Fonds van de Week: Schroder ISF Global Recovery

Beleggers die een pure waarde-aanpak wensen en wel tegen een stootje kunnen als het gaat om hogere volatiliteit, zijn goed af met Schroder ISF Global Recovery. Wel brengt de waardegerichte aanpak het risico op hogere volatiliteit met zich mee en de kans op mindere jaren is aanwezig. Toch is Morningstar van mening dat de aanpak van dit fonds echt iets toevoegt en daarom krijgt het een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Robert van den Oever 19 juli, 2018 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

Schroder ISF Global Recovery in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Negative

Schroder ISF Global Recovery

Beleggers die een pure waarde-aanpak wensen en wel tegen een stootje kunnen als het gaat om hogere volatiliteit, zijn goed af met Schroder ISF Global Recovery, vindt Morningstar-analist Peter Brunt. Het beheerderstrio is ervaren, werkt al lange tijd samen en is deskundig in waarde-beleggen. Ze hebben zich in de waarde-stijl al bewezen met een Brits-aandelenfonds dat ze eerder beheerden.

Het fonds wordt niet beperkt door een benchmark en zoekt naar kansen in ondergewaardeerde bedrijven via een gedegen waarderingsproces. De waardegerichte aanpak brengt wel het risico op hogere volatiliteit met zich mee en de kans op mindere jaren is aanwezig. Toch is analist Brunt van mening dat de aanpak van dit fonds echt iets toevoegt en daarom geeft hij het een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 29 Schroder ISF Global Recovery C Acc USD  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het fonds wordt beheerd door Kevin Murphy, Nick Kirrage en Andrew Lyddon sinds de oprichting in oktober 2013. Alledrie zijn opgeklommen via het analistenteam van Schroders: Kirrage kwam in 2002 bij het fondshuis, Murphy in 2003 en Lyddon in 2005. Kirrage en Murphy werken al ruim 15 jaar samen, en ze beheren samen Schroder Recovery vanaf 2006, en ze staans amen aan het hoofd van Schroders' global value team. Lyddon kwam in 2010 bij dit team nadat hij begonnen was bij het Pan-Europese team en ook kort bij het Britse aandelen team zat. De drie zijn deskundig in de waarde-aanpak en hebben die consistent toepgeast tijdens hun aanstellingsperiode.

Ze krijgen ondersteuning van Simon Adler, Andy Evans, Juan Torres en een junior analist. Adler kwam er in 2016 bij na acht jaar bij het Britse aandelen team van het fondshuis. Evans kwam in 2015 over van Threadneedle en Torres kwam in 2017 van Pictet.

Het vertrek van de fondsbeheerders Jamie Lowry en Ian Kelly in respectievelijk 2016 en april 2018 was aanleiding voor het herverdelen van verantwoordelijkheden binnen het team. Evans en Lyddon namen de Europese mandaten over van Lowry, terwijl Adler nu verantwoordelijk is voor het beheer van wereldwijde aandelen-inkomen mandaten naast Kirrage.

Hoewel we ons bewust zijn van de werklast van de beheerders, vinden we dat die verlicht wordt door de proces-gedreven aard van de aanpak en door de ondersteuning van een goed toegerust team.

Fondshuis
Schroders profiteert al sinds zijn oprichting meer dan 200 jaar geleden van een stabiel eigenaarsbestand, en de familie Schroder heeft nog steeds bijna de helft van de beursgenoteerde aandelen van het bedrijf in handen. Schroders expertise zit hem vooral in aandelen, want daar is een sterke bezetting aan fondsmanagers, die al lang bij het fondshuis werken, en goede planning van de opvolging aanwezig.

Dat is vooral het geval bij Aziatische, Europese, Amerikaanse small cap, Japanse en Australische aandelen. De Britse aandelen research heeft echter wat van zijn kracht verloren sinds Richard Buxton is vertrokken in 2013. In het verleden mochten sommige Britse aandelenfondsen te groot worden en dat was de beheerders aan te rekenen.

Positief is de schaalgrootte van het fondshuis met een beheerd vermogen van 405 miljard Britse pond per ultimo maart 2017. Fondsintroducties worden selectief gedaan en alleen daar waar ook de beleggingen en de research daarop toenemen. Een deel van het fixed income aanbod heeft positieve Morningstar Analyst Ratings, maar in aandelen is er meer stabiliteit.

