Fonds van de Week: Robeco BP US Large Cap Equities

De consistente uitvoering van het beleggingsproces en het stabiele management van Robeco BP US Large Cap Equities brengt het fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver. Goed gekozen stock picks laten het fonds zijn benchmark op lange termijn verslaan. De populariteit heeft het fonds flink laten groeien, maar de fondsomvang leidt nog niet tot zorgen.

Robert van den Oever 15 maart, 2018 | 9:35
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco BP US Large Cap Equities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Robeco BP US Large Cap Equities

De afgelopen dagen stonden in het teken van Donald Trumps uitspraken over Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. Per dag leek de Amerikaanse president weer van gedachten te veranderen, want eerst noemde hij landen die zouden worden uitgezonderd van importheffingen, en later wilde hij juist weer extra heffingen op Europese auto's.

De vraag is in hoeverre eventuele maatregelen de resultaten van bedrijven en de aandelenmarkten kunnen beïnvloeden. Morningstar's aandelenanalisten hebben daar een eerste impressie van gegeven in deze video:

 

Het Robeco BP US Large Cap Equities richt zich bij uitstek op Amerikaanse large cap aandelen. De consistente uitvoering van het beleggingsproces en het stabiele management geven het een voorsprong op zijn benchmark en zijn categorie.

Stock picking op basis van strenge criteria, zoals waardering en het uitzicht op verbetering van de business en ontsluiting van verborgen waarde, heeft het fonds behoed voor neergaande markten. Tegelijk blijft het soms iets achter in rally's die worden gedreven door lagere kwaliteit.

Alles bij elkaar reden voor Morningstar-analist Natalia Wolfstetter om de Morningstar Analyst Rating van Silver voor dit fonds te bevestigen.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 11 Robeco BP US Large Cap Equities grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Een ervaren management, stabiliteit in het team en zelf beleggen in het eigen fonds brengen dit fonds een positieve rating op de People Pillar. Co-beheerders Mark Donovan en David Pyle van Boston Partners zijn veteranen die al lang samenwerken. Donovan is de meest ervaren van de twee en zijn ervaring in de beleggingswereld gaat terug tot in de jaren '80. Hij richtte Boston Partners mede op in 1995 en beheert dit fonds sinds de lancering in 1997.

Aanvankelijk was Wayne Sharp de co-manager van Donovan, en Sharp ging eind 2005 met pensioen. Pyle begon in augustus van dat jaar met co-managen van het fonds voor een soepele overgang en bovendien was hij al eerder betrokken bij het fonds als analist voor de aandelensectoren nutsbedrijven, verzekeringen en verpakkingsindustrie. Donovan, die in Boston zetelt, en Pyle vanuit San Francisco nemen alle beslissingen in gezamenlijkheid. Beide hebben ieder ruim 1 miljoen dollar eigen geld in hun fonds belegd.

De beheerders kunnen leunen op Boston Partners' researchcapaciteit van 20 fundamentele en 8 kwantitatieve analisten. Deze twee teams weerspiegelen een goede mix van veteranen en nieuwkomers in de beleggingswereld. Van hen zijn 7 fundamentele analisten en 2 kwantitatieve analisten korter dan 5 jaar werkzaam bij het fondshuis. Asl een analist eenmaal in dienst is, dan gaat die zelden vrijwillig weg. Long-short generalist Patrick Regan was een van de weinigen die dat deed in 2010, maar later keerde hij toch weer terug naar Boston Partners.  

Fondshuis
Nadat het Japanse financiële conglomeraat Orix in 2013 al een belang van 90% in Robeco nam, is het sinds oktober 2016 volledig eigenaar. Daarop volgde een reorganisatie van Robeco Group, dat een financiële holding is geworden die meerdere vermogensbeheerders omvat die zelfstandig werken, waaronder Robeco Institutional Asset Management (RIAM), Boston Partners en RobecoSAM.

De reorganisatie betekende grote veranderingen in het topmanagement van zowel Robeco Group als RIAM. Ondanks deze veranderingen zijn de beleggingsteams grotendeels intact gebleven. Bovendien heeft RIAM zijn quant en obligatieteams versterkt. Wij zijn van mening dat de firma voldoende middelen ter beschikking heeft om zijn strategieën goed te beheren. Het bedrijf weet zijn mensen goed vast te houden, hoewel we voorzichtig blijven ten aanzien van het historisch gezien nogal grote verloop bij RobecoSAM.

Het beloningsbeleid is in lijn met de belangen van eindbeleggers en wij denken dat er een solide beleggingscultuur heerst bij RIAM. Het fondshuis houdt de capaciteit goed in de gaten en heeft een geschiedenis van sluiten van fondsen als dat nodig is. Het is prudent met het introduceren van nieuwe fondsen en beoogt vooral om voort te bouwen op bestaande expertise.

De kwaliteit van het fondsenassortiment is goed, waarbij 55% van het beheerd vermogen is belegd in fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating en 60% van het vermogen zit in fondsen die een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren hebben per juli 2017. Twee van die fondsen hebben een Morningstar European Fund Manager of the Year award gewonnen. De fondsen van RIAM zijn ook goedkoper dan gemiddeld. We geven RIAM een positief oordeel op de fondshuis-pijler.

Proces
Het fonds krijgt een positieve rating op de Process Pillar voor de consistente uitvoering van Boston Partners' bewezen aanpak. Het proces is gevormd rond bedrijven met een aantrekkelijke relatieve waardering, positef momentum en solide fundamentals. Het begint met een rangschikking door het kwantitatieve analistenteam van de aandelen die deel uitmaken van de Russell 1000 en ADR's op basis van een model met 13 factoren. Op waarde gerichte factoren, zoals koers/vrije kasstroom en ondernemingswaarde/EBITDA, zijn goed voor 40% van de weging in het model: momentum indicatoren, zoals omzet en winst zijn goed voor nog eens 40%. Factoren die wijzen op gezonde fundamentals, zoals een robuust rendement op totaal vermogen, bepalen de overige 20%.

De fundamentele analisten richten zich vervolgens op aandelen die in de bovenste twee decielen van het model vallen. Ze onderzoeken ook aandelen die mager scoren of die niet te rangschikken zijn, zoals spin-offs, maar toch interessant lijken vanuit waarderingsoogpunt. Ze proberen na te gaan of er katalysatoren zijn die de waarde kunnen ontsluiten, zoals een nieuw product, verandering in het management of een reorganisatie.

Op basis van de aanbevelingen door de analisten en hun voorkeur voor bedrijven die activiteiten kunnen financieren uit de eigen kasstroom, kopen de beheerders aandelen die zo'n 20% goedkoper zijn dan de waarderingen voor over een tweejaars horizon die de analisten eraan koppelen. Ze verkopen aandelen die conform verwachting in koers zijn gestegen, dalende fundamentals laten zien of negatief momentum kennen.

Prestaties
Het fonds krijgt een positief oordeel op de Performance Pillar. Vanaf de start van de langszittende manager Mark Donovan begin 1997 op de Amerikaanse variant van dit fonds, John Hancock Disciplined Value, tot januari 2018 bedraagt het gemiddelde jaarlijkse rendement 9,4% en daarmee verslaat het de Russell 1000 Value Index met 59 basispunten en komt het uit in de bovenste kwintiel van de US large value categorie. De outperformance is eveneens consistent geweest. Het fonds heeft zijn benchmark verslagen in ruim tweederde van de vijfjaars voortschrijdende periodes in die tijdsspanne en ook de categorienorm in bijna alle periodes.

Het fonds hield relatief goed stand in de bear-markten van de vroege jaren 2000 en in 2007-2009. Het fonds ging de kredietcrisis in met een lichte overweging in banken zoals Citigroup en het had ook positie in American International Group, dat uiteindelijk door de Amerikaanse overheid werd overgenomen, maar de weerzin van de fondsbeheerders tegen negatief momentum en verslechterende fundamentals leidde tot een tijdige afbouw van die positie.

Ook het vasthouden aan de noodzaak van de aanwezigheid van katalysatoren voor toekomstige waarde-ontwikkeling heeft het fonds behoed voor het inslaan van aandelen die behalve hun lage waardering niets extra's te bieden hebben. Het 'peak-to-through' cumlatieve verlies van het fonds, ofwel het verschil tussen het hoogste en laagste punt in de cyclus, was 53,1% en dat is 6,7 procentpunt beter dan de index.

Het fonds kan achterblijven in rally's die worden aangevoerd door junk-materiaal, zoals in 2009 na de bodem die op 9 maart was bereikt. Het fonds kan ook last hebben van korte-termijn dipjes, zoals de correctie in 2015-2016 toen chemie-aandelen zoals Huntsman getroffen werden.

Kosten
De lopende-kostenfactor van de rebatevrije aandelenklassen van dit fonds is lager dan de mediaan voor beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen. In vergelijking met zijn concurrenten is dit fonds dus goedkoop.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco BP US Large Cap Equities F USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large Cap Waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 11 Robeco BP US Large Cap Equities tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

M&G Global Dividend Fund

NN European High Yield

JP Morgan US Select Equity Plus

PGIM Jennison US Growth Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten