Opkomende landen kenden over de eerste negen maanden al een uitstekend jaar met een rendement van 14,01%. In het laatste kwartaal werd daar met een plus van 5,77% nog een schepje bovenop gedaan, waardoor het jaarrendement uitkwam op 20,59%. Sinds 2010 was het rendement op aandelen uit opkomende landen niet meer zo hoog geweest.
Bovendien hebben opkomende landen de aandelen uit de ontwikkelde wereld ver achter zich gelaten. Zo steeg wereldwijde aandelen (gemeten aan de hand van de MSCI World) slechts met 7,51%. Vooral omdat Amerikaanse aandelen niet verder kwamen dan een plus van 6,37%. Europese aandelen deden het met een plus 10,24% weliswaar een stukje beter, maar blijven toch nog steken op de helft van het rendement voor opkomende landen.
Korea deed het uitstekend
Aandelen uit een aantal landen die in de eerste drie kwartalen al sterk presteerden, wisten die lijn ook in het laatste kwartaal door te trekken. Zo deden Chinese aandelen het met een gemiddelde stijging van 5,95% prima. Echter, vooral Koreaanse aandelen deden het wederom uitstekend met een plus van 9,66% in het laatste kwartaal, waardoor het totale rendement in 2017 hier uitkwam op 29,38%.
Indiase aandelen bleven tot en met eind september wat achtter bij het marktgemiddelde, maar maakte in de laatste drie maanden een inhaalslag met een plus 10,09%. Hiermee werd in één klap het jaarrendement verdubbeld.
De grootste stijging kwam echter voor rekening van Zuid-Afrika. Met een stijging van 19,49% werd het jaar gered, aangezien tot en met het derde kwartaal de rendementsteller op 0 stond. Belangrijke bijdrage kwam van Naspers, dat een indexzwaargewicht is in Zuid-Afrika. Het aandeel ging sterk omhoog dankzij de goede prestaties van het Chinese aandeel Tencent waarin Naspers een belang heeft van 46%.
De Top 5
In de top 5 van deze week de best presterende opkomende landen aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over het gehele jaar 2017.
Principal Origin Global Emerging Markets Fund
Op nummer 1 treffen we wederom Principal Origin Global Emerging Markets Fund aan. Drie maanden geleden bezette het fonds al de eerste plek en die positie heeft het fonds vastgehouden gedurende de laatste drie maanden van het jaar. Onder andere de sterke overweging van China (46% van de portefeuille) heeft het fonds een sterk jaarrendement bezorgd. In de top 10 van grootste posities treffen we dan ook onder andere Alibaba en Tencent aan, maar ook het sterk gestegen Koreaanse Samsung.
Baring Global Emerging Markets
Op de tweede plaats staat Baring Global Emerging Markets. Een fonds dat in het eerste kwartaal nog het hoogste rendement had, daarna wat terugzakte, maar het jaar afsloot op de tweede plek, net als vorig kwartaal. Het fonds heeft een geconcentreerde portefeuille (circa 40-45 posities). Aandelenselectie bepaalt hier dus het rendement. Ook hier heeft de beheerder gekozen voor Tencent, Alibaba en Samsung. Maar de grootste klapper in de portefeuille is Sunny Optical Technology, dat in 2017 157% aan rendement opleverde.
Nordea 1 - Emerging Markets Focus Equity Fund
De top drie wordt gecompleteerd door Nordea 1 - Emerging Markets Focus Equity Fund. Het fonds bereikte de derde plek in het vierde kwartaal, mede door een sterke overweging in India (18% van de portefeuille). Ook hier treffen we wederom de drie eerder genoemde IT gerelateerde namen aan onder de grootste posities: Tencent, Alibaba en Samsung. Deze droegen in belangrijke mate bij aan het bovengemiddelde jaarrendement van het fonds.
Top 5 Aandelen Opkomende Landen
(klik op tabel voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.