Dat bedrijven als Royal Dutch Shell of andere energiebedrijven kunnen opduiken in portefeuilles die zichzelf duurzaam noemen, is een gevolg van de best-in-class methode. Als je het beste jongetje van de klas bent, komt je boven aan het lijstje. Als het gaat om een sector of industrie die zich bezighoudt met vervuilende activiteiten, dan ben je de minst slechte. De best-in-class aanpak is onderdeel van de methodiek achter de Morningstar Sustainability Rating, die inzicht geeft in de mate van duurzaamheid van beleggingsportefeuilles. Dat is een eerste stap in de selectie van wel of niet duurzaam.
Verdere stappen
Wil je verdere stappen zetten, dan biedt Morningstar ook daar de tools voor. Een gedetailleerdere manier van screenen is Product Involvement, ook een tool van Morningstar. Daarmee kan de belegger nagaan in welke mate fondsen en portefeuilles betrokken zijn bij 15 activiteiten of producten die als niet duurzaam gelden, zoals alcohol, tabak, wapens, kernenergie en steenkool. Dat maakt het makkelijker om te selecteren: de belegger die bepaalde activiteiten, of een bepaalde mate daarvan onwenselijk acht, kan die met behulp van de tool uitsluiten uit zijn portefeuille. Of met de tool de fondsen selecteren die het beste scoren op de gekozen criteria.
Nieuwe tool voor CO2-impact
Sinds kort heeft Morningstar nog een nieuwe tool geïntroduceerd: de Carbon Risk Score. Die geeft inzicht in de CO2-impact van beleggingen. Het gaat daarbij niet alleen om de CO2-footprint, maar de nadruk ligt op de risico’s die bedrijven lopen bij de overgang van het gebruik van fossiele energie naar duurzame energie. Dat wordt breed getrokken: niet alleen het energiegebruik door het bedrijf zelf, maar ook het energiegebruik van de producten of diensten die het maakt en/of verkoopt telt mee in de analyse. De Carbon Risk Score is een absolute score en niet een best-in-class uitkomst die relatieve prestaties ten opzichte van concurrenten weergeeft.
Volop mogelijkheden
De gereedschapskist van Morningstar biedt dus volop mogelijkheden om duurzaam beleggen in de praktijk te brengen. En dat gebeurt ook, blijkt uit Morningstar’s data over de fondsstromen. Om een beeld te schetsen: alleen al de passieve duurzame beleggingsfondsen in Europa kenden in de afgelopen vijf jaar een verdrievoudiging van het beheerd vermogen. In de Verenigde Staten ging het nog een tandje harder: een verviervoudiging in vijf jaar tijd.
Beleggers kiezen dus in toenemende mate voor duurzame opties in het beleggingslandschap. Duurzaam beleggen is niet langer slechts een toverwoord, maar dankzij de tools van Morningstar kan het ook écht. De fondsstromen bewijzen dat het ook echt gebeurt.
En wat helemaal mooi is: dankzij de meetbaarheid van de tools die we behandeld hebben, komt vanzelf aan het licht wie zijn belofte waarmaakt en wie in mooie woorden blijft steken. Dat is iets om een volgende keer dieper op in te gaan.
Deze column verscheen ook op Finanzen.nl
Lees ook eerdere columns:
- Duurzaamheid en small-caps kunnen samengaan