T. Rowe Price Global Technology Equity Fund in het kort
Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: -
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral
T. Rowe Price Global Technology Equity Fund
Het T. Rowe Price Global Technology Equity Fund profiteert van een sterk team en een bewezen beleggingsproces. Het track record is sterk, en daarbij nemen we het track record van het al langer bestaande Amerikaanse zusterfonds als uitgangspunt. Die variant komt terecht in het bovenste deciel over de afgelopen 3-, 5- en 10-jaarsperioden.
De kenmerken van dit fonds, in combinatie met de sterke cultuur bij T. Rowe Price en de goede ondersteuning door het wereldwijde analistenteam, maken het volgens Morningstar-analist Mathieu Caquineau een uitstekende keuze voor beleggers die lange-termijn blootstelling aan technologie-aandelen wensen.
Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)
Beheerteam
De sterke achtergrond van fondsbeheerder Joshua Spencer in technologiebeleggen, in combinatie met de diepgaande kennis van het analistenteam dat hem ondersteunt, brangt ons tot een positief oordeel op de People Pillar. Spencer beheert de Amerikaanse variant van dit fonds pas sinds juni 2012, maar hij is al sinds 2004 bij T. Rowe Price. Voordat hij de leiding kreeg over deze strategie, volgde hij als research analist de technologiesector en ondersteunde hij in die rol dit fonds. Voordien was hij vier jaar analist en portefeuillemanager bij Fidelity Investments met als specialisatie de consumentensector.
Voor aandelenselectie en industrie research krijgt Spencer ondersteuning van een wereldwijd team van 24 analisten die technologie volgen. Twee van hen zijn in de afgelopen 12 maanden bij het team gekomen voor extra researchcapaciteit op het gebied van internet- en semiconductor-aandelen.
De leden van het team hebben gemiddeld 11 jaar beleggingservaring, en van hen hebben 15 leden minstens 10 jaar ervaring. Het team is nu gestabiliseerd na een bovengemiddeld verloop in 2015. Het is ingedeeld volgens subsectoren en wereldregio's. Spencer gaat met zijn analisten op reis om bedrijven te bezoeken voor zijn best ideas-portefeuille.
Spencer heeft zelf meer dan 1 miljoen dollar ingelegd in zijn eigen fonds en dat brengt zijn belangen op dezelfde lijn als die van zijn eindbeleggers. Gezien het karakter van dit fonds is dat een belangrijk signaal.
Fondshuis
T. Rowe Price ontwikkelt zich maar behoudt tegelijk het sterk op research gerichte cultuur waar het zijn lange-termijn succes aan te danken heeft. Ondanks de pensionering van enkele fondsmanagers met een lange staat van dienst, zoals de voormalige CEO en de scheidende CIO Brian Rogers, heeft de zorgvuldig geplande opvolging het overgangsproces verzacht.
Ook onder de nieuwe leiding is er geen gebrek aan talent. De succesvolle voormalige portefeuillebeheerder Rob Sharps is nu co-hoofd wereldwijde aandelen en geeft nu leiding aan vijf CIO's die tot de beste van het fondshuis behoren. Het analistenteam kent een solide basis en het fondshuis is nieuwe mensen blijven werven, ondanks de druk die er op het actief beheerde segment staat.
CEO Bill Stromberg, die in 1987 bij het fondshuis kwam als analist, behoudt de research focus en erkent tegelijk dat ontwikkeling nodig is om te blijven floreren in een industrie die steeds meer naar passief beheerde producten neigt. Het bedrijf versterkt zijn technologische middelen en breidt zijn buitenlandse distributie uit. Dat zijn haalbare doelen gezien de sterke balans.
In 2017 zag T. Rowe Price zijn kans schoon en nam het Henderson High Yield Opportunities team over dat werd geleid door een voormalig T. Rowe Price beheerder. Op die manier kwam het tegemoet aan de vraag naar strategieën waar het maar beperkte capaciteit op had en die deel uitmaken van het populaire target date assortiment en het nieuwe multi-asset aanbod (enkele bestaande T. Rowe Price producten zijn gesloten). Het fondshuis past zich op verstandige wijze aan en de overtuiging om de eindbelegger op de eerste plaats te zetten plus de vaardigheid om beleggingstalent aan te trekken en te behouden leiden ook op deze pijler tot een positief oordeel.
Proces
De zeer gefocuste en hoger risico omvattende aanpak van dit fonds wordt gedragen door sterk fundamenteel onderzoek, en daarom verdient het een positief oordeel op de Process Pillar. Het technologie-onderzoeksteam van T. Rowe Price ontwikkelt expertise per industrie en per bedrijf, waarbij enkele belangrijke technologie-thema's als rode draad dienen. Zulke thema's zijn momenteel cloud computing, de aanhoudende groei van internet, en de rol van technologie in nieuwe eindmarkten, ook buiten de technologie.
Joshua Spencer beheert een geconcentreerde portefeuille en hij schrikt er niet voor terug om meer dan 50% van het fondsvermogen onder te brengen in de top-10 posities. Aandelenselectie richt zich op bedrijven met een lange-termijn concurrentievoordeel op hun vakgebied, sterke franchises, goed management en die in staat zijn om een bestendige omzetstroom op de lange termijn te genereren.
Maar anderes dan het gemiddeld fonds in deze categorie is de portefeuille minder gericht op de pure technologienamen. Spencer belegt doelbewust in andere sectoren, meestal cyclische consumentengoederen, als hij bedrijven ontdekt die kunnen profiteren van disruptieve technologie. De portefeuille is ook meer gericht op andere landen, en heeft een veel grotere blootstelling naar opkomende markten dan zijn categoriegenoten.
De waardering is belangrijk en het waarderingsproces wordt getest onder verschillende marktomstandigheden. De omzet in de portefeuille is groter dan die van concurrenten en volgens Spencer zelf hangt zo'n tweederde van die hogere activiteit samen met aan- en verkopen van bestaande posities.
Prestaties
Het track record van dit fonds is nog maar kort, maar ons oordeel is mede gebaseerd op het track record van de langer bestaande Amerikaanse variant van dit fonds die op dezelfde manier wordt beheerd en 10 basispunten lagere kosten kent dan de hier besproken rebatevrije aandelenklasse Q. De Amerikaanse variant heeft in het afgelopen decennium tot en met februari een rendement van bijna 20% geboekt en daarmee verslaat het 99% van zijn concurrenten. In de afgelopen 10 jaar is de technologiesector sterk gegroeid en daar heeft het fonds van geprofiteerd: in 2009 won het 80,2% en in 2017 won het 47%.
Het Amerikaanse fonds heeft zijn uitstekende prestaties voortgezet onder leiding van Joshua Spencer sinds juni 2012 tot en met februari 2018, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 26,9%. Daarmee verslaat het de rendementen van andere technologiefondsen die gemiddeld 19,1% per jaar rendeerden. Spencer heeft ook de MSCI ACWI/Informatie Technologie benchmark verslagen die 19,1% rendement boekte sinds hij aan het hoofd kwam te staan van zijn fonds.
Deze outperformance gaat wel gepaard met een hogere volatiliteit dan bij andere typische technologiefondsen. Dat is geen verrassing gegeven de concentratie en wereldwijde gerichtheid van het fonds. Op voor risico aangepaste basis heeft het Amerikaanse fonds het ook goed gedaan, met Sharpe ratio's over de 5 en 10-jaarsperioden van respectievelijk 1,7 en 1,0. Dat is ten minste 20 basispunten hoger dan het categoriegemiddelde en ook hoger dan de benchmark. De maximale drawdown van het fonds was eveneens hoger dan categoriegemiddelde en benchmark tijdens Spencers beheerperiode.
Kosten
Het oordeel over de kostenpijler is neutraal, omdat de lopende-kostenfactor van de rebatevrije aandelenklasse van dit fonds, die 0,96% bedraagt, dicht bij de mediaan ligt van vergelijkbare sectorfondsen in Europa.
Lees meer
Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van T. Rowe Price Global Technology Equity Fund Q USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.
Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Technologie, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:
(klik op tabel voor vergroting)
Lees ook eerdere Fondsen van de Week:
- Capital Group New World Fund