We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, toont voor juli een gemiddeld aantal wisselingen. Wel hebben koersdalingen op de beurzen flinke neerwaartse invloed gehad op de koers/Fair Value verhoudingen op de lijst: sommige aandelen werden beduidend goedkoper en bereiken daarom de lijst.

Robert van den Oever 11 juli, 2017 | 9:13
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor juli laat een gemiddeld aantal wisselingen zien. Er verdwenen 7 bedrijven van de lijst en daar kwamen er 8 voor terug.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Deze maand waren de koersbewegingen op de beurs nogal van invloed op de wisselingen op de lijst. Enkele bedrijven liepen in koers op, zodat ze in de buurt van hun Fair Value kwamen. Tegelijk waren er in verschillende sectoren andere bedrijven te vinden waarvan de koers dermate zakte, dat ze een aantrekkelijker alternatief werden omdat hun koers/Fair Value verhouding gunstiger werd.

De koersdalingen domineerden afgelopen maand, en dat deed de FTSE 100 dalen met 2,16%. Daardoor werd het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, goedkoper. Het noteert tegen 107% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, waar dat een maand geleden nog 109% was.

De sector gezondheidszorg is onveranderd de sector met de hoogste korting ten opzichte van de Fair Values, gevolgd door de sectoren industrie en grondstoffen.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers en nieuwkomers

De aandelen die van de lijst af zijn gevallen omdat hun koersen waren opgelopen, zijn: HeidelbergCementLiberty GlobalJulius Baer GruppeNovartis en Kion.

Bij Kion is opvallend dat het aandeel zodanig in koers steeg, dat het zelfs richting de verhoogde Fair Value van Morningstar ging. Recent verhoogde Morningstar-aandelenanalist Denise Molina namelijk de Fair Value voor Kion van 75 naar 80 euro.

Naast HeidelbergCement ging in de sector grondstoffen ook LafargeHolcim van de lijst af om te worden vervangen door Johnson Mathey.

Liberty Global werd voor de communicatiesector vervangen door SFR Group. Bij de financials wordt de plek van Julius Baer Gruppe ingenomen door Swedbank

In de sector cyclische consumentengoederen wisselt Pearson van plek met Wolters Kluwer.

Twee sectoren krijgen er een aandeel bij zonder dat er een in hun bedrijfstak afvalt: Babcock International (industrie) en National Grid (nutsbedrijven).

De sector gezondheidszorg neemt afscheid van Novartis, maar krijgt er twee nieuwkomers voor terug. Sanofi komt er bij, maar de belangrijkste nieuwkomer deze maand is Roche, omdat dit momenteel een van de goedkoopste Europese aandelen is op koers/Fair Value basis en aangepast voor onzekerheid. We lichten Roche nader toe:

ECPL 2017 07 Roche

Roche is een Zwitserse farmaceutische multimational die is gespecialiseerd in geneesmiddelen op het gebied van oncologie, virologie en infectieziekten. Morningstar-analist Karen Andersen wijst op de veelbelovende testresultaten van twee nieuwe middelen tegen hemofilie. Zij geeft Roche een Wide Moat Rating vanwege de sterke portefeuille met sterke merken en gespecialiseerde middelen. 'Die wordt door de markt ondergewaardeerd', vindt de analist. Zij ziet voor de komende tijd voldoende reden voor goede resultaten bij middelen tegen longkanker en multiple sclerose.

ECPL 2017 07 Swedbank

Swedbank boekt sterke resultaten, vindt Morningstar-analist Derya Guzel. 'Door consistente winstgevendheid in combinatie met kostenbeheersing haalt de bank een uitstekende kosten/inkomsten ratio en een hoger rendement op het eigen vermogen dan zijn concurrenten.' Guzel geeft Swedbank een Narrow Moat rating. Zweden heeft een stabiele economie met een goed functionerend bancair systeem. Alle kosten voor toezicht en regelgeving in acht genomen heeft Swedbank 'goede maatstaven op alle relevante gebieden', vindt de analist, die het rendement op het eigen vermogen voor 2017-2021 schat op 15% bij een vermogenskostenvoet van 9%.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor juli:

Europe Core Pick List 2017 07 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large-cap aandelen - juni 2017

- De Top 10 posities van de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten