Is de bubbel op de aandelenmarkten gebarsten?

De sell-off van deze week leverde eens te meer het bewijs dat behavioural finance werkt. Als de Verenigde Staten niezen, dan raakt de rest van de wereld verkouden, zo bleek weer, want de daling van de Amerikaanse aandelenmarkten veroorzaakten een wereldwijde reactie. Dan Kemp, Chief Investment Officer van Morningstar Investment Management, plaatst de marktcorrectie in perspectief.

Robert van den Oever 07 februari, 2018 | 10:20
Facebook Twitter LinkedIn

De Amerikaanse aandelen in de Dow Jones Index, S&P 500 en Nasdaq zijn allemaal gedaald na hun all-time highs van afgelopen maand en een officiële correctie, dat is een daling van 10%, is niet ver weg meer. De Europese en Aziatische aandelenmarkten gingen er achteraan met dalingen van 4 tot 6% voor de toonaangevende indices tot gevolg.

2018 02 Talking Points Is this a bubble bursting Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Maar ironisch genoeg is dit alles veroorzaakt door Amerikaanse arbeidsmarktcijfers die een sterkere werkgelegenheid lieten zien dan verwacht. Als de komende banencijfers ook weer beter zijn dan verwacht, bestaat de kans dat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen dan eerder voorspeld werd.

Het is ironisch te noemen dat de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers de hoogste loongroei in 8 jaar tijd lieten zien (niet de laagste), iets waar de markt lange tijd naar smachtte, en dat juist dat paniek op de markten veroorzaakt. Het toont maar weer eens aan hoe moeilijk sentiment te verklaren is en dat de belegger zich in plaats daarvan beter kan concentreren op waarderingen.

Waarom hebben de markten zo sterk gereageerd? Daarvoor moeten we kijken naar actuele aandelenkoersen in relatie tot fundamentele veranderingen. Heeft de reactie van de markten te maken met toenemende nervositeit over de fantastische bull-markt in de periode 2009-2017? Of moeten we rekening houden met een sterke verandering in de winstgevendheid van bedrijven? Amerikaanse aandelen worden al een tijd al overgewaardeerd beschouwd en daarom zetten we de fundamentals af tegen de actuele koersen. Dan blijkt dat het in de lijn der verwachting ligt dat de koersen zullen terugvallen in de richting van de fundamentals, zeker als de koersen vooruit zijn gelopen op de intrinsieke waarde van een aandeel.

2018 02 Talking Points Is this a bubble bursting Exhibit 2

(klik op grafiek voor vergroting)

De grote invloed van sentiment die uit de correctie van deze week spreekt, brengt Dan Kemp weer op de wijze waarop Morningstar naar beleggen kijkt: het gaat om de lange termijn en om de juiste waarderingen. Hou daarom de volgende drie richtlijnen aan:

  1. Beleggen is een zaak van lange termijn. Een correctie van 5 tot 10% lijkt veel, maar betekent weinig op een beleggingshorizon van 10 jaar of langer.
  2. Vermijd de sensationele krantenkoppen die u kunnen aanzetten tot handelen op de verkeerde manier. Lees liever boeken over beleggingsprocessen dan kranten over voorspellingen.
  3. Als u naar beleggingskansen kijkt, zorg dan voor een robuust raamwerk van uitgangspunten waarmee u de werkelijke waarde van assets kunt vaststellen. Dat biedt een ijkpunt voor uw verwachtingen.

 

Dan Kemp vat zijn perspectief op de correctie nog eens samen in deze video:

 

Lees meer van Dan Kemp:

- Zit er nog waarde in Amerikaanse aandelen?

Duikvlucht op de beurs: Dan Kemp over de gevolgen voor waarderingen

De rol van cash in de beleggingsportefeuille

Waarde of groei: wat is de beste strategie voor wereldwijde aandelen?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten