Dit zijn alle nieuwe duurzame fondsen in Nederland van 2017

Morningstar inventariseert welke nieuwe duurzame fondsen er in 2017 in Nederland op de markt zijn gekomen. Opvallend is dat de meeste fondsen die een Morningstar Sustainability Rating hebben daar hoog op scoren. Ze lijken hun duurzame belofte dus waar te maken. Lees alle details in dit overzicht.

Robert van den Oever 17 januari, 2018 | 15:47
Facebook Twitter LinkedIn

Aan het begin van 2018 kunnen we de balans opmaken over hoe het afgelopen jaar is gegaan met duurzame fondsen. Tijd dus voor een update over de nieuwe duurzame fondsen die in 2017 op de markt zijn verschenen. Een halfjaar geleden gaven we inzicht in de nieuwe duurzame fondsen die in de eerste helft van het jaar in Europa op de markt waren gekomen.

Nu krijgt u het overzicht voor het hele jaar van fondsen die in Nederland zijn gelanceerd. Die lijst telt 87 fondsen. Daarbij hebben we tijdens de samenstelling steeds één aandelenklasse per fonds genomen. De doublures van meerdere aandelenklassen per fonds zijn dus geschoond. Het overzicht laat een divers beeld zien waarbij vele fondshuizen zich roeren met nieuw aanbod.

Opvallend aan de fondsen die een Morningstar Sustainability Rating hebben gekregen is dat de meeste daarvan behoorlijk goed scoren. Bovengemiddeld en hoog, dus vier en vijf globes, komen duidelijk veel vaker voor dan de lagere scores. Er zijn maar een handvol fondsen met een score van twee globes, ofwel benedengemiddeld en er is er maar één met een ‘low’ score van 1 globe. Die hoge scores geven aan dat de fondsen die zich duurzaam noemen dat ook grotendeels waarmaken volgens Morningstars duurzaamheidscriteria.

Robeco
Robeco staat met een groot aantal nieuwe fondsen in de lijst en dat komt mede omdat Morningstar alle fondsen van Robeco kenschetst als ‘socially conscious’. Binnen het aanbod van Robeco zijn de fondsen van RobecoSAM degene met een expliciet duurzaam mandaat. Van RobecoSAM kwamen er vijf nieuwe fondsen bij.

De namen van die fondsen laten niets aan duidelijkheid te wensen over omtrent hun doelstelling. Bijvoorbeeld het fonds RobecoSAM Global Gender Equality Impact Equities belegt naar eigen zeggen wereldwijd in bedrijven die vooroplopen bij het stimuleren van genderdiversiteit en gendergelijkheid. De duurzame doelstelling lijkt bewaarheid te worden aangezien het fonds de hoogst haalbare score voor de Morningstar Sustainability Rating haalt: 5 globes. De oudste aandelenklasse van dit fonds dateert overigens van september 2015.

RobecoSAM Smart Energy richt zich op volgens het eigen prospectus op innovatieve technologiebedrijven in de energiesector. Fondsbeheerder Thiemo Lang mikt op aandelen met een aantrekkelijke waardering, zoals elektriciteitsbedrijven en netwerkbeheerders, en op bedrijven met een hoog groeipotentieel. Onder de huidige posities in portefeuille zijn Xilinx, Osram Light en SolarEdge Technologies. Op de Morningstar Sustainability Rating scoort dit fonds 3 globes, ofwel gemiddeld. Oorspronkelijk dateert de oudste aandelenklasse van 2006 en het vermogen onder beheer beloopt inmiddels ruim 500 miljoen euro.

Daarnaast zijn er nog 15 andere Robeco-fondsen nieuw. Daarvan zijn de vijf ‘Institutional’ fondsen niet helemaal nieuw. Zij zijn een voortzetting van al langer bestaande Robeco fondsen en dragen het track record daarvan met zich mee, zo blijkt uit de data van Morningstar. Dat is ook de reden dat vier van de vijf van deze fondsen een Morningstar Rating hebben: dat kan pas vanaf een track record van ten minste drie jaar.

Een echt nieuw fonds is UBS ES Global Impact, opgericht in oktober 2017. Het fonds richt zich op bedrijven die oplossingen bieden op het gebied van klimaatverandering, luchtverontreiniging, water en voedselveiligheid. Fondsbeheerder Bruno Bertocci mikt op een portefeuille bestaande uit 40 tot 80 aandelen. Reden om met het fonds te beginnen is volgens UBS de almaar toenemende vraag van klanten naar mogelijkheden voor 'impact investing' waar dit fonds aan beantwoordt. In zijn nog korte bestaan heeft het fonds 4,3 miljoen dollar opgehaald.

Fondsomvang
Kijken we naar de fondsomvang, dan zien we dat het grootste fonds Allianz Euro Oblig Court Terme is met een fondsvermogen van 2,7 miljard euro. Dit fonds dat belegt in kortlopende obligaties dateert oorspronkelijk van 2010 en de nieuwe aandelenklasse werd op de valreep van het jaar gelanceerd, op 19 december 2017. De keuze van de obligaties waarin wordt belegd, wordt bepaald door socially responsible criteria aldus het fonds. De beheerders screenen obligaties op hun maatschappelijke impact en risico’s, want alleen financiële criteria zijn volgens hen tegenwoordig niet meer voldoende.

Het op een na grootste is Northern Trust World Custom ESG Equity Index met 1,8 miljard euro. De oudste aandelenklasse dateert van 2014 en heeft een Morningstar Analyst Rating van drie globes.

Ook NN Global Sustainable Equity bestaat al langer, sinds 2013, en heeft 1,7 miljard euro opgehaald. De nieuwe aandelenklasse is in november op de markt gekomen. De selectie van wereldwijde aandelen vindt plaats volgens Environmental (milieu), Social (sociaal beleid) en Governance (goed ondernemingsbestuur), ofwel ESG criteria. Het fonds scoort drie sterren voor de Morningstar Rating, een Morningstar Analyst Rating van Bronze en twee globes voor de Morningstar Sustainability Rating. Voor particuliere beleggers in Nederland is een fondsvariant beschikbaar onder de naam NN Duurzaam Aandelen fonds. Die op de Nederlandse rebatevrije marktsituatie toegesneden variant heeft overigens vier sterren.

Voorbeelden
Een nieuwe aandelenklasse is er ook voor Delta Lloyd Equity Sustainable Global Fund dat een Morningstar Rating met vier sterren heeft. In 2017 zijn er twee nieuwe aandelenklassen bijgekomen en die zetten de score van vier globes voor de Morningstar Sustainability Rating voort.

Lombard Odier introduceerde van het Lombard Odier Global Responsible Equity Fund 19 aandelenklassen inclusief de valuta gehedgde varianten, allemaal in het voorjaar van 2017. Het fondsvermogen bedraagt per 31 ultimo 2017 ruim 127 miljoen euro. Het fonds maakt zijn duurzame doelstelling waar, getuige de Morningstar Sustainability Rating van vijf globes.

Bekijk hier het volledige overizhct van nieuwe duurzame fondsen die in 2017 in Nederland op de markt zijn gekomen:

New intentional funds in 2017 part 1

New intentional funds in 2017 part 2

New intentional funds in 2017 part 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Meer weten over duurzaam beleggen?

Wilt u meer weten over duurzaam beleggen? Bekijk dan deze verzamelpagina waarin u alle artikelen en video's over de Morningstar Sustainability Rating bij elkaar vindt:

 

Lees meer over duurzaam beleggen:

- Nieuwe duurzame fondsen groeien flink in 2017

Morningstar Sustainability Indexes bewijzen dat duurzaam beleggen geen rendement kost

Drie duurzame wereldwijde aandelenfondsen: een vergelijking

Passief duurzaam beleggen met wereldwijde aandelen

7 manieren om duurzaam te beleggen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten