Beleggersvriendelijke kosten

De kosten die een beleggingsfonds aan zijn beleggers rekent zijn voor Morningstar altijd een belangrijk onderdeel geweest in de kwalitatieve analyse die wij als fondsanalisten uitvoeren. Wanneer we een fondshuis analyseren, kijken we daarom ook altijd naar het kostenniveau en de kostenstructuur die een fondshuis hanteert. Een fondshuis met een sterke beleggerscultuur die de belangen van beleggers voorop stelt, rekent namelijk schappelijke kosten. Echter, er is meer wat een fondshuis dat goed rentmeesterschap hoog in het vaandel heeft staan, kan doen op dit gebied.

Jeffrey Schumacher, CFA 21 november, 2017 | 15:53
Facebook Twitter LinkedIn

Binnen de fondsindustrie is een flat-fee model nog steeds de norm, wat dus betekent dat er een vast percentage aan kosten wordt gerekend, ongeacht de grootte van het fonds. Dit model is gunstig voor fondshuizen, want een groter beheerd vermogen vertaalt zich in een grotere marge. Wanneer een fonds groeit van bijvoorbeeld 50 miljoen euro naar 1 miljard euro, stijgen de kosten voor het beheren van dat grotere fonds lang niet zo snel als dat de inkomsten groeien, waardoor de winstgevendheid enorm zal toenemen.

Aangezien de beheervergoeding een vast percentage is, komen de gerealiseerde schaalvoordelen dus volledig ten gunste van het fondshuis, terwijl de beleggers die dit mogelijk hebben gemaakt hier niets van terugzien. Op dit punt kan de huidige standaard dus een stuk beleggersvriendelijker worden door schaalvoordelen met beleggers te delen.

Van een flat-fee naar een degressieve kostenstructuur
Schaalvoordelen kunnen gedeeld worden door in plaats van een flat-fee model een degressief fee-model te introduceren, waarbij de beheervergoeding wordt verlaagd wanneer een bepaalde fondsomvang is bereikt. Een beleggingsfonds kan bijvoorbeeld vastleggen dat er in beginsel 1% aan beheervergoeding wordt gerekend, en dat er bij iedere 500 miljoen euro aan extra vermogen de beheervergoeding met 0,1% afneemt tot een bepaald niveau, zeg 0,50%. Dat betekent dus dat wanneer een fonds 1 miljard aan vermogen heeft, beleggers niet 1% aan beheervergoeding betalen, maar 0,8%.

Dat lijkt misschien niet heel spannend, maar in monetaire termen hebben we het wel over een verschil van 2 miljoen euro per jaar. Wanneer alle beleggingsfondsen een dergelijk beleggersvriendelijke kostenstructuur zouden hanteren dan bespaart beleggers dat miljarden aan beheervergoedingen.

Hoewel het fondshuis hetzelfde bedrag aan inkomsten misloopt dat beleggers minder aan kosten betalen kan een dergelijke structuur een fondshuis op de langetermijn ook helpen. Het is voor veel fondsen moeilijk om hun hoge kosten te rechtvaardigen omdat veel fondsen hun benchmark niet verslaan. Bij een degressieve kostenstructuur wordt deze lat steeds iets lager gelegd wanneer het fonds in omvang groeit. Dat maakt het voor de fondsbeheerder dus makkelijker om toegevoegde waarde te leveren, en dus beleggers voor een langere termijn aan het fonds te binden.

Think ETFs geeft het voorbeeld
Degressieve kostenstructuren zijn nog een vrij zeldzaam verschijnsel, maar we zien in de fondsindustrie wel bewegingen ontstaan die in het belang zijn van beleggers. Think ETFs bijvoorbeeld, introduceerde in januari van dit jaar een degressieve fee structuur voor de Think Global Equity UCITS ETF. De lopende kosten voor deze ETF bedragen 0,2% over het beheerde vermogen tot 200 miljoen. Over het bedrag boven de 200 miljoen wordt een korting gegeven van 0,03% en zo verder tot het laatste omslagpunt van 1 miljard euro. Voor het belegde vermogen boven deze grens betalen beleggers 0,13%.

Hoewel prijsverlagingen binnen ETFs eerder regel dan uitzondering zijn, was dit wel de eerste ETF in Europa waarin een degressief fee model is vastgelegd, en schaalvoordelen dus met beleggers worden gedeeld. Een mooi initiatief, waarvan wij in het belang van beleggers hopen dat het meer fondshuizen aanzet om de beleggerscultuur verder te verbeteren.

 

Lees meer columns van Jeffrey Schumacher:

- De uitputtende strijd van value-beleggers

Beloon langetermijnbeleggers

De makkelijke weg

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten