Top 5 Duurzaam beleggen in wereldwijde small-caps: Robeco aan kop

Kleinere ondernemingen scoren vaak lager op duurzaamheid dan de grotere large-cap ondernemingen. Beleggers die duurzaamheid in ogenschouw nemen bij hun beleggingsbeslissingen, zullen small-caps echter waarschijnlijk niet volledig links willen laten liggen. Een overzicht van de meest duurzame wereldwijde small-cap aandelenfondsen.

Ronald van Genderen 27 november, 2017 | 8:58
Facebook Twitter LinkedIn

Kleinere ondernemingen, oftewel small-caps, scoren op duurzaamheid over het algemeen minder goed dan de grotere large-cap ondernemingen. Dit blijkt al snel wanneer we de portfolio sustainability score (de op basis van het portefeuillegewicht gewogen gemiddelde duurzaamheidsscore van Sustainalytics voor alle portfeuilleposities, minus een aftrek voor betrokkenheid bij controverses) voor de MSCI World index en de MSCI World Small-Cap index met elkaar vergelijken.

Voor MSCI World index, samengesteld uit 1.652 grootste bedrijven wereldwijd op basis van hun marktkapitalisatie, bedraagt die score 48,18 (per eind oktober 2017). De index voor wereldwijde small-caps, oftewel de uit 4.263 bedrijven bestaande MSCI World Small-Cap index, behaalt per dezelfde datum een score van 42,93. Daarmee ligt de score voor kleine ondernemingen gemiddeld aanzienlijk lager dan voor grote ondernemingen.

Actieve fondsen
Eenzelfde beeld krijgen we wanneer we naar de gemiddelde scores kijken voor actief beheerde beleggingsfondsen. Voor de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd bedraagt de gemiddelde score 49,07, terwijl deze voor fondsen in de categorie Aandelen Wereldwijd Small-Cap 43,70 bedraagt.

Daarmee wordt overigens ook direct duidelijk dat actief beheerde fondsen over het algemeen iets duurzamer zijn dan de relevante marktindices, want in beide gevallen ligt de gemiddelde score voor actieve fondsen boven die van de MSCI indices.

Leiders versus achterblijvers
Een goed beeld van het verschil in duurzaamheid krijgen we ook wanneer we kijken naar het aantal en de weging van zogenaamde Industry Leaders en Industry Laggards binnen de twee genoemde MSCI indices. Een Industry Leader is het meest duurzame predikaat dat Sustainalytics toekent aan een bedrijf, terwijl Industry Laggard de laagste waardering is.

Binnen de MSCI World index tellen we 304 bedrijven die aangemerkt zijn als Industry Leaders, oftewel 18,4% van het totaal aantal ondernemingen in de index. Gezamenlijk zijn deze bedrijven, waaronder Johnson & Johnson, Nestlé en Intel, goed voor 24,7% van de index. Het aantal Industry Laggards daarentegen bedraagt slechts 106. Hoewel dat nog 6,4% van het totale aantal bedrijven is, bedraagt het gezamenlijke indexgewicht van deze bedrijven, waaronder Keyence, Loews en Altice, slechts 2,7%.

Die statistieken liggen voor de MSCI World Small-Cap index behoorlijk anders. Vooral ten aanzien voorlopers op het gebied van duurzaamheid, want hier tellen we maar 32 bedrijven die de waardering Industry Leader dragen. Dat is 1,2% van alle indexnamen en gezamenlijk vertegenwoordigen ze een schamele 0,8% van de index. Daarentegen zijn de Industry Laggards ruimschoots meer vertegenwoordigd. Hun aantal bedraagt 343 ofwel 6,6% van het totaal en 8,0% aan totaal indexgewicht.

Hoger rendement small-caps
Hoewel wereldwijde small-caps dus aanzienlijk minder goed scoren op duurzaamheid dan large-caps, zullen beleggers, waarschijnlijk ook zij die duurzaamheid meewegen bij hun beleggingsbeslissingen, kleine ondernemingen niet volledig links willen laten liggen. Onder meer op basis van rendementsoverwegingen aangezien small-caps op lange termijn vaak een hoger rendement bieden dan large-caps, bijvoorbeeld omdat ze sneller groeien, maar ook door de liquiditeitspremie die een dergelijke belegging oplevert.

De Morningstar Sustainability Rating helpt beleggers om de meest duurzame fondsen te vinden in de Morningstar Categorie Aandelen Wereldwijd Small-Caps. In de top-5 zijn de fondsen opgenomen met de hoogste Portfolio Sustainability Score in de categorie die verkrijgbaar zijn in Nederland en waarvoor een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is.

De Top-5
Op de nummer 1 positie treffen we RobecoSAM Global Small Cap Equities aan met vijf Globes. Beheerder Rainer Baumann beheert het fonds sinds december 2014 en in de eerste stap van het door hem toegepaste proces sluit hij de 25% laagst score bedrijven op basis van RobecoSAM duurzaamheidsscores uit. Ook in het vervolg komt duurzaamheid nadrukkelijk terug. Het fonds heeft met Manpower en DSM enkele bedrijven in portefeuille die beter dan gemiddeld presteren op duuraamheid binnen hun industrie. Het fonds heeft overigens een Morningstar Analyst Rating van Negative, mede op basis van de vele personele wijzigingen in het beleggingsteam bij RobecoSAM in de afgelopen jaren.

Tweede op de ranglijst is een ETF, namelijk de iShares Edge MSCI World Size Factor ETF. De ETF volgt een index die is samengesteld uit de kleinere ondernemingen binnen de MSCI World. Hoewel het dus niet een pure small-cap index volgt, behoort het fonds binnen de Morningstar categorisering wel degelijk tot de small-cap aandelenfondsen. Wellicht dat de focus op MSCI World bedrijven ook een duurzamer karakter met zich meebrengt. Tot de grotere posities die bovengemiddeld scoren op duurzaamheid behoren in ieder geval Shangri-La Asia en STMicroelectronic.

Het podium wordt gecompleteerd met Aberdeen Global World Smaller Companies. Dit is fonds dat zich echt op het kleinere marktkapitalisatiesegment richt, want een bedrijf mag niet groter zijn dan 5 miljard dollar op het moment van aankoop. De portefeuille als geheel scoort in vergelijking met de andere fondsen uit de top-5 niet zo hoog op milieu-aspecten, maar onderscheidt zich wel met een hoge score op governance en een lage blootstelling aan controverses. Echter, onder de grootste posities valt alleen Jones Lang LaSalle op als onderneming die meer dan gemiddeld duurzaam is.

Top 5 wereldwijde small-caps naar duurzaamheid

FN Top 5 week 47 Aandelen Wereldwijd Small Cap ESG Rv G tabel vrijstaand kleiner

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten