De Ultimate Stock Pickers kent u van de overzichten met hun aan- en verkopen die Morningstar ieder kwartaal publiceert. Onlangs publiceerden we de aan- en verkopen van deze 26 toonaangevende fondsbeheerders over het vierde kwartaal van 2017:
Maar we publiceren ook de lijst met de aandelen in hun portefeuilles die het hoogste dividendrendement bieden. De inventarisatie leidt tot twee lijsten: de ene rangschikt aandelen met een Narrow of Wide Moat rating naar hoogste dividendrendement.
De andere omvat de aandelen die een dividend uitkeren dat hoger ligt dan de S&P 500 en die tevens het meest in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers voorkomen, om precies te zijn bij 5 fondsbeheerders of méér.
De overlap tussen beide lijsten is redelijk beperkt, net als in de vorige editie van september 2017. Die vindt u overigens hier:
Procter & Gamble is Best Idea
Vier namen komen in beide Top-10’s voor: Merck, Pepsi, Procter & Gamble en Novartis. Procter & Gamble is bovendien een van Morningstar’s Best Ideas van dit moment. Het is ook nog eens van de twee namen die het sterkst ondergewaardeerd zijn. De ander is CVS dat noteert tegen een korting van maar liefst 34% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar voor het aandeel berekent.
De wijzigingen in de Top 10 van aandelen met het hoogste dividendrendement ten opzichte van de lijst van zes maanden geleden behelsen het wegvallen van de Wide Moat rated aandelen Wells Fargo, Intel Corp, General Electric, de Narrow Moat rated Exxon Mobil, Cisco en Abbvie.
Deze aandelen zijn vervangen door CVS, Merck, Pepsi, Nestlé, Novartis en UPS die allemaal een Wide Moat rating hebben. Bekijk hier de nieuwe lijst:
(klik op tabel voor vergroting)
Bekijken we de marktontwikkelingen over de zes maanden sinds het verschijnen van de vorige lijst, dan zien we een duidelijke koersstijging over een breed front. De S&P 500 TR Index steeg in die periode met 11,1%. Daarmee werden ook de traditioneel als veilig bekendstaande sectoren zoals nutsbedrijven en defensieve consumentengoederen duidelijk duurder. Maar niet alle sectoren liftten evenzeer mee op de rally. De sector communicatie bijvoorbeeld kent nu een discount van 17% ten opzichte van de Fair Value.
Meest voorkomend
Het overzicht met aandelen die het meest voorkomen in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers bevat één naam die extra toelichting behoeft: Intel. Want in weerwil van de 9 fondsbeheerders die het aandeel in portefeuille hebben, is Morningstar juist niet enthousiast over dit aandeel vanwege de hoge waardering. Het noteert tegen veruit de hoogste koers/Fair Value verhouding op de lijst. Die bedraagt 1,25 en dat geeft aan dat de actuele koers hoger ligt dan de Fair Value die Morningstar eraan toekent. Met andere woorden: Morningstar ziet geen opwaarts potentieel voor het aandeel Intel.
De meeste andere aandelen op de lijst noteren tegen koers/Fair Value verhoudingen van lager dan 1, en dat betekent dat ze ondergewaardeerd zijn.
Bekijk hier de lijst die is gerangschikt naar in hoeveel portefeuilles een aandeel voorkomt. Wells Fargo gaat volgens dat criterium aan kop met positie in de portefeuilles van 17 van de 26 Ultimate Stock Pickers:
(klik op tabel voor vergroting)
Drie voorbeelden
Procter & Gamble
Procter & Gamble heeft een aantrekkelijk dividendrendement van 3,5% en is ondergewaardeerd met een korting van 19% ten opzichte van Morningstar’s Fair Value. Morningstar-analist Erin Lash erkent de tegenwind die de merkenreus ondervindt van aanhoudende sterke concurrentie en inflatiedruk, maar ziet tegelijk grotere pluspunten. Dat zijn de productinnovatie, grote schaalvoordelen, toonaangevende merkenportefeuille en zeer nauw verknoopte en langdurige relaties met afnemers. Die kenmerken geven P&G een voorsprong op zijn concurrenten en zorgen voor sterke financiële prestaties.
Analist Lash is positiever over de groeikansen van P&G dan de markt nu onderkent. Zij calculeert een jaarlijkse omzetgroei van 4% op langere termijn, waarbij tweederde van die groei te danken zal zijn aan volume-toename en een derde aan prijsverhogingen en een winstgevendere productenmix. Daarbovenop komt nog eens efficiencyverbetering die voortvloeit uit een lopend kostenbesparingsprogramma dat 10 miljard dollar moet opleveren. Die efficiency biedt de mogelijkheid om voldoende aandacht en geld te blijven investeren om bovenaan het keuzelijstje van de winkelende consument te blijven staan.
Wat dividend betreft legt P&G consistent de nadruk op het uitkeren van overtollige kasmiddelen aan zijn aandeelhouders. Daardoor is P&G binnen de consumentengoederensector een van de aantrekkelijkste dividenduitkeerders. Het dividendrendement ligt bijna altijd boven 3%, waar de concurrentie niet verder komt dan 1 à 2%. Bovendien heeft het bedrijf een historie van 130 jaar stabiel tot stijgend dividend.
Pfizer
Pfizer heeft een aantrekkelijk dividendrendement van 3,6% en kent een korting van 15% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar-analist Damien Conover berekent. De productenportefeuille is volgens de analist zeer divers en staat garant voor een sterke kasstroom. De grote hoeveelheid gepatenteerde geneesmiddelen geeft Pfizer een voorsprong op zijn concurrenten, net als de schaalgrootte van het bedrijf.
Die omvang geeft Pfizer ook meer slagkracht bij innovatie. Momenteel plukt het de vruchten van brede innovatie op het gebied van medicijnen tegen kanker, hartkwalen en immunologie. De schaalgrootte biedt verder de ruimte om een sterk verkoopapparaat neer te zetten in markten die het nog moet ontginnen, zoals Brazilië, Rusland, India, China en Turkije.
Het enige gevaar komt van aflopende patenten op winstgevende medicijnen en concurrentie van generiek producenten die na afloop van zo’n patent op die markt duiken. In 2019 en 2020 loopt er een reeks patenten af en dat zal de omzetgroei van Pfizer enigszins kunnen vertragen, verwacht de analist.
Merck
Nog een farmaciebedrijf onder de hoede van Morningstar-analist Damien Conover is Merck, met een dividendrendement van 3,4% en een korting van 14% ten opzichte van zijn Fair Value. Net als bij Pfizer heeft ook Merck het voordeel van een uitgebreid aanbod aan gepatenteerde geneesmiddelen met sterke marges. Maar anders dan Pfizer heeft Merck de afgelopen tijd veel last gehad van een hele reeks aan recent afgelopen patenten. Zo’n pluk ineens in korte tijd heet een ‘patent cliff’. Wel denkt Conover dat het ergste op dit vlak nu voorbij is.
Merck heeft verder een aantal nieuwe sterke producten op de markt gebracht om het negatieve effect van de patent cliff te compenseren. Daaronder is een belangrijk middel tegen kanker waarmee Merck een concurrentievoorsprong krijgt en dat gedurende zijn product-levenscyclus miljarden euro’s kan gaan opleveren.
Na enkele jaren van wisselende resultaten heeft Merck nu zijn onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten beter gestroomlijnd en de aandacht verschoven naar gebieden waar nog minder concurrentie is. Dit volgt op enkele teleurstellingen rond nieuwe producten op cardiovasculair gebied en migrainebestrijding die veelbelovend leken en waarvan Merck veel had verwacht.
(klik op tabel voor vergroting)
Lees meer over aandelen:
- Dit zijn ondergewaardeerde hoog dividend betalende Europese aandelen