Dit zijn de duurzaamste fondsen

Bij duurzaam beleggen gaat de aandacht van beleggers al snel uit naar aandelenfondsen, zoals Europese en wereldwijde aandelen fondsen. Wellicht kiest de belegger voor een meer specialistisch fonds, zoals een ecologie fonds. De duurzaamste fondsen, volgens de Morningstar Sustainability Rating, zijn echter te vinden onder met name Europese vastgoed aandelenfondsen.

Ronald van Genderen 11 januari, 2018 | 11:54
Facebook Twitter LinkedIn

Hoewel duurzaam beleggen ook binnen obligatiestrategieën voet aan de grond krijgt, zullen veel beleggers hun duurzame keuzes met name binnen het aandelengedeelte van hun portefeuille maken. Daarbij zal de focus over het algemeen liggen binnen de grote bouwstenen van een portefeuille, zoals Europese en wereldwijde aandelenfondsen. Al dan niet aangevuld met bijvoorbeeld meer specialistische aandelenfondsen binnen categorieën als Aandelen Sector Ecologie of Aandelen Sector Alternatieve Energie.

Wanneer we alle in Nederland beschikbare fondsen screenen op duurzaamheid, gebruikmakend van de Morningstar Sustainability Rating, dan komen er vooral fondsen bovendrijven uit een categorie die we in eerste instantie waarschijnlijk niet hadden verwacht.

De Morningstar Sustainability Rating werd in maart 2016 geïntroduceerd en biedt beleggers een hulpmiddel om beleggers inzicht te geven hoe fondsen scoren op het gebied van duurzaamheid. Het is een maatstaf voor hoe goed de bedrijven waarin een fonds belegt, omgaan met hun ESG risico’s en kansen. Morningstar gebruikt ESG-data op bedrijfsniveau van Sustainalytics, een toonaangevende aanbieder van ESG ratings en onderzoek, om de rating te berekenen.

Dit gebeurt in twee stappen: ten eerste stelt Morningstar een Morningstar Portfolio Sustainability Score vast. Die score is een gewogen gemiddelde van de ESG-scores op individueel bedrijfsniveau van de aandelen in portefeuille. Sustainalytics kent die ESG scores toe op basis van een analyse van de mate waarin ondernemingen voorbereid zijn om om te gaan met ESG factoren, de mate waarin ze verslagleggen op het gebied van duurzaamheid en natuurlijk hoe goed de onderneming presteert op duurzaamdheid.

Daarnaast vindt er een aftrek plaats voor de controverses waar de bedrijven uit de portefeuille mee te maken hebben. Het saldo van de twee scores is de Portfolio Sustainability Score. De Morningstar Sutainability Rating wordt uiteindelijk bepaald door de Portfolio Sustainability Score van een fonds te vergelijken met die van zijn categoriegenoten uit de betreffende Morningstar Categorie, waarbij een normaalverdeling resulteert in vijf verschillende ratings variërend van een globe voor de minst duurzame fondsen tot vijf globes voor de meest duurzame fondsen.

Wanneer we de Portfolio Sustainability Score van alle in Nederland beschikbare fondsen (waarvoor een aandelenklasse beschikbaar is zonder distributievergoeding) met elkaar vergelijken en de fondsen op basis daarvan rangschikken, valt op dat de meest hoog scorende fondsen uit een categorie komen, namelijk de categorie Aandelen Sector Onroerend Goed – Europa Indrect. De vijf fondsen met de hoogste duurzaamheidsscore komen zelfs uit deze categorie.

20180109 Finanzen Column Rv G tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Hoewel dit waarschijnlijk niet de eerste categorie is waar een belegger gaat zoeken naar een duurzame belegging, blijken Europese vastgoedondernemingen goed te presteren op duurzaamheid. Kijkend naar de portefeuilles van de vijf fondsen in de tabel blijkt de hoge score goed te verklaren.

Het zijn met name de grote vastgoedondernemingen die goed presteren op duurzaamheid naar de mening van Sustainalytics. Binnen een veel gebruikte index voor de Europese vastgoedmarkt, zoals de FTSE EPRA/NAREIT Europe, krijgen onder andere Unibail-Rodamco, Gecina en British Land een score van ruim boven de 80 op een schaal van 0 tot 100. Overigens net als zes andere vastgoedondernemingen. Opvallend genoeg is dat acht van de deze negen ondernemingen uit Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk afkomstig zijn.

Deze grote ondernemingen zijn over het algemeen zwaargewichten in de index, menig aandeel heeft een wegign in de index van 3% of meer, zoals de eerder genoemde Gecina en British Land, maar ook Klépierre, de Franse onderneming die in 2014 het Nederlandse Corio overnam. De meest duurzaam geachte onderneming, Unibail-Rodamco, spant echter de kroon en kent een indexgewicht van 9,3%. Echter, het zijn ook de keuzes van de betreffende fondsmanagers die de fondsen een hoge duurzaamheidsscore bezorgen, want veel van de duurzame ondernemingen kennen een overweging in de genoemde duurzame vastgoedondernemingen.

Een belegger op zoek naar duurzame beleggingen kijkt daarom ook buiten de gebaande paden van Europese en wereldwijde duurzame aandelenfondsen. De fondsen met de hoogste duurzaamheidsscore zijn namelijk te vinden binnen Europese vastgoed aandelenfondsen.

Deze column verscheen ook op Finanzen.nl

 

Lees meer columns van Ronald van Genderen:

- Hou de portefeuilles van uw fondsen in de gaten

Wereldwijd vastgoed: actief of passief?

Dit zijn de mogelijkheden om te beleggen in Afrikaanse aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten