Fondsen met een medal en een Morningstar Sustainability Rating van 4 of 5 globes hebben gemiddeld genomen een grotere exposure naar financieel gezonde bedrijven die voorzien zijn van een Economic Moat rating dan fondsen met de laagste duurzaamheidsbeoordeling van 1 of 2 globes, gemeten volgens de maatstaven voor financiële gezondheid en economic moat risicofactoren uit het Morningstar Global Risk Model. Voorbeelden van fondsen met zo’n exposure zijn BNY Mellon Long-Term Global Equity (4 globes en Silver rating) evenals MFS Global Equity en MFS Global Concentrated Equity (beide 5 globes en Silver rating).
Ook vertonen fondsen met hoge duurzaamheidsrating een lagere blootstelling aan volatiele aandelen volgens de volatiliteits blootstelling risicofactor uit het Global Risk Model. Dit geeft aan dat fondsen met 4 en 5 globes een voorkeur hebben voor kwaliteitsbedrijven.
Bekijk in onderstaande tabel de weergave van de blootstelling aan risico factoren bij fondsen in wereldwijde large cap aandelen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating:
(klik op grafiek voor vergroting)
Bekijken we de regionale blootstelling, dan valt op dat fondsen met 4 of 5 globes een hogere weging hebben in bedrijven die gevestigd zijn in Europa (zonder het Verenigd Koninkrijk mee te tellen) dan fondsen met 1 of 2 globes. Tevens hebben ze een veel geringere exposure naar aandelen uit Aziatische en opkomende markten dan fondsen met 1 of 2 globes. Voorbeelden van zulke fondsen zijn Tweedy, Browne International Value (Silver) en ValueInvest Lux Global (Bronze).
Bovendien hebben Amerikaanse bedrijven de neiging om wat achter lopen op het gebied van duurzaamheid bij hun Europese concurrenten, hoewel die achterstand kleiner is dan die van Aziatische en opkomende markten bedrijven. Zoals Morningstar eerder inzichtelijk heeft gemaakt in de Morningstar Sustainbility Atlas tonen bedrijven die in de eurozone gevestigd zijn betere duurzaamheidsprestaties dan hun wereldwijde industriegenoten.
De Verenigde Staten, Azië en opkomende markten hebben veel lagere overall scores. De onderliggende bedrijvendata van Sustainalytics, waar Morningstar zijn Sustainability Rating op baseert, laat zien dat bedrijven in opkomende markten doorgaans achterblijven bij ontwikkelde markten als het gaat om implementatie van beleid, governance structuren en systemen om hun ESG risico’s in de hand te houden. Een uitzondering hierop is Murray International. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Gold en 4 globes, hoewel het fonds een hoge blootstelling heeft aan bedrijven die zijn gevestigd in opkomende markten.
Onderstaande tabel laat de regionale exposures zien van fondsen in wereldwijde large cap aandelen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating:
(klik op grafiek voor vergroting)
Als we de exposure naar sectoren bekijken, dan blijkt dat fondsen met 4 of 5 globes een hogere allocatie naar de sectoren defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg hebben, en die behoren momenteel tot de duurste sectoren ter wereld. Tot deze groep behoren de fondsen BNY Mellon Long-Term Global Equity (Silver) en Maj Invest Global Value Equities (Bronze).
Fondsen met slechts 1 of 2 globes neigen naar een hogere weging in financials, een sector die tot de goedkopere van dit moment behoort. Maar hun hogere allocatie naar Amerikaanse aandelen doet de waardering op portefeuilleniveau stijgen, want Europese bedrijven, die doorgaans iets lager gewaardeerd zijn dan hun Amerikaanse evenknieën, spelen daar een kleinere rol.
Wat de financials sector betreft zijn er ook uitzonderingen. Want de fondsen Kempen Global High Dividend (Gold) en Tweedy, Browne Global High Dividend Value (Silver) hebben beide 4 globes, terwijl ze een grote positie in de financiële sector hebben.
(klik op grafiek voor vergroting)
Als we kijken naar waarderingen dan komt uit de data naar voren dat fondsen met 5 globes de hoogste allocatie hebben naar aandelen met hoge waarderingen, gemeten als koers/winstverhouding en koers/cashflow verhouding. In onderstaande grafiek is zichtbaar dat de k/w en k/c van fondsen met 5 globes duidelijk boven die van de fondsen met minder globes ligt en ook boven die van de index, in dit geval is dat de Morningstar Developed Markets Large Cap Index.
(klik op grafiek voor vergroting)
Bekijken we tot slot de verdeling naar marktkapitalisatie. Daaruit blijkt dat fondsen met 5 globes vooral in large caps en giant caps beleggen. Aangezien grote bedrijven doorgaans beter scoren op duurzaamheidsmaatstaven, is de neiging naar bedrijven met hogere marktkapitalisaties waarschijnlijk een van de drijfveren achter de hoogste duurzaamheidsrating van 5 globes.
Daarbij valt in onderstaande tabel wel op dat fondsen met 2 globes eveneens relatief sterk neigen naar large en giant caps. Fondsen die een uitzondering vormen zijn het eerdergenoemde Maj Invest Global Value Equities (Bronze) en M&G Global Select (Bronze). Beide hebben 4 globes terwijl mid caps zo’n 30% van hun beider portefeuilles uitmaken.
(klik op grafiek voor vergroting)
Meer weten over duurzaam beleggen?
Wilt u meer weten over duurzaam beleggen? Bekijk dan deze verzamelpagina waarin u alle artikelen en video's over de Morningstar Sustainability Rating bij elkaar vindt:
Lees meer over duurzaamheid:
- Alle nieuwe duurzame fondsen van eerste halfjaar 2017 op een rij
- 7 manieren om duurzaam te beleggen
- Duurzaamheid bij Europese large cap aandelenfondsen
- Deze fondsen scoren op Morningstar Analyst én op Sustainability Rating