door Jonathan Knowles en Bradford Freer, die begin 2017 in dienst kwam toen manager Galen Hoskin om persoonlijke redenen vertrok. Mark Denning leidt het CRGI gedeelte, dat ook Christopher Thomsen, Winnie Kwan, en Wahid Butt omvat. Robert Neithart leidt het obligatiegedeelte. De managers zijn ieder verantwoordelijk voor een apart gedeelte van de portefeuille, waarbij Lovelace, Grace en Denning er mee op toezien dat de beleggingsstijlen elkaar goed aanvullen. Butt, die voorheen aandelenfondsbeheerder was, kan tot maximaal eenvijfde van zijn portefeuille beleggen in debt effecten.

Binnen hun respectievelijke portefeuilleverantwoordelijkeden worden de managers elk ondersteund door team van 20 tot 35 man. Een aantal van deze analisten dragen ook bij aan hun eigen portefeuillegedeelten. Alle negen hebben minstens 100.000 dollar belegd in de Amerikanse variant van het fonds, waarbij drie managers er meer dan een miljoen dollar in gestoken hebben. Voor Morningstar onderstreept dit gelijktrekken van de belangen van de managers met die van de eindbeleggers het positieve oordeel op deze pijler.

Fondshuis
Met wortels die teruggaan tot 1931 is Capital Group een van de vaandeldragers in de vermogensbeheerindustrie. In de Verenigde Staten is het fondshuis bekend om zijn aanbod aan Amerikaanse fondsen, en het assoritment aandelen- en allocatiefondsen is betrouwbaar gebleken. Het multimanager systeem is kern van het succes van het fondshuis. Door de fondsen op te delen in onafhankelijk van elkaar beheerde segmenten kunnen beheerders volgens hun eigen stijl beleggen. Dat bevordert diversificatie en vermindert de volatiliteit van de overkoepelende portefeuille. De verantwoordelijkheid die de analisten van de researchteams krijgen ten aanzien van de portefeuilles, helpen om jong talent te werven en te ontwikkelen voor de toekomst door hen al vroeg echt met het vermogen aan de slag te laten gaan. Dat resulteert in een beleggingscultuur die wordt gekenmerkt door lange dienstverbanden, sterk co-management door beheerders enm concurrerende lange-termijn track records.

Capital Group heeft zijn obligatie-aanpak verbeterd door stevigere coordinatie en het aantrekken van ervaren managers, maar het fondshuis moet nog altijd laten zien dat het in obligaties net zo goed wordt als in aandelen. Het in de gaten houden van de capaciteit, wat altijd een kwestie is gezien de enorme omvang, kan een nog grotere kwestie worden als het fondshuis blijft groeien als gevolg van uitbreiding in Europa en Azië. of als de instroom naar actieve Amerikaanse fondsen weer toeneemt. In de tussentijd profiteren beleggers van Capital Group's bescheiden kostenfactor, consistente resultaten en deskundig beheer. Daarom krijgt ook deze pijler het oordeel Positive.

Proces
Dit fonds verdient een positief oordeel op de proces-pijler vanwege de laag-risico aanpak van opkomende markten. In plaats van een 'pure play' fonds in opkomende markten aandelen te zijn, kiest het doorgaans voor een positie van minstens eenderde van de portefeuille in ontwikkelde markten aandelen en eentiende in opkomende markten debt. Die twee elementen zorgen ervoor dat het fonds beduidend minder volatiel is dan de meeste van zijn concurrenten zonder dat het opwaarts potentieel opoffert. De opbrengst-gerichte aanpak van het management leidt ertoe dat de rendementen meer door opkomende markten posities worden gedreven dan anders het geval zou zijn.

Hoewel het team erkent dat opkomende markten harder groeien dan volwassen markten, bieden bedrijven in opkomende markten niet altijd de beste mogelijkheden om die groei te benutten. In sommige gevallen zijn posities in bedrijven in volwassen markten, die ten minste 20% van hun omzet uit opkomende markten halen, een betere manier om het potentieel te verzilveren.

Bijvoorbeeld mobiele telefonie en internet penetratie groeien snel in opkomende markten, maar landen als India hebben geen lokale bedrijven die in staat zijn om die groei in te vullen. Grote bedrijven uit volwassen landen, zoals Alphabet en Facebook kunnen dat wel en dit fonds profiteert daarom van de groei via posities in zulke bedrijven. Hetzelfde geldt voor veel consumentgerichte bedrijven. Bovendien zijn de fondsmanagers van mening dat het potentieel van opkomende markten soms tegen een lagere waardering kan worden verworven via volwassen multinationals.

Prestaties
De sterke prestaties over de lange termijn geven dit fonds ook een positief oordeel op deze pijler. Deze variant van het fonds werd in oktober 2016 geïntroduceerd, maar de identiek gemanagede Amerikaanse variant, American Funds New World, heeft een track record dat teruggaat tot 1999.

Dat track record geldt ook voor dit fonds, gecorrigeerd voor verschillen in kosten (circa 10 basispunten voor de rebatevrije aandelenklasse Z). Het track record van deze strategie is sterk, want van 1999 tot en met april 2017 heeft de Amerikaanse variant gemiddeld 7,8% per jaar rendement geboekt en daarmee verslaat het de MSCI Emerging Markets Index met 31 basispunten. In vergelijking met de MSCI All Country World Index ex USA, die 4,3% rendement boekte, is het verschil nog groter. De Europese variant van het New World fonds landt in het bovenste kwartiel van de Morningstar Categorie Global Emerging Markets over de 5- en 10-jaarsperioden, gemeten per eind april 2017.

Het fonds doet het het beste ten opzichte van zijn peers in bear markten. Het verloor 21% tussen mei 2015 en januari 2016, maar dat was nog altijd stukker beter dan de 31% verlies die de gemiddeld concurrent liet noteren. Dat patroon was in lijn met eerdere periodes van neergaande markten, want ook in 2008 landde het fonds in het bovenste kwartiel. Bijzonder indrukwekkend is het feit dat dit fonds minder volatiel is dan veel volwassen-marktenfondsen. De standaarddeviatie over 5 en 10 jaar ligt iets lager dan die van de MSCI All Country World Index ex USA.

Kosten
De lopende-kostenfactor van 1,02% voor de rebatevrije aandelenklasse, die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, is redelijk in vergelijking met de mediaan voor andere rebatevrije aandelenklassen in de categorie Global Emerging Markets Equity, die 1,15% bedraagt.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Capital Group New World Fund (Lux) Z. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar Categorie Aandelen Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 25 Capital Group New World Fund Z  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Bekijk ook eerdere Fondsen van de Week:

Fidelity Euro Corporate Bond Fund

Invesco Pan European High Income

T. Rowe Price Global High Yield Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten