Fonds van de Week: Vontobel Emerging Markets Debt Fund

Vontobel Emerging Markets Debt Fund past met succes met onderscheidend en bewezen beleggingsproces toe, gericht op het zoeken naar onjuist geprijsde emerging market debt. Wel brengt dat een hoger risico met zich mee, maar het fonds bewijst dat het zijn eindbeleggers daar goed voor beloont. Het krijgt dan ook een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Robert van den Oever 09 mei, 2018 | 11:27
Facebook Twitter LinkedIn

Vontobel Emerging Markets Debt Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Vontobel Emerging Markets Debt Fund

Het beleggingsproces van Vontobel Emerging Markets Debt Fund is onderscheidend omdat het is gericht op het zoeken naar onjuist geprijsde kansen in emerging market debt. Een relatieve-waarde aanpak dus, met een hoge active share. De ervaren beheerder Luc d'Hooge past die met succes toe, mede gezien zijn lange ervaring met deze categorie, ook bij andere fondshuizen.

De aanpak brengt wel een hoger risico met zich mee, maar daar weet het fonds zijn eindbeleggers goed voor te belonen. Het track record is lange en overtuigend. Voor Morningstar-fondsanalist Niels Fassen zijn de prestaties van het fonds reden om het een Morningstar Analyst Rating van Bronze toe te kennen.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 19 Vontobel Emerging Markets Debt grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Lead manager Luc D’Hooge en co-manager Wouter van Overfelt beheren dit fonds sinds de oprichting in juni 2013. D’Hooge begon zijn beleggingscarrière in 1993 bij Bank Brussels Lambert met het managen van global bonds. In 2000 stapte hij over naar Candriam en beheerde hij opkomende markten hard-currency debt van 2002 tot 2013 met bovengemiddelde resultaten.

Voor zijn overstap naar Vontobel werkte D'Hooge bij Candriam ook al met Van Overfelt, waar hij voornamelijk betrokken was bij het ontwikkelen van kwantitatieve modellen, maar niet zelf de risico's nam.

D'Hooge is volledig toegewijd aan dit fonds, terwijl Van Overfelt ongeveer de helft van zijn tijd eraan besteedt. Beide beheerders zijn samen verantwoordelijk  voor het hele hard currency universum. Het besluitvormingsproces is zeer team-gedreven, maar bij meningsverschillen heeft D'Hooge de doorslaggevende stem.

Aanvullende ondersteuning komt van Sergey Goncharov, die in 2016 bij het team kwam. Hij analyseert quasi-sovereigns en is co-beheerder op de opkomende markten bedrijfsobligaties strategie. Thierry Larose, die in 2018 erbij kwam, ondersteunt aan de lokale valuta kant. Hoewel het team niet een van de grootste in zijn categorie is, vinden wij dat het voldoende is toegerust voor zijn taak. wel merken we op dat de beheerders in de huidige samenstelling nog niet zo lang samenwerken.

De ervaring van D'Hooge is het sleutelelement in onze overtuiging. We waarderen het feit dat beide beheerders persoonlijk belegd zijn in hun fonds want daardoor zijn hun belangen dezelfde als die van hun eindbeleggers. Het fonds krijgt een positief oordeel op de People Pillar.

Fondshuis
Vontobel Asset Management is onderdeel van Vontobel Holding, een beursgenoteerde Zwitserse financiële firma waarvan de meerderheid in handen is van de familie Vontobel. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf zijn aanbod verbreed en zijn deskundigheid versterkt op diverse gebieden. De veranderingen omvatten een volledige re-branding in 2017, de overname van een 60%-belang in de Britse obligatieboetiek Twenty-Four AM in 2015 en de overname van Raiffeisen's kwantitatieve onderdeel Vescore in 2016.

De uitbreiding in obliagteis heeft ook nieuwe mensen aangetrokken. De groeistrategie is tot dusver succesvol gebleken. De groep is nu gestructureerd rond zes gespecialiseerde boetieks die een belangrijke mate van onafhankelijkheid hebben en samen alle belangrijke vermogenscategorieën beslaan.

Vroeger was de in Amerika gevestigde kwaliteitsgroei-boetiek de grootste kracht die een boengemiddeld deel van het beheerd vemrogen representeerde. Het vertrek van sterbeheerder Rajiv Jain in 2016 was een behoorlijk verlies, maar de rest van het team is stabiel en heeft zijn kracht behouden. Ook van belang is dat de beheerder persoonlijk in hun fonds beleggen.

Wij vinden dat het fondshuis belangrijke en bemoedigende stappen heeft gezet, maar het is nog te vroeg om de volledige overtuiging te hebben in de kwaliteit als solide bewaker van het vermogen van eindbeleggers. Er zijn namelijk nog gebieden die voor verbetering vatbaar zijn, zoals de kosten. Terwijl de integratie van de diverse bedrijfonderdelen en de nieuwe mensen volop gaande is, blijven wij vooralsnog bij ons neutrale oordeel op de Parent Pillar.

Proces
Anders dan sommige van zijn concurrenten richt dit fonds zich doorgaans op hard-currency obligaties. De blootstelling aan opkomende-marktenobligaties in lokale valuta en aan opkomende markten-bedrijfsobligaties blijft beperkt tot ieder 5%. Het fonds volgt een bottom-up gedreven aanpak met hoge overtuiging die is gericht op het zoeken naar relatieve-waarde kansen in onjuist geprijsde obligaties voor wat betreft valuta, curves en uitgevers.

Als gevolg van deze zoektocht naar prijsmanco's heeft het fonds grotere blootstelling aan minder liquide frontier markten dan de JP Morgan EMBI Global Diversified Index (die ligt historisch op 36% vergeleken met 29% voor de index). Deze aanpak leidt ook tot een hoge active share (percentage van de obligatieposities dat afwijkt van de benchmark), die op gemiddeld 45% ligt voor landen en op 90% voor wat uitgevers betreft.

De fondsbeheerders hebben geen dominante visie op looptijd of markt beta, maar laten de positionering van het fonds grotendeels afhangen van bottom-up landen en keuze van uitgevers.

De eerste stap in dit proces omvat het opstellen van strategische thema's en landenvisies middels een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve analyse. Tot slot worden relatieve-waarde ideeën aangedragen door eigen screening op de waarschijnlijkheid van default en door heat maps. Luc d'Hooge past dit onderscheidende bottom-up gedreven proces al sinds 2004 toe bij Candriam en sinds 2013 bij Vontobel. Het krijgt een positief oordeel op de Process Pillar.

Prestaties
De kracht van fondsbeheerder Luc d'Hooge ligt in zijn sterke bottom-up selectie vaardigheden. Het lange en overtuigende track record van de beheerder ondersteunt het positieve oordeel op de Performance Pillar. Sinds de oprichting van het fonds heeft het sterke rendementen laten zien: 6,43% gemiddeld per jaar in dollars, per eind april 2018 en dat is goed in vergelijking met het categoriegemiddelde van 2,46% en vergelijkbare passieve fondsen zoals iShares JP Morgan $ Emerging Markets Bond dat 4,36% deed. Het team versloeg ook zijn benchmark J.P. Morgan EMBI Global Diversified die 5,02% boekte.

De zoektocht naar relatieve-waarde kansen leidt tot een lichte overweging in uitgevers in frontier markets, en dat draagt bij aan het risicoprofiel van het fonds. De standaarddeviatie en de maximale drawdown van het fonds zijn daardoor ook iets hoger dan die van de index. Niettemin worden beleggers afdoende beloond voor dat risico, want de voor risico gecorrigeerde rendementen komen uit in het vijfde percentiel, gemeten naar Sharpe-ratio.

D'Hooge heeft zijn reputatie gevestigd bij Candriam Bonds Emerging Markets. Zijn track record daar bestrijkt de periode januari 2004 tot en met april 2013. Zijn gemiddelde jaarlijkse rendement in die periode van 9,61% versloeg ruimschoots de categorie die 8,12% deed en de index die 9,5% scoorde, maar dus wel met een hoger risicoprofiel.

Ook in 2017 versloeg het fonds zijn categorie en zijn index. Het positieve resultaat is onder meer te danken aan in euro's en in ponden genoteerde obligaties die zijn uitgegeven door Argentinië en Mexico.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse van dit fonds, die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, bedragen 0,80% en dat is lager dan de mediaan voor de categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets die 0,89% bedraagt voor vergelijkbare aandelenklassen. Daarom is ons oordeel op de Price Pillar positief. 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Vontobel Emerging Markets Debt Fund N USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 19 Vontobel Emerging Markets Debt tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- T. Rowe Price Global Technology Equity Fund

- Capital Group New World Fund

Invesco Euro Corporate Bond

Fundsmith Equity Fund Feeder

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten