Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Strategic beta ETF's kiezen steeds vaker voor multi-factor strategie

Strategic beta ETF’s worden steeds populairder onder beleggers in Europa. Nieuwe producten zijn vaak multi-factor ETF's. De multi-factor strategie bestrijdt de cyclische gevoeligheid van één enkele factor. Single-factor ETF's hebben te kampen met de effecten van die gevoeligheid.

Robert van den Oever 09 november, 2017 | 10:06
Facebook Twitter LinkedIn

Strategic beta ETF’s, bij het grote publiek beter bekend als ‘smart beta’, worden steeds populairder onder beleggers in Europa. Ze zijn al goed voor 8% van het totale belegde vermogen in ETF’s, en de groeiverwachtingen blijven optimistisch. Want 10 tot 15% van de maandelijkse instroom in ETF’s gaat naar dit type producten. Daarom zien veel fondshuizen strategic beta als een kernactiviteit voor de komende jaren en hebben ze zich op productontwikkeling gestort.

De fondshuizen proberen zich door actieve innovatie van elkaar te onderscheiden en marktdeel te veroveren in een markt die sterk in beweging is. Daarom gaat er tegenwoordig een substantieel deel van het productontwikkelingsbudget naar het uitdokteren van steeds slimmere strategieën. Dat geldt voor zowel ETF als index-aanbieders.

Het moet gezegd worden dat het overgrote deel van de strategic beta markt in absolute termen nog altijd is belegd in ETF-producten die blootstelling bieden aan slechts één factor. Bijvoorbeeld ETF’s die een dividend screened/gewogen strategie volgen zijn populair, aangezien beleggers manieren zoeken om hun inkomstenstroom te verbeteren in het huidige klimaat van lage rentes.

Nadeel ondervangen
Maar de ontwikkeling gaat verder en naast single-factor ETF’s maken nu de verfijndere multi-factor ETF’s een opmars. Met multi-factor smart beta ETF’s kan het belangrijkste nadeel van single-factor ETF’s ondervangen worden, namelijk hun cyclische gevoeligheid. Want de algemene beleggingswijsheid ‘stop niet al je beleggingen in één enkel mandje’, gaat natuurlijk net zo goed op voor ETF’s.

De grote vraag voor index- en ETF-aanbieders is hoe zij factoren op de efficiëntst mogelijke manier kunnen combineren om daarmee het risico/rendementsprofiel van het fonds te verbeteren terwijl ze tegelijk de transactiekosten zo veel mogelijk kunnen beperken.

De simpelste manier om factoren te combineren, in ieder geval het eenvoudigst te begrijpen voor particuliere beleggers, is om een equal-weighted benadering te volgen. Dat hebben enkele van de als eerste in Europa gelanceerde strategic beta ETF’s gedaan.

Verdere stappen
Nu zien we verdere stappen op het gebied van productontwikkeling. De nieuwste producten zijn gebouwd volgens het core-satellite model. Dat betekent dat één factor als de kern van het product fungeert en dat er een of meer andere factoren aan worden toegevoegd om het neerwaarts risico samenhangend met de cycliciteit van de kernfactor op te vangen.

Een goed voorbeeld zijn kwaliteitsdividend indices en de ETF’s die hen volgen. Deze producten screenen dividend uitkerende bedrijven op kwaliteit. Ze hebben een voorkeur voor de bedrijven met de meeste winstgevendheid en de laagste schulden, want die zullen naar verwachting de minst volatiele inkomstenstroom laten zien op de lange termijn.

Andere producten nemen bijvoorbeeld lage volatiliteit als kernfactor en voegen daar kwaliteit, waarde of momentum aan toe als aanvullende factoren.

Sleutelrol
Critici zullen beweren dat deze nieuwe producten niet zozeer multi-factor zijn, maar eerder singe-factor met iets extra’s, aangezien de sleutelrol ligt bij één factor, zowel wat de ontwikkeling als de marketing van het product betreft.

Hoe dan ook is te verwachten dat de komende tijd veel meer nieuwe multi-factor producten op de markt zullen komen. Want deze producten kunnen op heel veel verschillende manieren ontworpen worden. Wel maakt dat de keuze voor beleggers voor welke benchmark en welke ETF te gaan alleen maar moeilijker.

Volatiliteit bestrijden
Door te kiezen voor een multi-factor strategie kan de belegger de cyclische gevoeligheid van een individuele factor bestrijden en dempen. De gevoeligheid kan leiden tot underperformance die ofwel diep kan zijn ofwel lange tijd kan duren, of allebei, zo legt Morningstar-ETF specialist Monika Dutt uit. Bekijk hier de video waarin Monika de effecten van cyclische gevoeligheid van factoren uiteenzet:

 

Lees meer over ETF's:

ETF stromen augustus: instroom in ETF's zakt plots in

Beheerders van passieve fondsen maken zich sterk voor duurzaamheid

Drie voorbeelden van hoog-dividend ETF’s met een hoge overtuiging

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten