Fonds van de Week: Fidelity European Dynamic Growth

Het Fidelity European Dynamic Growth is volgens Morningstar een sterke en onderscheiden optie binnen zijn categorie. Het vertrouwen in het fonds is gegroeid en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 13 september, 2017 | 8:54
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity European Dynamic Growth in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Fidelity European Dynamic Growth

Een sterke en onderscheidende optie in de Morningstar Categorie Aandelen Europa Large-Cap Groei, oordeelt Morningstar-fondsanalist Francesco Paganelli. Zijn vertrouwen in de deskundigheid van fondsbeheerder Fabio Riccelli en in de consistente en geduldige strategie is gegroeid, en daarom verhoogt hij de Morningstar Analyst Rating voor dit fonds van Bronze naar Silver.

Onder Riccelli heeft het fonds uitstekende prestaties laten zien. De lange-termijn aanpak en de consistentie van de uitvoering onderscheidt dit fonds van zijn categoriegenoten. 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 37 Fidelity Dynamic Europe Growth grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Fabio Riccelli kreeg de leiding over het fonds in november 2008. Hij begon zijn carriere als research analist in 1999 bij het Londense kantoor van Fidelity, waar hij gedurende een aantal jaren een reeks sectoren volgde. Klom op in de gelederen der analisten en kreeg zijn eerste rol in portefeuillebeheer in december 2004 naast beheerder Colin Stone. Riccelli beheerde toen een deel van Stone’s European Smaller Companies fonds tot aan 2013. In 2014 nam hij de leiding over het Fidelity Iberia fonds en hij werd verantwoordelijk voor Fidelity FAST Europe (een 130/30 strategie) in juli 2017.

Die toename van zijn werklast is niet ideaal, aangezien hij amper eerdere leidinggevende ervaring in die sectoren heeft. Hij kan echter vertrouwen op toegewijde analisten voor beide strategieën, terwijl hij ook ondersteund wordt door Fidelity’s omvangrijke analistenteam en sterke groep Europese fondsmanagers. Analisten zijn georganiseerd volgens marktapitalisatie- en sectorindeling en het team omvat 40 analisten. Riccelli zetelt in Brazilië maar zijn geduldige managementstijl en uitgebreide analyse-ondersteuning nemen onze zorgen op dat punt weg.

Hij is persoonlijk belegd in het fonds, en dat vinden wij een goede manier om zijn eigen belangen in lijn te brengen met die van zijn eindbeleggers. Alles bij elkaar hebben wij deze fondsmanager hoog zitten en wij geloven dat zijn discipline en beleggingservaring ondersteunend is voor een succesvolle uitvoering van zijn onderscheidende beleggingsproces dat weinig beperkingen kent. Daarom krijgt ook de people pillar een positieve beoordeling.

Fondshuis
Fidelity International heeft geleidelijk aan meer autonomie verworven van haar Amerikaanse deel. Sinds 2011 vindt de obligatiehandel niet langer plaats in samenwerking met de voormalige moeder Fidelity Management & Research in Boston. In 2013 beëindigden de twee entiteiten het delen van Amserikaanse high yield en aandelenresearch. In plaats daarvan is in 2013 een team van 20 analisten in Londen opgezet voor eigen Amerikaanse aandelenresearch, is er een aparte trader voor Amerikaans high yield aangeworven en is het bestand van kredietanalisten versterkt. Goed gefundeerd fundamenteel onderzoek is altijd een van de gebieden geweest waar Fidelity zich wil onderscheiden.

Naast een Londens kantoor heeft Fidelity International meer dan 100 fondsbeheerders en 200 lokale analisten in dienst, verspreid over Europa en Azië. In 2011 vond een positieve verandering plaats op het vlak van de vergoeding van de analisten. Fidelity verlengde toen de periode waarover analisten worden geëvalueerd, wat resulteert in periodes van één en drie jaar in plaats van één en twee jaar waarin het rendement wordt geëvalueerd. De vergoeding van de kredietanalisten blijft gebaseerd op feedback van de belangrijkste afnemers van hun onderzoek.

Wat voor ons teleurstellend blijft, zijn de vergoedingen die Fidelity voor zijn fondsen aanrekent. Volgens ons zouden deze voor sommige van de grotere Fidelity-fondsen lager kunnen. Binnen het vastrentende segment profiteren sommige in het VK genoteerde fondsen van schaalvoordelen door hun grotere beleggersbasis. Er blijft echter nog genoeg marge om te snoeien in de provisies in andere strategieën.

Proces
Fabio Riccelli is een geduldige, bottom-up stock-picker die aandelen zoekt die in staat zijn om voor een langere periode een total shareholder return van 10-15% te halen. Het proces maakt gebruik van de kracht van het team aangezien de beheerder leunt op de analisten en andere fondsbeheerders van het fondshuis voor research en ideeën. Riccelli benadrukt de lange duur van de groei van de kernactiviteiten van een bedrijf en belegt er voor de lange termijn in, hetgeen resulteert in posities die het fonds jarenlang kan aanhouden.

De beheerder is bereid om een iets hogere waardering te betalen als hij van mening is dat het groeipotentieel op lange termijn die prijs rechtvaardigt. Hij concentreert zich op bedrijven die minder geraakt worden door externe en macrofactoren en kunnen profiteren van lange-termijn groeitrends. Ook speelt het vermogen om zelf cashflow te kunnen genereren een rol, net als hoge marges en een hoog rendement op het geïnvesteerd vermogen. Verder zijn concurrentievoordelen die voor lange tijd houdbaar zijn van belang.

De omvang van de posities in de portefeuille varieert van 1% tot 5%. Die omvang wordt bepaald door liquiditeit, overtuiging en businessrisico. Grotere, stabielere bedrijven hebben doorgaans een hogere weging in de portefeuille. Het proces van de beheerder is gestoeld op hoge overtuiging, bottom-up en weinig beperkingen en dat heeft grote invloed op de blootstelling naar sectoren en omvang. Maar aandelenselectie is de belangrijkste drijfveer achter de prestaties. Wij zijn van mening dat het proces onderscheidend , consistent en goed ontworpen is.

Prestaties
Fabio Riccelli blijft waarde toevoegen door in de eerste plaats aandelenselectie, hetgeen heel consistent past binnen zijn beleggingsproces. Over de drie- en vijfjaarsperiode en over de gehel periode dat hij het fonds leidt, heeft hij zowel de MSCI Europe Growth Index als het categoriegemiddelde overduidelijk verslagen. Zelfs met inachtneming van zijn hoger dan gemiddelde omvang-bias, die in het verleden leidde tot significante blootstelling aan small en mid-caps, heeft hij alpha gegenereerd dankzij de consistente vaardigheid om aandelen te selecteren en ze voor langere tijd aan te houden.

De risicomaatstaven van het fonds zijn grotendeels in lijn met de benchmark en het categoriegemiddelde, maar de upside en downside capture ratio’s (in vergelijking met de MSCI Europe Growth Index) zijn gunstig voor beleggers. Zijn aanpak uit hoge overtuiging en bottom-up kan ertoe leiden dat de prestaties van het fonds afwijken van die van de categorie-index en concurrenten.

Beleggers moeten rekening houden met periodes van lagere prestaties dan de benchmark en categoriegenoten als de top picks even uit de gratie zijn. Dat was het geval in 2014, toen de favoriete aandelen in de sector gezondheidszorg (zoals Grifols en Sanofi) achterbleven bij de index. Toch is het track record van de beheerder zeer robuust en daarom beoordelen we de performance pillar als positief.

Kosten
De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, bedragen 1,07%, en dat valt in het op een na duurste kwintiel van de peer group. Daarom krijgt de kostenpijler een negatief oordeel.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity European Dynamic Growth Y Acc EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 37 Fidelity Dynamic Europe Growth tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

NN Euro Obligatie Fonds

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten