Facebook onderuit op stagnerende groei en teleurstellende prognoses

De groei van Facebook stagneert en de marge zakt in. De prognoses van Facebook zelf zijn teleurstellend en daarop ging de koers stevig onderuit. De schandalen van de laatste tijd hebben onmiskenbaar hun effect op de cijfers.

Robert van den Oever 26 juli, 2018 | 11:53
Facebook Twitter LinkedIn

Het was even schrikken voor beleggers toen Facebook woensdagavond nabeurs met zijn tweede-kwartaalcijfers kwam, en vooral de toelichting daarop. Die bracht teleurstellende prognoses voor de komende kwartalen, oordeelt Morningstar's aandelenanalist Ali Mogharabi. De aanwas van nieuwe gebruikers stagneert, en de omzet en winst die Facebook daaruit haalt, groeit lang niet zo hard meer als eerder gedacht. Onmiddellijk ging de aandelenkoers met 20% onderuit.

Aantal gebruikers stagneert
De kentering is het duidelijkst zichtbaar in Europa. Daar nam het aantal gebruikers zelfs af met 1 miljoen stuks ten opzichte van het eerste kwartaal. Op jaarbasis was sprake van een groei van 4%, maar dat is een erg mager percentage vergeleken met de 7% gemiddelde groei voor deze regio in de afgelopen jaren.

De gebruikersaantallen in de Verenigde Staten en Canada bleven gelijk ten opzichte van het eerste kwartaal en stegen op jaarbasis met 2%. De regio Azië en de rest van de wereld kenden hogere groei en zetten het totale wereldwijde groeicijfer op 11%.

Facebook heeft dus duidelijk last van de recente problemen met datalekken en strengere regelgeving waaronder GPDR dat expliciete toestemming van gebruikers vereist. Veel gebruikers hebben het sociale medium daarom de rug toegekeerd, zo bewijzen de cijfers nu.

Margedruk
De extra uitgaven van Facebook aan nieuwe content features en databeveiliging drukken de operationele marge. Waar die over 2017 nog 49,7% was, bleek dat eind tweede kwartaal 44% te zijn. Voor de komende kwartalen voorspelt Facebook zelf een verdere daling naar rond de 35%. Ook dat was even schrikken voor beleggers.

Het brengt Mogharabi ertoe om zijn margeverwachtingen flink te verlagen. Voor 2018 en 2019 rekent hij nu op respectievelijk 43% en 37%, waar hij eerst 45% en 44% calculeerde.

Uiteindelijk zullen de investeringen in nieuwe toepassingen voor de gebruikers en adverteerders de omzet en marges wel weer opstuwen, verwacht de analist, maar dat zal pas tegen 2020-2022 zichtbaar worden in de cijfers.

Schandalen effect op cijfers
Het effect van de schandalen die Facebook de laatste tijd omgeven, wordt nu onomstotelijk zichtbaar in de cijfers. Sussende woorden van topman Mark Zuckerberg dat het allemaal wel meevalt helpen niet langer, want de cijfers vallen dus helemaal niet mee.

Na de teleurstellende cijfers en verwachtingen verlaagt de Morningstar-analist zijn Fair Value schatting voor Facebook van 198 dollar naar 186 dollar per aandeel. Na de koersdaling van 20% is het aandeel momenteel ook tegen de nieuwe Fair Value ondergewaardeerd, maar Mogharabi adviseert om een bredere veiligheidmarge aan te houden van 150-160 dollar per aandeel alvorens eventueel in te stappen, vanwege de grote onzekerheid die dit aandeel momenteel omringt.

 

Lees meer:

- Zoveel is Airbnb waard als het naar de beurs gaat

- Dit zijn drie ondergewaardeerde dividendaandelen

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten