Dubbelglas (of driedubbel glas indien gewenst), zonnepanelen op het dak of het toilet doorspoelen met regenwater. Voor onze eigen woningen zijn we volop bezig deze te verduurzamen. Hetzelfde geldt voor commercieel vastgoed, zoals winkelcentra en kantoren. Het is dan vreemd om er achter te komen dat duurzaamheid bij beleggen in vastgoedfondsen een minder hoge vlucht heeft genomen.
Van de 40 wereldwijd beleggende vastgoedfondsen (ETF’s en beleggingsfondsen met een distributievergoedingvrije aandelenklasse verkrijgbaar in Nederland), staan er slechts twee aangemerkt als duurzaam in de database van Morningstar. Dat betekent dat zij in hun fondsdocumenten expliciet duidelijk hebben gemaakt dat duurzaamheid onderdeel van het beleggingsproces uitmaakt. Dit zijn JSS Sustainable Equity - Real Estate Global en Robeco Property Equities.
Twee uit veertig, dat levert een beperkte keuze op voor beleggers die duurzaamheid ook een plek willen geven bij hun beleggingen in indirect vastgoed, oftewel fondsen die in vastgoed beleggen.
Echter, ook niet als specifiek duurzaam aangemerkte fondsen kunnen wel degelijk goed scoren op duurzaamheid. Op basis van de Morningstar Sustainability Rating kunnen beleggers de mate van duurzaamheid beoordelen. Daarbij wordt gekeken naar ESG aspecten, oftewel milieu (Environmental), sociale (Social) en ondernemingsbestuur (Governance) aspecten.
Wanneer we de 40 voor Nederlandse beleggers beschikbare sorteren op basis van de Portfolio Sustainability Score (die gebruikt wordt voor het toekennen van de Morningstar Sustainability Rating) krijgen we een top van 5 fondsen, zoals afgebeeld in de bijgaande tabel.
De Top 5
Het eerste wat opvalt is dat het eerder genoemde fonds van JSS, een vastgoedfonds van het in duurzaam beleggen gespecialiseerde Zwitserse fondshuis J. Safra Sarasin, zijn naam waar maakt en ook bovenaan het lijstje prijkt.
Een andere constatering is de opvallende dominantie van Nederlandse fondsenhuizen in deze top 5 met fondsen van Kempen en Delta Lloyd en de ETF van Think. Die dominante positie wordt versterkt door fondsen die net buiten de top 5 vallen. Hier treffen we fondsen aan van Robeco (6de), BNP Paribas (hoewel een Frans fondshuis wordt dit fonds in Nederland beheerd, 7de), NN (10de), wederom Kempen (13de), Aegon (14de) en ABN Amro (16de).
De vijf fondsen in de top 5 behalen allen een hogere Portfolio Sustainability Score dan die voor een veel gebruikte benchmark, zoals de FTSE EPRA/NAREIT Developed index (50,04). Overigens een prestatie die meerdere wereldwijde vastgoedfondsen evenaren, want het categorie gemiddelde ligt op 51,11.
Morningstar Sustainability Rating
De Morningstar Sustainability Rating maakt gebruik van het duurzaamheidsonderzoek van Sustainalytics. Zij onderscheiden een vijftal ratings voor ondernemingen, namelijk Industry Leader voor de meest duurzame ondernemingen binnen industrie en vervolgens Outperformer, Average Performer, Underpeformer en tot slot Industry Laggard voor de minst duurzame onderneming.
Binnen de FTSE index krijgt binnen de top 10 van grootste posities alleen het Franse-Unibail Rodamco het predikaat Industry Leader. Daarnaast is het Amerikaanse logistieke vastgoedbedrijf Prologis volgens Sustainalytics een Outperformer. Alle overige, voornamelijk Amerikaanse, top 10 posities zijn Average performers.
Dat zijn twee namen die ook veelvuldig terugkomen in de top 10 posities van de fondsen in de top 5. Zo behoort Unibail-Rodamco tot de grootste posities bij Morgan Stanley, Kempen en Think. Terwijl dit het geval is voor Prologis bij JSS, Delta Lloyd en Think.
JSS heeft met CBRE Group en Daiwa House Industry (ook in de top 10 posities van Kempen) twee andere Outperformers onder de grootste posities. Morgan Stanley is het enige fonds dat met Land Securities nog een andere Industry Leader in de top van de portefeuille heeft zitten.
Top 5 Aandelen Sector Onroerend Goed
(klik op tabel voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.
Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.