Rendementscijfers bewijzen: duurzaam beleggen kan exta rendement opleveren

Aandacht voor duurzaamheid bij beleggen hoeft niet ten koste te gaan van rendement. Het kan zelfs zorgen voor extra rendement, zo heeft Morningstar al eerder laten zien. Nieuwe data onderstrepen die conclusie: duurzaam beleggen kan juist extra rendement opleveren.

Dan Lefkovitz 22 januari, 2018 | 12:03
Facebook Twitter LinkedIn

Steeds meer beleggers voelen zich aangetrokken tot duurzaam beleggen, maar nog altijd leeft het idee dat aandacht voor duurzaamheid in de beleggingsportefeuille ten koste zou gaan van het rendement. Het is de grootste belemmering voor beleggers om zich op duurzaam beleggen te storten. Maar het is een misvatting, want duurzaamheid gaat helemaal niet ten kosten van rendement, zo heeft Morningstar eerder al aangetoond aan de hand van de Morningstar Sustainability Indexes:

 

Nieuwe data van Morningstar onderschrijven die conclusie eens te meer. Want uit de data tot en met ultimo december 2017 blijkt dat duurzaam beleggen juist een hoger rendement oplevert dan conventioneel beleggen. Dan Lefkovitz, Morningstar Index Strategist, gebruikt daartoe opnieuw de Morningstar Sustainability Index Family.

De Morningstar Sustainability Index Family
Deze duurzame indices zijn een nieuw product van Morningstar en beleggers krijgen hiermee inzicht in de prestaties van zo duurzaam mogelijk ingerichte indices. De 20 indices omvatten bedrijven die het hoogst scoren op milieu (Environmental), sociaal beleid (Social) en goed ondernemingsbestuur (Governance), ofwel ESG.

Morningstar gebruikt voor het samenstellen van de indices data van Sustainalytics die teruggaan tot 2009. De nadruk ligt op bedrijven die wereldwijde best practices volgen op ESG gebied en ze sluiten bepaalde industrieën niet bij voorbaat uit.

Duurzaam verslaat conventioneel
Van de 20 indices hebben er 16 hun conventionele evenknieën verslagen sinds hun startpunt. Vooral in Europa deden Morningstar’s duurzame indexen het goed. De 6 indices die zijn gericht op duurzame Europese aandelen – te weten Developed Europe, Europa breed, Eurozone, Nordics, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, hebben alle zes hun conventionele tegenstrevers verslagen gedurende hun volledige looptijd.

De prestatieverschillen zijn niet enorm groot, maar dat is inherent aan de manier waarop de indices zijn ontworpen. Ze hebben beperkingen ten aanzien van sector- en landenwegingen om op de markt gelijkende prestaties te bewerkstelligen. De duurzame indices zorgden ook voor waardetoevoeging in Azië, terwijl ze in de Amerikaanse regio juist onderpresteerden.

Lefkovitz duikt dieper in de prestaties van de brede Europe Sustainability Index. Vanaf de startdatum in december 2009 tot en met het eind van 2017 heeft de Morningstar Europe Sustainability Index een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,1% geboekt. Dat is beter dan de conventionele Morningstar Europe Large-Mid Cap Index die 8,7% haalde.

DL Article

(klik op grafiek voor vergroting)

De betere prestatie van de Morningstar Europe Sustainability Index is te danken aan aandelenselectie en niet zozeer aan sectorallocatie. Het hogere rendement is toe te schrijven aan overwegingen in bedrijven zoals Vodafone, Allianz, BASF en Novo Nordisk die allemaal goed scoren op ESG criteria. Het rendement werd eveneens gestuwd door onderweging in aandelen die het relatief slechter deden, zoals Banco Santander, UniCredit en GlaxoSmithKline.

Financieel beter en minder volatiel
Een cruciale uitkomst van Lefkovitz’ studie is dat bedrijven die in de Sustainability Index Family voorkomen vaker een betere financiële gezondheid en een betere concurrentiepositie hebben en een lagere volatiliteit kennen dan hun conventionele tegenvoeters. Aan de hand van Morningstar’s Risk Model komt naar voren dat de posities in de Europe Sustainability Index op die drie gebieden beter scoren dan de conventionele index. Dat is bemoedigend omdat die factoren vaak in verband staan met sterke lange-termijnrendementen.

Het ondersteunt ook de theorie dat bedrijven die aandacht schenken aan ESG criteria handelen in hun eigen belang. Immers: minder energie gebruiken is niet alleen beter voor het milieu, het bespaart ook kosten. Een je medewerkers goed behandelen is een manier om talent aan te trekken en te behouden. Een onafhankelijke directie en commissarissen biedt betere controle op managers en dat leidt weer tot betere besluitvorming.

Europa leidt
Europa is wereldwijd leider in duurzaam beleggen. De Europese bedrijven outperformen duidelijk hun wereldwijde concurrenten op het gebied van milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur. Sommige van de grootste Europese bedrijven zoals Nestle, Roche en Siemens, zijn wereldleiders in hun sectoren. Aan de andere kant zijn er bedrijven zoals HSBC en Volkswagen, die de Morningstar Europe Sustainability Index links laat liggen vanwege de schandalen waarin ze verwikkeld zijn.

Naar verwachting zal de vraag naar duurzaam beleggen blijven toenemen, naarmate er meer jongeren en vrouwen gaan beleggen. Met name deze doelgroepen zoeken actief naar mogelijkheden om duurzaam te beleggen en naarmate zij de beschikking krijgen over meer vermogen, zal dat vaker naar duurzame categorieën vloeien. Onze studies tonen aan dat aandacht voor ESG niet zo goed over waarde gaat als over waarden.

 

Meer weten over duurzaam beleggen?

Wilt u meer weten over duurzaam beleggen? Bekijk dan deze verzamelpagina waarin u alle artikelen en video's over de Morningstar Sustainability Rating bij elkaar vindt:

 

Lees meer over duurzaam beleggen:

- Dit zijn alle nieuwe duurzame fondsen in Nederland van 2017

Nieuwe duurzame fondsen groeien flink in 2017

Drie duurzame wereldwijde aandelenfondsen: een vergelijking

7 manieren om duurzaam te beleggen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Dan Lefkovitz  Dan Lefkovitz is Strategist, Indexes Product Management. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten