De analisten van Morningstar voeren uitgebreide kwalitatieve analyses uit om beleggingsfondsen te beoordelen. Hierbij is het doel om juist die fondsen te identificeren waarvan de analisten de overtuiging hebben dat ze de potentie hebben om over een volledige marktcyclus outperformance te genereren ten opzichte van hun categoriegemiddelde of hun benchmark, op basis van voor risico gecorrigeerde rendementen.
We beoordelen beleggingsfondsen op basis van de kwaliteit die we zien binnen vijf pijlers: het beleggingsteam, het beleggingsproces, het fondshuis, performance en kosten. Ons eindoordeel over de kwaliteit en de potentie van een beleggingsfonds komt tot uiting in de Morningstar Analyst Rating, die kan variëren van positief (Gold, Silver, Bronze) tot Neutral of Negative.
De kwalitatieve analyses die we uitvoeren vergen veel tijd, wat ons dus beperkt in het aantal fondsen dat we als analisten kunnen volgen. In Europa zijn er meer dan 40.000 unieke beleggingsfondsen, waarvan we er ongeveer 1.000 kwalitatief onder de loep nemen. Tussen die resterende 39.000 fondsen kunnen interessante fondsen zitten die toegevoegde waarde voor beleggers bieden. Ook daar kijken de Morningstar-fondsanalisten naar om geschikte kandidaten te ontdekken.
Morningstar Prospects
Deze fondsen volgen de analisten niet officieel, maar ze staan wel op onze radar, wat betekent dat we de fondsen nauwgezet monitoren om te kijken of ze inderdaad goed genoeg zijn om aan onze coverage lijst toe te voegen. Deze beleggingsfondsen vormen de Morningstar Prospects.
De fondsen die op onze Prospect List staan hebben een of meerdere van de volgende kenmerken:
- Het fonds volgt een unieke strategie of proces.
- Een bestaande strategie die in transitie is door bijvoorbeeld het aanstellen van een nieuwe manager.
- Een nieuw beleggingsfonds dat wordt beheerd door een fondsmanager die eerder op een vergelijkbare strategie sterke prestaties heeft neergezet.
- Veelbelovende beleggingsfondsen die nog onder de radar opereren van het grote publiek.
We nemen de tijd om de fondsen die op de Prospect List staan beter te leren kennen door met de fondsbeheerder in gesprek te gaan en de fondsen met onze kwantitatieve tools te monitoren. Wanneer we overtuigd zijn van de kwaliteit en het potentieel van een fonds, dan kan het fonds worden voorgedragen voor volledige coverage. Dit zijn drie voorbeelden van beleggingsfondsen die we momenteel nog niet officieel volgen, maar die wel op onze radar staan en onderdeel zijn van de Prospect List.
Mirabaud Equities Pan European Small & Mid
- Morningstar Rating: -
- Morningstar Categorie: Europe Small-Cap Equity
- Fondsmanager: Ken Nicholson
Ken Nicholson trad in 2015 in dienst bij Mirabaud Asset Management na een periode van 15 jaar bij Standard Life Investments. Nicholson maakte deel uit van het small-cap-team dat SLI in 2001 opzette en bekleedde een aantal small-cap-mandaten, waaronder een Europees fonds voor kleinere bedrijven dat hij gedurende zeven jaar beheerde van september 2007 tot augustus 2014, SLI European Smaller Companies. Tot de aankondiging van zijn aanstaande vertrek bezat dat fonds een Analyst Rating van Bronze. In november 2015 nam Nicholson het management over van Mirabaud Equities Pan Europe Small & Mid. Hij past sindsdien dezelfde langetermijnbeleggingsfilosofie toe die hij gebruikte bij SLI.
Hij probeert non-consensus kansen te benutten, waaronder situaties waarin hij gelooft dat de markt het winstpotentieel van een aandeel heeft onderschat en waar er een katalysator is om deze waarde te realiseren. Nicholson's bewustzijn van het marktsentiment en zijn waardering voor macro-economische trends vullen zijn aandelenselectieproces aan. Dit bewustzijn hielp hem investeerders in het SLI-fonds een soepeler prestatiepatroon te geven ten opzichte van peers.
Bij Mirabaud wordt Nicholson ondersteund door adjunct-portefeuillemanager Trevor Fitzgerald; een samenwerking die al 15 jaar teruggaat. De managers worden verder ondersteund door andere beleggingsteams van het bedrijf, waaronder een convertible-team dat hen waardevolle inzichten biedt in verschillende eigendomsstructuren. Er zijn hier veel aantrekkelijke eigenschappen en we zullen de samenwerking van de managers en de implementatie van een goed ingeburgerd proces onder deze nieuwe opzet blijven volgen.
NN (L) European Sustainable Equity
- Morningstar Rating: ****
- Morningstar Categorie: Europe Large-Cap Blend Equity
- Fondsmanager: Hendrik-Jan Boer
Dit fonds wordt beheerd door hetzelfde team van het met Bronze beoordeelde NN Duurzaam Aandelen Fonds. Hoofdbeheerder Hendrik-Jan Boer is een zeer ervaren en gepassioneerde belegger en hij wordt vergezeld door twee andere portfoliomanagers van dit fonds. Het team heeft ook de steun van NN's 23-koppige wereldwijde onderzoeksteam voor aandelen. Het toegepaste proces is ook hetzelfde als bij het NN Duurzaam Aandelen Fonds.
De portefeuille van dit Europese aandelenfonds is recentelijk meer geconcentreerd geworden. Hoewel het een duurzaam mandaat betreft, ligt de nadruk niet op het creëren van de meest duurzame portefeuille, maar vooral op het identificeren van de materiële ESG risico's en kansen. Zo concludeerden ze bijvoorbeeld dat een positief ESG-momentum een bron van alpha is. Dit maakt het proces onderscheidend. Het fonds werd pas in december 2013 geïntroduceerd, maar het team beheert al sinds juni 2005 een vergelijkbaar mandaat.
Kempen (Lux) Global Small-Cap
- Morningstar Rating: *****
- Morningstar Categorie: Global Small-Cap Equity
- Fondsmanager: Jan Willem Berghuis, Maarten Vankan, Chris Kaashoek, Luuk Jagtenberg
We kennen lead portfolio manager Jan Willem Berghuis uit zijn rol bij het met een Gold beoordeelde Nederlandse small-cap fonds Kempen Orange en hij staat bij ons in hoog aanzien . Hij heeft voor dit wereldwijde small-cap fonds een team met twee andere senior portefeuillebeheerders en een junior portefeuillebeheerder opgebouwd.
We ontmoetten Jan Willem Berghuis en Maarten Vankan voor het eerst in oktober 2015 en hebben het fonds daarna nauwlettend gevolgd. De beheerders maakten een solide en deskundige indruk. De wereldwijde smallcap-strategie is gebaseerd op de filosofie en het toegepaste proces van Kempen's Nederlandse en Europese smallcap-strategieën, met een focus op bottom-upaandelenselectie door fundamenteel onderzoek.
De portefeuille is goed gediversifieerd met ongeveer 80 aandelen, maar in een mondiale small-cap-context nog steeds geconcentreerd met een hoge active share (>90%). Het fonds is daarnaast ook relatief goedkoop ten opzichte van concurrenten. Over de jaren dat we het fonds hebben gevolgd, zijn we tot de conclusie gekomen dat het fonds een interessante toevoeging is aan onze coverage lijst, wat dus betekent dat we het fonds binnenkort van de Prospect List promoveert naar officiële coverage. Het fonds zal dus een Morningstar Analyst Rating krijgen en we zullen onze bevindingen in ons uitgebreide fondsrapport publiceren.
Lees ook eerdere columns van Jeffrey Schumacher
- Uit het juiste hout gesneden zijn
- Correctie een bloedbad? De langetermijnbelegger weet wel beter