Fonds van de Week: Pimco Total Return Bond Fund

Het Pimco Total Return Bond Fund blijft zich in gunstige zin ontwikkelen. Na het vertrek van stermanager Bill Gross in 2014 weet het huidige beheerderstrio sterke resultaten te behalen. Het vertrouwen van Morningstar in dit team en hun aanpak is toegenomen en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 31 mei, 2018 | 8:51
Facebook Twitter LinkedIn

Pimco Total Return Bond Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Pimco Total Return Bond Fund

Verhalen genoeg rondom het Pimco Total Return Bond Fund, met als belangrijkste het vertrek van sterbelegger Bill Gros in september 2014. Dat leidde tot zorgen over hoe het verder moest met dit fonds, maar zijn drie opvolgers kwijten zich behoorlijk van hun taak.

Dankzij de deskundigheid van het beheerderstrio Scott Maher, Mark Kiesel en Mihir Worah en het sterke beleggingsproces heeft het fonds het sindsdien goed gedaan, afgezien van enkele misstappen. Bovendien is er ondersteuning vanuit de grote en gespecialiseerde analisten- en beleggingsteams binnen Pimco.

Omdat de drie beheerders hebben bewezen dat ook zij sterke resultaten kunnen halen met dit fonds, is het vertrouwen van Morningstar-fondsanalist Irene Ruiz Espejo toegenomen en zij verhoogt de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 22 Pimco GIS Total Return Instl USD Acc grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het vertrek van Bill Gross in september 2014 was een grote schok. Maar hij liet een grote staf van getalenteerde beheerders en analisten achter die hij zelf had aangenomen en opgeleid in de loop der jaren. Na zijn vertek namen zij de taken op zich.

De drie portefeuillebeheerders die samen Gross vervangen hebben alledrie een indrukwekkend cv en ze vullen elkaar goed aan. Scott Mather heeft de eindverantwoordelijkheid over de beslissingen van het team. Voordien vervulde hij diverse rolen binnen Pimco, waaronder co-beheerder van de hypotheken en asset-backed securities portefeuille, en recenter het beheren van het wereldwijde portefeuile management team.

Mark Kiesel, die in 2012 Morningstar's obligatiebeheerder van het jaar was, is de man voor de vastrentende waarden. Mihir Worah brengt zijn kennis van het beheren van real return en multi-asset portefeuilles mee.

Hoewel hij niet als portefeuillebeheerder wordt aangeduid, heeft Dan Ivascyn, de chief investment officer van de groep, ook een indrukwekkend track record. Op zijn cv prijkt de vermelding van Morningstar obligatiemanager van het jaar 2013.

Allevier zijn ze lid van het beleggingscomite. Mather en Worah zijn persoonlijk belegd in hun fonds, en dat helpt om hun belang op dezelfde lijn te brengen als die van hun eindbeleggers. De staf van Pimco is heel deskundig met goede en slimme mensen hetgeen de positieve rating op de People Pillar ondersteunt. 

Fondshuis
Pimco heeft woelige tijden gekend, zoals eind 2014, toen mede-oprichter Gross vertrok. Daarna vloeide er heel wat beheerd vermogen weg bij het bedrijf, maar in 2015 en 2016 nam dat af. Dan Ivascyn heeft als co-beheerder van Pimco Income zijn sporen verdiend, en is gegroeid in zijn rol als CIO.

In november 2016 nam Emmanuel Roman het roer over als CEO. Zijn prioriteiten lijken volledig afgestemd op die van het beleggingsteam, hoewel we de toevoeging van quant vaardigheden en beleggingsproducten blijven monitoren, alsook de uitbreiding van alternatieve strategieën zoals degene die beleggen in private-debt. In het verleden hebben we het bedrijf op de vingers getikt omdat het klanten niet liet profiteren van schaalvoordelen, maar het kostenprofiel is doorgaans gunstig. Toch worden Europese beleggers vaak hogere kosten berekend dan Amerikaanse.

Dat gezegd zijnde, heeft Pimco nog nooit een fonds gesloten voor nieuwe beleggers. Dat is een belangrijk probleem aangezien de activa die gebruik maken van dezelfde strategie als Pimco Income en daar ook in beheerd worden, tegen 2016 waren toegenomen tot meer dan 100 miljard dollar. We moeten nog bewijzen krijgen dat er een rechtstreekse link is tussen fondsomvang en performance, maar we blijven de situatie monitoren. Al met al heeft Pimco een Positive Parent Pillar Rating verdiend.

Proces
Sinds hun aanstelling in september 2014 hebben de drie beheerders Mather, Kiesel en Worah geen grote veranderingen aangebracht in hun strategie. Binnen Pimco's beleggingscomite fungeert Mather als lead manager met input van Kiesel en Worah.

De aanpak begint met de macro-voorspellingen door het comite en bottom-up analyse om factoren vast te stellen als rente, yield curve, valuta, landen en sectoren. Het accent tussen de factoren is in de loop der jaren verschoven; aanvankelijk domineerden de sectorspecialisten en later drukte de macro-analyse een groter stempel op de aanpak.

Het team kwam beter in balans toen Pimco enkele jaren geleden nieuwe managers aannam met fundamentele en sector expertise. Het team maakt ook gebruik van deskundigheid op het gebied van wereldwijde macro en beleidskwesties. Dat zijn deels mensen uit de eigen staf en deels mensen van buiten, waarvan enkele met centrale bank ervaring die zitting hebben in de Global Advisory Board. Pimco houdt ook regelematig discussiebijeenkomsten om zijn visie op de economie aan te scherpen.

Het Investment Committee zoals het er nu bij staat poogt de expertise van Pimco's getalenteerde beleggingsprofessionals te kanaliseren tot een coherente en sucesvolle strategie. Dat lukt en daarom is het oordeel op de Process Pillar ook positief. 

Prestaties
Sinds het vertrek van Bill Gross eind 2014 hebben de resultaten van het fonds enkele hick-ups gekend, zoals de misinterpretatie van het antwoord van de Fed op marktveranderingen eind 2015 en begin 2016, hetgeen leidde tot inconsistente rendementen. Desondanks eindigde 2015 op relatieve basis vrij goed en in de rest van 2016 deed het fonds het prima.

Het team versloeg 80% van zijn concurrenten en de index in 2017. De beslissingen rond de Amerikaanse rente pakten goed uit, ook die met een tijdige nadruk op de looptijd en positionering van Amerikaans papier voor een vlakkere yield curve. Ook de continue allocatie naar non-agency hypotheken droeg daar aan bij.

Belangrijker is dat de onderweging in bedrijfsobligaties niet te veel negatief effect had, dankzij sterke selectie, met name van obligaties van financials. Dit is vermeldenswaardig omdat veel andere obligatiefondsen voor hun prestaties over 2017 sterk afhankelijk waren van de bedrijfsobligaties in hun portefeuille.

Niet alleen het rendement van dit fonds is hoog, de volatiliteit is dat ook. Toch komt het rendement, inclusiewf enkele mistappen in het verleden, uit in het bovenste kwintiel voor de drie- en vijfjaarsperioden. Voor de langere termijn gaat het fonds helemaal aan kop, en verdient dus een positieve rating op de Performance Pillar. 

Kosten
De kosten voor de rebatevrije aandelenklasse, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, bedragen 0,50%. Het oordeel over de kosten is mede gebaseerd op de lopende-kostenfactor voor andere aandelenklassen en dat leidt tot een negatieve rating, want sommige van die andere aandelenklassen zijn hoger geprijsd dan die van concurrenten.

Bovendien zou Pimco volgens Morningstar meer kunnen doen om de schaalvoordelen van de grote omvang van zijn fondsen ten gunste te laten komen van zijn eindbeleggers in de vorm van lagere kosten. 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Pimco Total Return Bond Fund Inst USD Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties USD Gediversifieerd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 22 Pimco GIS Total Return Instl USD Acc tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Artisan Global Value Fund

- Legg Mason WA US Core Bond Plus

T. Rowe Price Global Technology Equity Fund

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten