Fonds van de Week: Invesco Pan European Structured Equity Fund

De combinatie van kwantitatieve aandelenselectie en volatiliteitsbeheersing maakt het Invesco Pan European Structured Equity Fund succesvol. Sinds de huidige beleggingsstrategie in 2006 werd ingevoerd, behoort het fonds tot de best renderende en minst volatiele van zijn categorie. Morningstar bevestigt het oordeel Silver.

Robert van den Oever 29 maart, 2018 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

Invesco Pan European Structured Equity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Invesco Pan European Structured Equity Fund

De combinatie van kwantitatieve aandelenselectie en volatiliteitsbeheersing werpt vruchten af, oordeelt Morningstar-analist Barbara Claus over Invesco Pan European Structured Equity Fund. Het fonds selecteert aandelen met lage volatiliteit aan de hand van een kwantitatief selectieproces. Sinds de benadering in september 2006 werd geïmplementeerd, behoort het fonds tot de best renderende en minst volatiele van zijn categorie, benadrukt Claus.

Dit heeft veel nieuw geld aangetrokken: het fondsvermogen bereikte medio 2016 een hoogtepunt met 7 miljard euro, waarna het daalde naar ongeveer 5,9 miljard euro per eind januari 2018.

Fondsbeheerders Michael Fraikin en Thorsten Paarmann zijn gelauwerde beleggers, want zij wonnen maar liefst drie maal op rij, in 2014, 2015 én 2016 de Morningstar Award in de categorie Aandelen Europa. Behalve dat sleepten ze in 2015 samen ook nog eens de Award voor European Fund Manager of the Year in de wacht, ook voor Europese aandelen. Het duo blijft circuleren in kringen van beste beleggers, want ze waren finalist voor de Morningstar Awards van dit jaar.

Analist Claus bevestigt de Morningstar Analyst Rating van Silver voor dit fonds.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 13 Invesco grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het fonds is gebaseerd op een teambenadering, met middelen voor research, portefeuilleconstructie en implementatie. Het wordt beheerd door het Invesco-team voor wereldwijde kwantitatieve strategieën, dat ruim 40 leden telt. Het team beheert 38 miljard dollar (per januari 2018), verdeeld over aandelen-, allocatie en long/short-strategieën. Het hoofdkantoor is in Frankfurt, met filialen in Boston, New York, Melbourne en Tokio. De researchafdeling ontwikkelt en test de kwantitatieve benaderingen, terwijl de portefeuillebeheerders verantwoordelijk zijn voor de portefeuilleconstructie en implementatie.

Michael Fraikin is al verantwoordelijk voor dit fonds sinds de lancering ervan in 2002. Hij heeft meer dan 20 jaar beleggingservaring. Halverwege 2015, na de pensionering van Karl Georg Bayer, werd Fraikin benoemd tot hoofd van het researchteam. Thorsten Paarmann, die kan bogen op 14 jaar ervaring, werkt al sinds 2004 bij Invesco; hij werd in maart 2007 cobeheerder van het fonds. Hoewel Fraikin nu meer toezicht houdt op de research, is Paarmann verantwoordelijk voor de externe communicatie met klanten.

Gezien de teambenadering en de uitgebreide staf zijn wij niet negatief. Met uitzondering van 2017, toen het team vijf vertrekkers had en zeven nieuwkomers, is het vrij stabiel geweest. Hoewel dit enige opvolging vereist, denken we niet dat dit een structureel probleem is.

Fondshuis
Het beursgenoteerde Invesco IVZ heeft zijn activiteiten de afgelopen 20 jaar door autonome groei en overnames uitgebreid. Belangrijke toevoegingen waren Trimark in Canada en Perpetual in het VK in 2000, die beide hun beleggingsautonomie behielden. In 2006 werd PowerShares overgenomen, dat zich bezighoudt met gespecialiseerde beleggingen waaronder zijn grootste exchange-traded fonds, PowerShares QQQ. Verder omvat het productscala Amerikaanse en wereldwijde aandelenstrategieën en vastrentende producten, van stabiele waarde tot bankleningen.

Invesco is sterk in vele regio's en beleggingsklassen. Veel van de beheerders werken al lange tijd voor de maatschappij en bouwden een sterke staat van dienst op bij de populairste fondsen van de onderneming, waaronder Invesco Diversified Dividend, Trimark Global Endeavour en Invesco Perpetual Corporate Bond.

Niet alle teams zijn echter even succesvol. Zo had het wereldwijde kernaandelenteam het moeilijk sinds het grootste deel ervan, behalve CIO Ron Sloan, in 2014 van San Francisco naar Atlanta verhuisde. De verhuizing veroorzaakte verloop en de belangrijkste fondsen van het team, Invesco Charter en Invesco Mid Cap Core Equity boekten magere resultaten. In hetzelfde jaar vertrok Neil Woodford bij Perpetual om zijn eigen bedrijf te starten. De resultaten zijn nog niet overtuigend, waardoor de Parent-rating Neutral blijft.

Proces
De aandelen worden op kwantitatieve basis geselecteerd. Een model voorspelt de relatieve rendementen van liquide Europese aandelen. Het model, dat voortdurend wordt verfijnd, is gebaseerd op indicatoren in vier algemene categorieën: winstherzieningen, relatieve kracht, managementgedrag en waardering.

De aandelen worden beoordeeld op relatieve aantrekkelijkheid tegenover hun sectoren en regio's. Naast de rendementsprognose worden er voor elk aandeel risicovooruitzichten berekend, gebaseerd op kwantitatieve factoren en een kwalitatieve beoordeling. Die laatste kan ertoe leiden dat bedrijven op een zwarte lijst komen, hoewel dit heel zelden gebeurt (bijvoorbeeld bij overnames). Op basis van de prognoses wordt de portefeuille samengesteld met behulp van een optimalisatieproces, dat ook transactiekosten meeneemt. Sinds september 2006 wordt de portefeuille geoptimaliseerd tegenover cash.

De focus ligt op absoluut risico. De minimum-variantie aanpak betekent dat kwantitatief gezien aantrekkelijke aandelen met de laagste verwachte risico's worden gekozen. Gezien de liquiditeitsrisico's als gevolg van het hogere belegde vermogen wordt de herziening sinds 2016 tweemaal per maand uitgevoerd. Vanaf februari 2009 worden beleggingen in niet-euro valuta's niet gehedgd. Sinds eind september 2013 wordt een bedrijfseigen risicomodel gebruikt.

Prestaties
De huidige strategie wordt sinds 2006 gehanteerd. Sindsdien, tot januari 2018, is het fonds een van het best presterende en minst volatiele geweest in de categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd. Met een bèta op lange termijn van ongeveer 0,8 blijft het fonds in stijgende markten vaak achter.

Tijdens dalingen was het beter bestand tegen verliezen dan gelijksoortige concurrenten. We zien echter de volatiliteit de jongste tijd dichter aanleunt dan die van de benchmark MSCI Europe, door de lage algemene volatiliteit. De kwantitatieve aandelenselectiebenadering, die verschillende factoren combineert, heeft op lange termijn zijn strepen verdiend, maar net als vele andere kwantitatieve strategieën heeft hij het lastig op keerpunten voor de markt, zoals 2009 en 2016.

De afgelopen jaren hebben relatieve-waardefactoren het lastig gehad in een positief ontwikkelende, door momentum gedreven markt, terwijl indicatoren voor winstvoorspellingen en marktsentiment goede resultaten hebben opgeleverd. Welke factor de overhand heeft, kan door de tijd heen verschillen.

Toch zou de gediversifieerde benadering de rendementen tijdens moeilijke marktomstandigheden moeten kunnen egaliseren. Dat geldt ook voor omstandigheden die niet gunstig zijn voor een benadering met een lage volatiliteit, zoals 2017. Hierdoor heeft het fonds beter kunnen presteren dan de MSCI Europe Minimum Volatility Index en passieve strategieën met lage volatiliteit.

Kosten
De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse Z, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, bedragen 0,92% en dat is net boven het gemiddelde van vergelijkbare fondsen. Omdat de afwijking van het gemiddelde niet heel sterk is, kennen we een Neutral rating toe aan de Price Pillar.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Invesco Pan European Structured Equity Fund Z Acc EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 13 Invesco tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Kempen Euro Credit

- Robeco BP US Large Cap Equities

M&G Global Dividend Fund

NN European High Yield

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten