Top-5 groeiaandelen: Morgan Stanley Global Opportunity aan kop

Groei-aandelen zijn de smaakmakers op de beurs. Groei-beleggen doet het de laatste jaren beter dan waarde-beleggen, hoewel is aangetoond dat de waarde-stijl op de lange termijn superieure rendementen biedt. Alle reden om beleggingsfondsen in groei-aandelen te bekijken.

Jeffrey Schumacher, CFA 26 juni, 2017 | 8:48
Facebook Twitter LinkedIn

De value-stijl van grondleggers Benjamin Graham en David Dodd kent vele bekende discipelen zoals Seth Klarman, Walter Schloss, Christopher Browne en uiteraard het Orakel van Omaha: Warren Buffett. Het principe van waardebeleggen, het kopen van aandelen die (ver) beneden hun intrinsieke waarde noteren, is even simpel als krachtig.

Het is ook een stijl van beleggen die uitgebreid in de wetenschap is gedocumenteerd en waarvan aangetoond is dat deze klassieke manier van beleggen over de lange termijn superieur is geweest ten opzichte van de markt. Echter, de laatste jaren is het ronduit frustrerend om een waardebelegger te zijn: groei-aandelen zijn namelijk de smaakmakers op de beurs.

Potentie tot bovengemiddelde groei
De groeistijl is eigenlijk het tegenovergestelde van de waardestijl, en richt zich op het beleggen in bedrijven die bovengemiddelde (winst)groei realiseren, of die de potentie hebben om dat te kunnen bereiken. Groeibeleggers leggen het accent dus vooral op de toekomst van een bedrijf en de potentie die het heeft. Daarbij is de prijs die nu betaald moet worden minder relevant, omdat de verwachte groei moet leiden tot een normalisatie van de waardering. Veel groeibeleggers laten hun oog dan ook vallen op jonge bedrijven in snelgroeiende industrieën of bedrijven die op basis van een nieuwe technologie of product disruptief kunnen zijn voor de gevestigde orde.

De groeistijl heeft een minder grote en bekende schare aan volgers, maar de legendarische Peter Lynch, de voormalige beheerder van Fidelity’s Magallan Fund, combineerde de value-stijl met de growth-stijl in wat nu aangeduid wordt als growth at reasonable price (GARP). Thomas Rowe Price Jr. wordt gezien als de Benjamin Graham van het groeibeleggen, een beleggingsstijl die hij groot maakte via zijn fondshuis: T. Rowe Price.

Groei verplettert waarde-index
Terug naar het heden, want zoals gezegd presteren groeiaandelen de laatste jaren zeer sterk. Per 31 mei realiseerde de MSCI World Growth Index over de afgelopen drie jaar een gemiddeld rendement van 14,88% per jaar, ruim 400 basispunten meer dan voor de waarde-index. Ook in 2017 zijn het groeiaandelen die de markten wereldwijd naar nieuwe records stuwen. Over de eerste vijf maanden werd een rendement van 7,86% gerealiseerd door de MSCI World Growth Index, waarmee het de waarde-index verplettert die 0,82% in het rood noteerde.

Veelbelovende sectoren
Groeiaandelen zijn vaak bedrijven waar een mooi en veelbelovend groeiverhaal aan vast zit, en tegenwoordig zijn de markten ook creatief met het verzinnen van acroniemen om ze aan te duiden. FANG, FAANG, FAAMG, het zijn allemaal creaties om de snelst groeiende tech-bedrijven van vandaag te groeperen. Maar het zijn niet alleen Facebook, Amazon, Apple, Google, Microsoft en Netflix die de als uithangbord voor groeiaandelen fungeren.

Biotechnologie is ook een typische groeisector. Deze niche was tot voor kort bij veel beleggers zeer geliefd, maar is sinds het oplaaien van de prijsdiscussie rond medicijnen uit de gratie geraakt. Creditcardmaatschappijen zijn ook populair in de portefeuilles van groeifondsen. De aantrekkende economie en de toenemende consumentenbestedingen en het daardoor groeiende elektronisch betalingsverkeer vormen een aanjager voor deze bedrijven, terwijl onderliggend de transitie plaatsvindt van cash naar plastic. Andere niches die kunnen rekenen op belangstelling van groeibeleggers zijn robotics, cybersecurity en hernieuwbare energie.

De top 5
De top-5, die is samengesteld op basis van beleggingsfondsen die zijn gecategoriseerd in de Morningstar categorie Global Large-Cap Growth Equity en zijn gerangschikt op basis van hun YTD rendement per eind mei, bestaat uit fondsen die over de eerste vijf maanden dubbelcijferige rendementen hebben opgetekend.

Koploper Morgan Stanley
Koploper is Morgan Stanley Global Opportunity. Dit fonds heeft van alle fondsen in de top-5 de sterkste blootstelling aan groeiaandelen. Het fonds is geconcentreerd met 31 posities, waarbij Facebook met 9% de grootste positie is. Amazon ontbreekt ook niet in de top-3 en we vinden onder andere Mastercard, Visa en Priceline in de top-10 posities, die gezamenlijk 55% van de portefeuille uitmaken. Het zijn echter niet alleen Amerikaanse bedrijven die in de portefeuille zijn opgenomen, maar ook enkele Chinese namen zoals TAL Education, Tencent en Jiangsu Yanghe Brewery. De portefeuille is geconcentreerd in de sectoren IT en cyclische consumentengoederen en scoort bovengemiddeld op basis van winstgroei. Daar staat wel een zeer royale koers-winstverhouding tegenover van 40,7.

Threadneedle nummer 2
Threadneedle Global Focus heeft een iets behoudendere stijl dan het fonds van Morgan Stanley. Binnen dit fonds vormt IT de grootste sector, maar financials en defensieve consumentengoederen staan op twee en drie. Verzekeraars zoals AON en AIA staan in de top-10, maar ook S&P Global en Visa maken onderdeel uit van het financials blok. Met een weging van 61% domineren Amerikaanse aandelen de portefeuille, waarvan 7,5% is belegd in opkomende markten.

Fidelity mikt op demografische trends
Fidelity Global Demographics heeft een iets andere insteek als de hiervoor genoemde fondsen. Het fonds wil profiteren van demografische trends, waarbij gezondheidszorg en consumentenindustrieën belangrijke aandachtsgebieden zijn. Het fonds belegt 18% in opkomende markten en heeft met 60 aandelen een iets breder gespreide portefeuille dan de fondsen van Morgan Stanley en Threadneedle. De winstgroei van de portefeuille is ook iets lager, maar daar staat dan ook een iets gunstigere waardering tegenover.

Top 5 groeiaandelen

FN top 5 week 26 groeiaandelen JS  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement over dit jaar tot en met ultimo mei. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten