Zit er nog waarde in Amerikaanse aandelen?

Met Donald Trump een jaar in in functie als president van de Verenigde Staten kijkt Morningstar's Dan Kemp naar de Amerikaanse aandelenmarkt. Die is overgewaardeerd, constateert Kemp, en hij laat zien waar u als belegger op moet letten.

Robert van den Oever 23 januari, 2018 | 9:01
Facebook Twitter LinkedIn

De Amerikaanse aandelenmarkt is ontzettend divers, en daarom is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de cijfermatige vaststelling dat Amerikaanse aandelen overgewaardeerd zijn, stelt Dan Kemp, chief investment officer van Morningstar Investment Management. Door op een dieper liggend niveau te onderzoeken wat de fundamentele aantrekkelijkheid is, kunnen we de kansen op rij zetten op een gevarieerde manier: op basis van omvang, stijl en zelfs kwaliteit.

Uitgaande van een lange-termijn fundamentele benadering stelt Kemp vast dat 6 van de 10 sectoren in Amerikaanse aandelen momenteel overgewaardeerd zijn. Niet verrassend zijn dat de sectoren die sterk in de belangstelling staan, zoals technologie, maar ook consumentengoederen, grondstoffen en industrie. De grootste drijfveren achter de overwaardering zijn hoge winstmarges in combinatie met hoge koersen in vergelijking tot de kasstromen op lange termijn.

Had politiek invloed?
Het jaar 2017 werd gedomineerd door politieke gebeurtenissen en stond in het teken van het eerste jaar van Donald Trumps presidentschap. Na zijn inauguratie volgde een reeks directieven die zo’n beetje overal impact op hadden, van immigratie tot handel. Al in januari vorig jaar vaardigde Trump 17 executive orders uit, en ruim 50 in totaal gedurende het hele jaar, en dat sloeg de hoop dat hij zijn extreme campagnebeloften mogelijk toch niet zou omzetten in daden, de bodem in. Een cynische buitenstaander zou kunnen zeggen dat Trump zijn eerste jaar als president aanpakte zoals een zevenjarige aan een marathon zou beginnen. Hoe je ook denkt over zijn eerste jaar in het Oval Office, Trump is duidelijk a man on a mission.

Het is dan ook geen verrassing dat politiek een duidelijke invloed heeft gehad op het sentiment rond de financiële markten. Tegelijk moeten we ook door die ruis heen kijken, en ons realiseren dat politiek zelden of nooit invloed heeft op de fundamentele factoren die de financiële markten drijven, doceert Kemp. Dat betekent dat actuele aandelenkoersen op grond van sentiment op korte termijn uit de pas kunnen gaan lopen ten opzichte van hun fundamentals, maar uiteindelijk zullen ze op lange termijn weer naar het niveau dat past bij die fundamentals toe worden getrokken.

Kansen in small caps
Veel beleggers denken dat blootstelling aan Amerikaanse aandelen dient als diversifiëring van de portefeuille of als mogelijkheid om beter rendement te maken. Door op de snelst groeiende sectoren te mikken, zoals technologie, of de beroemdste namen zoals Google en Apple, denken sommige beleggers dat ze er beter uitspringen dan wanneer ze uitsluitend in lokale aandelen beleggen.

Maar als we die gedachte de maat nemen aan de hand van data, dan blijkt het niet juist te zijn. Sterker nog, als we uitsluitend naar de Amerikaanse markt kijken, dan blijken small caps op basis van waardering aantrekkelijker te zijn dan de technologiereuzen.

Als we dieper in dit segment duiken, dan blijken small cap techbedrijven nog altijd goed vertegenwoordigd; zij zijn goed voor zo’n 23% van het stijlsegment small cap groei in de Morningstar Style Box, het model dat aandelen aan de hand van 9 segmenten indeelt volgens de criteria omvang (small, mid of large) en stijl (waarde, groei of een mix daarvan).

Echter, de aantrekkelijkste kansen zijn te vinden in andere sectoren zoals small cap gezondheidszorg, die goed is voor 19% van het segment small cap groei. Die is beduidend aantrekkelijker gewaardeerd in relatie tot de Fair Value.

De dollar
Valuta-effecten zijn een lastige factor als het gaat om beleggen en het is ook een factor die vatbaar is voor ruis op de korte termijn. Maar wij hebben geconstateerd dat een van de betrouwbaarste benaderingen is om de huidige wisselkoers te vergelijken op basis van pariteit met de aanschafprijs. Op die basis hebben we een reeks beredeneerde analyses uitgevoerd en vastgesteld dat het Britse pond nog altijd ondergewaardeerd is ten opzichte van de Amerikaanse dollar in het licht van de lange termijn, ondanks de recente aansterking.

Beleggers die bezorgd zijn over plotse dalingen ('drawdowns') die worden veroorzaakt door valutaschommelingen, kunnen buitenlandse posities hedgen of hun blootstelling aan lokale beleggingen vergroten. In dit opzicht moet blootstelling aan opkomende markten zorgvuldig worden aangepakt, want het kan lastig zijn om te hedgen, en bovendien zijn opkomende markten valuta bovengemiddeld gevoelig voor plotse dalingen in tijden van marktstress.

 

Lees meer van Dan Kemp:

Duikvlucht op de beurs: Dan Kemp over de gevolgen voor waarderingen

De rol van cash in de beleggingsportefeuille

Waarde of groei: wat is de beste strategie voor wereldwijde aandelen?

10 jaar na uitbreken crisis weer hoge waarderingen. Wat te doen?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten