Robeco Emerging Markets Equities in het kort
Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive
Robeco Emerging Markets Equities
Het besluit van Robeco Emerging Markets Equities om het fonds actiever te gaan managen heeft het potentieel voor de lange termijn vergroot, vindt Morningstar-analist Mathieu Caquineau. Daarmee moet het fonds zich beter kunnen onderscheiden en de weinig inspirerende resultaten in de periode 2010-2013 achter zich kunnen laten.
Fondsbeheerder Wim-Hein Pals is al lang betrokken bij opkomende markten en werkt al 30 jaar bij Robeco. Dat geeft groot vertrouwen in hem en in zijn team, dat stabiel is en 15 ervaren analisten telt.
De gewijzigde aanpak van het fonds dat nu actiever is dan voorheen heeft het vertrouwen in voor lange termijn vergroot en analist Caquineau verhoogt daarom de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver.
Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)
Beheerteam
We beoordelen de People Pillar als positief vanwege de stabiliteit en ervaring van het team. dat wordt geleid door een zeer deskundige belegger Wim-Hein Pals. Hij heeft al drie decennia beleggingservaring, bijna geheel in opkomende markten portfolio's bij Robeco. Hij is de hoofdbeheerder op dit fonds sinds april 2000. Pals is een van de meest ervaren mensen in het team, evenals Jaap van der Hart, Dimitri Chatzoudis en Fabiana Fedeli. Samen doen zijn de landen en valuta allocatie van het fonds.
Het team wordt ondersteund door 10 analisten die ieder een regio onder hun hoede hebben en daar ook de aandelenselectie voor doen. De analisten zijn gemiddeld genomen 10 jaar in dienst bij Robeco. Dit stabiele team heeft in de afgelopen 2 jaar slechts enkele wijzigingen ondergaan. Fedeli is relatief nieuw bij het team en vervangt Paul van Homelen, die sinds september 2014 de rol van COO bij Robeco Client Solutions bekleedt. Een andere wijziging was het vertrek van Vicki Chi in november 2014 naar Robeco's Asia-Pacific aandelenteam, maar zij werd snel vervangen. Een analist kwam in 2014 bij het team om Afrikaanse markten te onderzoeken en twee anderen kwamen er in 2015 en 2017 bij om de researchcapaciteit in small en mid caps te versterken.
Fondshuis
Nadat het Japanse financiële conglomeraat Orix in 2013 al een belang van 90% in Robeco nam, is het sinds oktober 2016 volledig eigenaar. Daarop volgde een reorganisatie van Robeco Group, dat een financiële holding is geworden die meerdere vermogensbeheerders omvat die zelfstandig werken, waaronder Robeco Institutional Asset Management (RIAM), Boston Partners en RobecoSAM.
De reorganisatie betekende grote veranderingen in het topmanagement van zowel Robeco Group als RIAM. Ondanks deze veranderingen zijn de beleggingsteams grotendeels intact gebleven. Bovendien heeft RIAM zijn quant en obligatieteams versterkt. Wij zijn van mening dat de firma voldoende middelen ter beschikking heeft om zijn strategieën goed te beheren. Het bedrijf weet zijn mensen goed vast te houden, hoewel we voorzichtig blijven ten aanzien van het historisch gezien nogal grote verloop bij RobecoSAM.
Het beloningsbeleid is in lijn met de belangen van eindbeleggers en wij denken dat er een solide beleggingscultuur heerst bij RIAM. Het fondshuis houdt de capaciteit goed in de gaten en heeft een geschiedenis van sluiten van fondsen als dat nodig is. Het is prudent met het introduceren van nieuwe fondsen en beoogt vooral om voort te bouwen op bestaande expertise.
De kwaliteit van het fondsenassortiment is goed, waarbij 55% van het beheerd vermogen is belegd in fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating en 60% van het vermogen zit in fondsen die een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren hebben per juli 2017. Twee van die fondsen hebben een Morningstar European Fund Manager of the Year award gewonnen. De fondsen van RIAM zijn ook goedkoper dan gemiddeld. We geven RIAM een positief oordeel op de fondshuis-pijler.
Proces
Dit goed ontwikkelde en gedisciplineerde proces krijgt een positieve beoordeling op de proces-pijler. Het beleggingsproces bestaat uit twee stappen, te beginnen met een top-down landen allocatie. Vijf fundamentele factoren worden in deze fase in beschouwing genomen: macroklimaat en politiek risico, winstverwachting, waardering, technische analyse en sentiment. Robeco's kwantitatieve landen-model, voornamelijk gebaseerd op waardering en momentum, wordt ook gebruikt als input voor de analyse door het team.
Binnen ieder land wordt aandelenselectie gebaseerd op zowel kwantitatieve als fundamentele research. Het kwantitatieve model dient voornamelijk om ideeën te genereren en om fundamentele research te ondersteunen. Het is gebaseerd op waarde (50%), momentum (25%) en resultaten (25%). Het team kijkt dan in het bijzonder naar bedrijven die concurrentievoordelen hebben maar die onjuist geprijsd zijn. Waarderingsanalyse is gebaseerd op discounted cash flow analyse.
Het team volgt formele richtlijnen bij het opbouwen van de portefeuille. Zo mag het fonds niet te ver afwijken van de benchmark als het gaat om landen en aandelen (individuele positie) niveaus (respectievelijk plus of min 5% en plus of min 2%). De portefeuille richt zich op de grootste (vanwege liquiditeitscriteria) en relatief laag gewaardeerde opkomende markten aandelen. Valutarisico blijft doorgaans niet gehedged met hooguit een zeldzame uitzondering.
Prestaties
Wim-Hein Pals beheert het fonds sinds april 2000, maar de aandelenselectie werd flink opgeschud in januari 2001. Vanaf toen tot en met augustus 2017 heeft het fonds een gemiddeld jaarlijks rendement geboekt van 8,73%, waarmee het de categorie verslaat (6,94%) en in bescheidener mate de MSCI Emerging Markets NR Index (8,42%).
In de periode 2010-2013 had het fonds het moeilijk omdat het achterbleef bij het categoriegemiddelde. Hoewel het fonds in het verleden perioden van langere underperformance heeft gekend, was die van 2010 en de daaropvolgende jaren uitzonderlijk lang en dat woog door in het lange-termijnresultaat van het fonds. Dit kwam deels door de achterblijvende prestaties van waarde en meer cyclische namen, waar het fonds een voorkeur voor heeft. Dit kenmerk verklaart ook de hogere volatiliteit die het fonds van oudsher laat zien. Ook denken we dat de lage active share van het fonds een rol speelde bij de prestatieproblemen. Het besluit om actiever te gaan beleggen heeft zich sindsdien duidelijk uitbetaald.
Het fonds bevindt zich in het hoogste kwartiel van de categorie voor de drie- en vijfjaarsperioden tot en met augustus 2017 dankzij positieve aandelenselectie in 2014, 2015, 2016 en in 2017 tot dusver. Daarom verhogen we onze rating op Performance Pillar naar Positive.
Kosten
De lopende kosten van dit fonds bedragen 1,03% en dat is lager dan de mediaan van alle rebatevrije aandelenklassen in de categorie wereldwijde opkomende markten aandelen. Daarom krijgt het fonds op de kostenpijler ook een positief oordeel.
Lees meer
Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco Emerging Markets Equities F EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.
Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar Categorie Aandelen Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:
(klik op tabel voor vergroting)
Lees ook eerdere Fondsen van de Week: