Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Hier zit de dividendgroei in komende 10 jaar

Bij dividendbeleggen is het dividendrendement belangrijk, maar het is zeker niet de enige maatstaf om op te letten. De groei en de houdbaarheid van het dividend zijn net zulke belangrijke indicatoren voor de dividendbelegger.

Robert van den Oever 28 juni, 2018 | 11:54
Facebook Twitter LinkedIn

Het dividendrendement is eigenlijk niet meer dan een momentopname op basis van de huidige dividenduitbetaling als absoluut bedrag en de huidige aandelenkoers. Die heeft weinig voorspellende waarde voor de toekomst, terwijl vooruitkijken voor de lange-termijn belegger van groot belang is. Het is zaak om te ontdekken of het huidige dividendrendement wellicht een value trap is: als het erg hoog is, kan het een voorbode zijn van financiële problemen die een bedrijf noodzaken tot een dividendverlaging. Anderzijds, als het dividendrendement juist laag is, dan kan dat een gemiste kans voor de toekomst zijn, als er dividendverhoging in aantocht is.

Het dividendrendement wordt ook beïnvloed door inkoop van eigen aandelen door bedrijven. Zulke inkopen kunnen meerdere jaren beslaan, maar zijn doorgaans gelegenheidskwesties die de totale dividend pay-out flink kan laten verschillen tussen de jaren.

Onderstaande grafiek toont de groei van het totaal uitbetaalde dividend sinds 1995. De opmerkelijke groei bij technologie-aandelen (lichtblauwe lijn) valt onmiddellijk op. Ook opvallend is de sector financials (paarse lijn) die bij het uitbreken van de crisis een flinke tik krijgt door dividendschrappingen, maar na 2010 weer geleidelijk meer gaat uitbetalen:

MIM GIS May 2018 Dividend exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Naast technologie kent ook de sector gezondheidszorg een sterke groei van de dividenduitbetaling. Daarin verschillen deze twee sectoren behoorlijk van nutsbedrijven en telecombedrijven, die weliswaar een hoog dividendrendement bieden, maar hun dividend is in de afgelopen jaren nauwelijks gegroeid. Sterker nog, hun totale dividendbetaling is juist afgenomen. Dat maakt onderstaande grafiek duidelijk:

MIM GIS May 2018 Dividend exhibit 2 b

(klik op grafiek voor vergroting)

De vraag is of de sectoren technologie en gezondheidszorg zo'n sterke dividendgroei kunnen blijven volhouden. Het gevaar is dat beleggers het beeld krijgen dat een groeipatroon onaantastbaar is. Maar dat kan wel degelijk doorbroken worden, zoals energie en grondstoffen hebben laten zien toen zij in het voorbije decennium een flinke tik te verduren kregen door inzakkende prijzen en daardoor bedrijfsresultaten die onder druk kwamen te staan.

De cyclische gevoeligheid van dividend is meetbaar door bedrijven op basis van hun dividendgroei te clusteren in drie groepen, de zogeheten Super Sectors. Onderstaande grafiek maakt inzichtelijk wat de verschillen in cyclische gevoeligheid tussen deze drie groepen zijn:

MIM GIS May 2018 Dividend exhibit 3

(klik op grafiek voor vergroting)

Dividendgroei voorspellen
Het is lastig om te voorspellen of een bedrijf zijn dividenduitbetaling kan laten blijven groeien. De economische cyclus heeft daarbij grote invloed. De toe- of afname van de kapitaalsinvesteringen van een bedrijf, al dan niet als antwoord op bewegingen van zijn concurrenten, kunnen de hoogte van het dividend aantasten. In hun Fair Value calculaties houden de analisten van Morningstar rekening met te verwachten dividendontwikkeling. Voor de technologiesector verwachten zij hogere dividendgroei dan voor bijvoorbeeld nutsbedrijven.

Binnen die technologiesector spelen de aandelen Apple en Microsoft een grote rol; samen met Google en Facebook, die beide geen dividend uitbetalen, zijn ze al goed voor de helft van de technologiesector. Zo is een sector dus sterk afhankelijk van de prestaties en groeimogelijkheden van een handvol bedrijven. Ook Google en Facebook zijn van belang vanuit dividendoogpunt, want als zij zouden besluiten om wel dividend uit te keren, dan is dat van grote invloed op de hele sector en het rendement voor de belegger.

De sectoren zijn weer van invloed op regio's, want bijvoorbeeld de VS heeft een blootstelling van zo'n 25% aan technologie, terwijl die voor een land als Italië bijna verwaarloosbaar is. Italië zit juist weer meer in energie en financials, die samen zo'n 55% van de totale marktkapitalisatie van het land uitmaken.

De onderstaande grafiek geeft de op waardering gebaseerde rendementen voor de komende tien jaar weer voor de afzonderlijke sectoren, plus hun dividendrendement. Direct springt in het oog dat de sectoren met het hoogste dividendrendement niet het aantrekkelijkste te verwachten totale rendement  bieden. Dat onderstreept eens te meer dat de belegger niet alleen naar het het dividendrendement moet kijken, maar ook naar de groei en de houdbaarheid ervan, om voor de lange termijn een aantrekkelijk beleggingsrendement te kunnen bewerkstelligen.

MIM GIS May 2018 Dividend exhibit 4

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Deze column verscheen ook op Finanzen.nl 

 

Lees meer over dividendbeleggen:

De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

- Zo verschillend zijn dividendfondsen: de factoren ontleed

Dit is de invloed van factoren op rendement van dividendfondsen

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten