We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

De aandelenmarkten in perspectief: hier liggen de kansen

De aandelenmarkten maken tot dusver een veel turbulenter 2018 mee dan het sterke jaar 2017. Morningstar kijkt vooruit en onderzoekt waar de kansen liggen: vooral in Europa, want de Verenigde Staten zijn overgewaardeerd. Morningstar laat zien welke sectoren het aantrekkelijkst zijn.

Robert van den Oever 11 juli, 2018 | 8:49
Facebook Twitter LinkedIn

De aandelenmarkten beleven een veel turbulenter 2018 tot dusver dan het sterke jaar 2017. Er zijn nieuwe ontwikkelingen gaande die de zorgen van beleggers en de volatiliteit op de financiële markten hebben aangewakkerd: de stijgende rente in de Verenigde Staten, toenemende geopolitieke spanningen en risico op escalerende handelsconflicten, de rommelige voorbereiding op de Brexit, politeke onzekerheid in Italië en macro-zorgen over de voortbestaan van de eurozone, juist op het moment dat de Europese Centrale Bank aankondigt te gaan stoppen met het verruimende monetaire beleid. Ziedaar een waaier aan problemen waar de aandelenmarkten mee geconfronteerd worden.

Desalniettemin zijn de middellange-termijn rendementen in een aantal regio's behoorlijk goed te noemen. Ondanks alle volatiliteit hebben bijvoorbeeld opkomende markten het goed gedaan met veelal dubbelcijferige rendementen over de afgelopen 12 maanden.

Ook Amerikaanse en Japanse aandelen hebben het in de 12-maandsperiode goed gedaan. In de Verenigde Staten werden beleggers getriggered door belastingverlagingen en sterke bedrijvencijfers. Daar deed met name de technologiesector het bijzonder goed. De rentewijzigingen en de inflatieverwachtingen voor de VS hebben negatief uitgewerkt op de Amerikaanse obligatiemarkt en specifieke markten, zoals beursgenoteerd vastgoed en infrastructuur.

De analisten van Morningstar Investment Management kijken op basis van de huidige situatie vooruit naar waar de kansen voor de komende jaren liggen. Zij komen voor de diverse categorieën uit op deze te verwachten rendementen voor de komende 10 jaar:

MIM GIS july 2018 outlook 10 yr

(klik op grafiek voor vergroting)

Europese aandelen
Bekijken we de verwachtingen specifieker per regio, dan geldt voor Europese aandelen dat er prima kansen liggen, juist doordat de markt momenteel wat gedrukt wordt door macro-zorgen. Wel is het zaak om de juiste sectoren te kiezen. De Morningstar-analisten zien het meest in Europese energie-aandelen. Die hebben het sinds het begin van dit jaar goed gedaan, maar is er nog altijd sprake van een aantrekkelijk opwaarts potentieel.

Ook Europese financials zijn aantrekkelijk doordat hun waarderingen zijn gedaald op de golven van het negatieve sentiment rond banken, aangewakkerd door Italië. De kwesties rond Italiaanse banken zijn nog altijd iets om op te letten.

Telecom is een andere sector die gunstig gewaardeerd is. De aandelenkoersen van de grote Europese telecombedrijven hebben onder druk gestaan door zorgen over hun stagnerende omzetontwikkelingen, de noodzaak om hun businessmodellen te veranderen en toenemende druk door regelgeving. Op de huidige waarderingen in relatie tot de resultaten die de bedrijven boekten en het risico, is deze sector momenteel interessant voor beleggers.

De sector gezondheidszorg kent weer andere kwesties: de winstmarges staan onder druk. Wel zijn de meeste grote Europese bedrijven in deze sector, zeker de farmaciebedrijven, van hoge kwaliteit. De Morningstar-analisten zijn dan ook van mening dat de bedrijven in staat zullen zijn afdoende te investeren in teokomstige winstgroei. Bij de huidige waarderingen zijn deze bedrijven dan ook aantrekkelijk te noemen.

Amerikaanse aandelen
Er blijft onverminderd een positief sentiment heersen rond de vooruitzichten voor de groei in de Verenigde Staten. De aandelenmarkten zijn flink opgelopen, en daarmee ook de waarderingen. Dat schetst meteen het probleem voor de toekomst: veel van de te verwachten groei is al ingeprijsd in de huidige waarderingen. Veel Amerikaanse aandelen noteren boven de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten er aan toekennen. Er is dus niet zoveel extra rendementspotentieel meer te verwachten.

De enige uitzondering hierop is de Amerikaanse gezondheidszorgsector. Die had te lijden onder de onzekerheid over de effecten van de hervorming van het zorgstelsel. De regering-Trump wil af van Obamacare, maar het tijdspad en de precieze impact daarvan waren lange tijd dusdanig onduidelijk dat dit de waarderingen van de bedrijven in de sector danig drukte.

Sinds begin dit jaar hebben deze bedrijven het weer goed gedaan, maar ze bieden nog steeds een aantrekkelijke kans voor de belegger, temeer daar de meeste van hoge kwaliteit zijn, zoals Johnson & Johnson, Pfizer en Bristol-Myers Squibb, die een Wide Moat of Narrow Moat rating krijgen van Morningstar.

 

Lees meer:

Europa te prefereren boven VS: deze drie fondsen benutten de kansen

Jeremy Grantham: meltdown Amerikaanse aandelen of niet?

- Hier komt de omzet van bedrijven geografisch echt vandaan

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten