De ene sector is duurzamer dan de andere. Dat staat buiten kijf. Menig duurzaam belegger wenst zelfs helemaal niet te investeren in bepaalde sectoren. Een aansprekend voorbeeld daarvan is de energiesector en dan met name natuurlijk de conventionele energie sector, oftewel de olie- en gas industrie. Andere sectoren kunnen juist wel weer op de warme belangstelling rekenen van duurzame beleggers, zoals de alternatieve energie sector.
Op die wijze kijken we met name vanuit een normen en waarden lens naar de belegging in sectoren. Willen we er wel of niet in beleggen? We kunnen ook op andere wijze naar verschillen in duurzaamheid tussen sectoren kijken. Bijvoorbeeld door te kijken naar de gemiddelde Portfolio Sustainability Score van de fondsen binnen sectorspecifieke Morningstar categoriën.
Deze duurzaamheidsscore is het gewogen gemiddelde oordeel van Sustainalytics over de mate van duurzaamheid van de bedrijven in een beleggings portefeuille. Sustainalytics beoordeelt bedrijven op basis van hun duurzaamheidsbeleid, de prestaties op duurzaamheidsgebied en de verslaglegging hierover.
Bekijken we hoe de fondsen gemiddeld in een categorie op basis van die score presteren, dan valt het volgende op onder de 18 verschillende sector-specifieke categorieën. Ecologiefondsen scoren goed, maar worden nog overtroffen door fondsen die beleggen in de communicatie sector. Energie- en alternatieve-energiefondsen ontlopen elkaar niet veel en treffen we in de middenmoot aan. Vanuit deze lens bekeken blijken bedrijven (en daarmee fondsen) elkaar gemiddeld genomen dus niet veel te ontlopen in beide sectoren.
(klik op tabel voor vergroting)
De Top 5
Beleggers die vanuit duurzaamheidsoverwegingen in de sector alternatieve energie willen beleggen gebruiken de Morningstar Sustainability Rating om de duurzaamste fondsen te vinden in die categorie. In de top-5 zijn de fondsen opgenomen met de hoogste Portfolio Sustainability Score in de categorie die verkrijgbaar zijn in Nederland en waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is.
BGF New Energy Fund
Het podium wordt aangevoerd door BGF New Energy Fund. Het fonds belegt minimaal 70% van het vermogen in nieuwe-energiebedrijven. Alastair Bishop, die het fonds sinds November 2015 beheert, richt zich daarbij met name op large-caps. Onder de 10 grootste bedrijven treffen we met Schneider Electric, EDP Renovaveis en ABB een drietal aandelen aan die door Sustainalytics zijn aangemerkt als Industry Leader, oftewel het meest duurzaam binnen hun industrie worden geacht.
Vontobel New Power
Vontobel New Power volgt op de tweede plek. Net als het fonds van BlackRock mikt dit fonds op de grotere bedrijven in de nieuwe energie sector. Hier treffen we ook Schneider Electric aan onder de grootste posities. Echter, wellicht enigszins verrassend, behoren ook twee chipfrabrikanten tot de grootste posities: Infineon Technologies (Outperformer) en Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (Industry Leader).
KBC Eco Fund Alternative Energy
Op de derde plek staat KBC Eco Fund Alternative Energy. Dit fonds heeft meer blootstelling aan mid- en small-caps. Het fonds is veel meer gespreid met 107 posities, versus 35 voor BGF en 51 voor Vontobel. Het fonds telt maarliefst vier bedrijven onder de tien grootste posities die door Sustainalytics zijn aangemerkt als Industry Leader: Red Electrica Corporacion, EDP Renovaveis, Verbund en Terna. Door de grotere spreiding leggen deze posities minder gewicht in de schaal dan de Industry Leaders in de top 10 holdings bij de vorige twee fondsen.
(klik op tabel voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.