De beloning van de fondsmanagers is gebaseerd op de outperformance over drie en vijfjaarsperioden, waarbij de nadruk ligt op de driejaarsperiode. Dat helpt volgens ons om de belangen van de fondsbeheerders en die van beleggers verder op een lijn te krijgen.

Proces
De contraire beleggingsfilosofie is gestoeld op de overtuiging dat markten inefficiënt zijn. Voor de korte termijn betekent dit dat aandelenkoersen volatieler zijn dan de fundamentals van een bedrijf en op lange termijn is het effect dat markten traag reageren op strcuturele veranderingen. Deze inefficiënties creëren prijsanomalieën die benut kunnen worden door een diepgaand begrip te hebben van bedrijven en hun toekomstverwachtingen.

Het proces begint met een aantal waarderingsbeoordelingen die zijn ontwikkeld om potentiële herstelaandelen te ontdekken bedoeld als in bedrijven die een fikse onderprestatie van hun aandelenkoers meemaken of winstdalingen moeten incasseren. Een belangrijke beoordeling daarbij is de koers in verhouding tot de 10-jaars gemiddelde winst (voor de cyclus aangepaste koers/winst verhouding), maar ze kijken ook naar andere maatstaven zoals ondernemingswaarde/netto operationele winst en koers/materiële activa.

Een initiële fundamentele analyse haalt de valse positieven eruit die bij de eerste screening meekwamen. Dit brengt het universum terug tot een hanteerbaar aantal aandelen waar de beheerder gedetaileerd onderzoek naar kunnen doen. Deze research omvat een grondig begrip van genormaliseerde kasstromen en rigoureuze balansanalyse. De kracht van het management en kapitaalallocatie is belangrijk, maar ontmoetingen met het management van de bedrijven is mettertijd minder belangrijk geworden.

De verkoopdiscipline van de beheerders wordt gedreven doordat een bedrijf zijn koersdoel haalt of doordat er een materiële verandering optreedt in de beleggingscasus.

Prestaties
De beheerders hebben tot dusver respectabele, maar niet buitengwone resultaten laten zien. Het fonds versloeg zijn categoriegemiddelde, maar bleef wel flink achter bij de MSCI World benchmark, gemeten vanaf de oprichting in oktober 2013 tot en met mei 2018. Aandelenselectie leverde de grootste bijdrage aan het rendement. De diepe-waarde stijl had ook een significante impact en kan leiden tot rendementen die nogal afwijken van de benchmark. Gedurende de termijn van deze beheerders heeft de waarde-beleggen stijl het flink voor de kiezen gehad, dus underperformance is geen verrassing.

Vanwege de waarde-aanpak van het fonds en de blootstelling aan opkomende markten bekijken we de rendementen ook in relatie tot de MSCI ACWI Value. In vergelijking met die maatstaf doet het fonds het beter over dezelfde periode, hoewel we opmerken dat de rendementen geflatteerd worden door de grotere blootstelling aan small-caps.

De portefeuille die weinig beperkingen kent en gebaseerd is op hoge overtuiging, neigt naar een hogere volatiliteit dan de MSCI World, de MSCI ACWI Value en vergelijkbare wereldwijde aandelenfondsen. Op voor risico angepaste basis ligt de Sharpe ratio onder die van de MSCI World Index, maar is grotendeels in lijn met zijn concurrenten en met de MSCI ACWI  Value.

Schroder Recovery ( een Brits aandelenfonds dat Kirrage en Murphy beheren sinds 2006 volgens dezelfde aanpak) doet het minder dan concurrenten en dan de FTSE All Share INdex in neergaande markten (behalve in 2008) maar heeft het duidelijk beter gedaan in opgaande markten.

Kosten
De lopende-kostenfactor van de rebatevrije aandelenklasse C, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, bedraagt 1,07% en daarmee komt het fonds uit in het op een na duurste kwintiel van vergelijkbare aandelenklassen voor wereldwijde aandelenfondsen.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Schroder ISF Global Recovery C Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Flex Cap, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 29 Schroder ISF Global Recovery C Acc USD  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Alken Small Cap Europe

Kempen Orange Fund

Fidelity Emerging Markets Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten