Royal Dutch Shell zal vanaf het vierde kwartaal van dit jaar alleen nog dividend in contanten uitkeren. De Nederlands-Britse oliereus schrapt de keuze voor stock-dividend, zo maakte het deze week bekend tijdens de jaarlijkse Management Day waar beleggers werden bijgepraat over de strategie en de doelstellingen van het bedrijf.
De beslissing om het stock-dividend te schrappen is voor analisten geen verrassing, maar komt toch eerder dan Morningstar-analist Allen Good had verwacht. De vrije kasstroom is in de afgelopen vier kwartalen dusdanig verbeterd dat Shell zich weer een volledig cash-dividend kan veroorloven. Dat geeft vertrouwen.
Voordien had schuldreductie prioriteit en dat was ook de reden voor het stock-dividend; uitkering in aandelen scheelde Shell aardig wat cash-uitkering en dat geld kon in plaats daarvan worden aangewend voor de broodnodige schuldreductie.
Gezonder
Het besluit bewijst dat het de goede kant op gaat met de financiële positie van Shell, ook terwijl de olieprijs nog niet echt hard stijgt. Analist Good rekent voor volgend jaar met een olieprijs van ten minste 50 dollar per vat om break-even te kunnen draaien.
De schuld gaat voortvarend omlaag en de verhouding vreemd vermogen/eigen vermogen (de gearing ratio) is per eind derde kwartaal 25%, zodat Shell's eigen doelstelling van 20% in zicht komt. Bovendien is er nog voor 5 miljard dollar aan desinvesteringen in de planning, hetgeen ook zal worden angewend voor schuldreductie.
De hogere vrije kasstroom en de grotere zekerheid rond de houdbaarheid van het dividend zijn voor analist Good de belangrijkste uitkomsten van Shell's Management Day. Ook de markt begint deze verbeteringen en hun potentieel te zien, maar nog altijd niet volledig, vindt Good. Hij vindt het aandeel Shell nog steeds ondergewaardeerd en hanteert een Fair Value van 31 euro voor het Shell-aandeel dat genoteerd is aan Euronext Amsterdam. Dat biedt ruimte tot aan de actuele koers van rond de 27 euro.
Bevestiging
De jaarlijkse update betekende verder een bevestiging van de huidige strategie, aldus analist Good. De ontwikkelde businesses van raffinage en marketing, gaswinning en conventionele productie zullen de motoren achter de kasstroom en de dividendvoorziening zijn. De groei zal komen van diepzee-activiteiten en chemie. Diepzee zal op termijn ook een cash-generator worden en ontwikkeling van nieuwe energiebronnen zal de groei na 2020 gaan aanjagen.
Alle informatie over Royal Dutch Shell, zoals de aandelenkoers en kwartaalcijfers, vindt u hier:
Lees meer over aandelen:
- Ultimate Stock Pickers kiezen blue-chips in derde kwartaal
- YouTube is ondergewaardeerd onderdeel van Alphabet
- Akzo Nobel praat met Axalta over fusie als defensieve stap
- Dit zijn de aantrekkelijkste dividendaandelen volgens Ultimate Stock Pickers
Lees meer over dividendbeleggen:
- Zo verschillend zijn dividendfondsen: de factoren ontleed
- Dit is de invloed van factoren op rendement van dividendfondsen